Life
17178 prikaza

Očajna princeza: Kći mi je upala u opasnu sektu...

Catherine Oxenberg
1/4
Press Association/PIXSELL
Zvijezda serije Dinastija i kći Jelisavete Karađorđević otkrila je kako je njena kćer potpala pod utjecaj sekte

Nekadašnja zvijezda megapopularne serije Dinastija Catherine Oxenberg, koja je i kćer Jelisavete Karađorđević, američkom je magazinu People otkrila veliku životnu dramu u kojoj se našla njena obitelj.

 

Me and my mama ❤️

Objavu dijeli Catherine Oxenberg (@catherineoxenberg)

Naime, ispričala je kako je njena 26-godišnja kćer potpala pod utjecaj vođe sekte koja sebe naziva Nxvim, te kako se sama našla u borbi s njima odlučna da vrati svoju mezimicu.

Catherine je željela raskrinkati kontroverznu grupu za koju tvrdi da je "isprala mozak" njenoj kćeri Indiom. Ona je 2011. uvidjela priliku da se zbliži s Indiom kad joj je prijateljica pričala o programu "samopoboljšanja" koji se zove Nxivm te ju je pitala da ga zajedno isprobaju.

Jeziv program

Gotovo 20 godina, procijenjenih je 16 tisuća ljudi u prosjeku plaćalo oko 3400 dolara za tzv. radionicu koju je u New Yorku vodio Keith Raniere (57), poznat svojim sljedbenicima kao Vanguard. Sekta operira u New Yorku, San Franciscu i Meksiku s tvrdnjom da "vodi ljude na put osobnog otkrivenja i razvoja".

Oxenberg (56), odmah se učinilo da je program "čudan i jeziv". 

- No India, moja slatka, miroljubiva i dijete s kojim je bilo najmanje problema kroz odrastanje, smatrala je da je program zanimljiv te ju je cijela priča privukla - ispričala je.

 

Lucky mama

Objavu dijeli Catherine Oxenberg (@catherineoxenberg)

Bacila se na to tijekom sljedećih godina, pomažući u organizaciji, pohađajući sve više i više skupih tečajeva, nagovarajući svoje prijatelje da joj se pridruže i prazneći svoj bankovni račun te trošeći nasljedstvo - kaže njena majka.

Najteži trenutak u životu

Na Catherininu zabrinutost India je samo odmahivala rukom, no sumnje su joj se obistinile prošlog travnja u razgovoru s prijateljicom Bonnie Piesse (34). Ona je nešto ranije napustila tu grupu koju naziva "tajno sestrinstvo" te joj je detaljno objasnila koja je Indiina uloga u svemu.

- Bio je to najteži, najtraumatičniji trenutak u mom životu - kaže Sarah Edmondson (40), koja je, nakon što su je vrbovali za ulazak u Nxivmovo tajno sestrinstvo, obilježena tako da su joj na kožu kod kuka istetovirali Ranierove inicijale. Nedugo nakon toga je napustila grupu.

Tri dana bez jela

Edmondson je otkrila kako je u sekti gdje je bila i India vladalo strogo pravilo prema kojem sljedbenice nisu nipošto smjele unositi više od 800 kalorija na dan.

Ona je Indiu posljednji put vidjela u siječnju 2017., prije nego je napustila kult.

Kosa mi ispada i nisam dobila menstruaciju već godinu dana

- Indija je bila u zbilja lošoj situaciji. Jednom mi je rekla kako neće ništa jesti puna tri dana, već piti samo vodu. To je bila kazna kojom je pokušavala popraviti svoje "loše ponašanje - ispričala je.

Nedugo nakon razgovora s Piesse, Oxenberg je odlučila iščupati svoju kćer iz tog bolesnog kruga koji je zarađivao na tuđim kompleksima i slabostima. 

U telefonskom razgovoru joj je India priznala kako joj kosa strašno ispada i da nije imala menstruaciju već godinu dana. 

Kad je u svibnju došla posjetiti svoju obitelj, majka Catherine ju je preklinjala da napusti tu sektu, no India je samo odmahnula rukom na njene riječi te je nakon toga prestala komunicirati s majkom. 

India je 19. listopada na svojoj Facebook stranici objavila kako je s njoj sve savršeno u redu te kako nikad ne bi ugrozila sebe ni ljude koje voli.

Oxenberg, majka petero djece, sada se u očaju obratila medijima:

- Molim vas, pomozite mi. Bespomoćna sam. Izgubila sam svoje dijete i učinit ću što god treba da je dobijem natrag - apelirala je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.