Life
4924 prikaza

Odrezao dječaku glavu jer mu je Sotona naredio

Egzorcizam
Thinkstock
Dijelove tijela nesretnog djeteta pokušao je prodati tradicionalnim iscjeljiteljima

Muškarac Aljar Swartz osuđen je Visokom sudu u južnoafričkom Cape Townu na 22 godine zatvora za ubojstvo 15-godišnjeg tinejdžera Lee Adamsa u prostoru napuštene srednje škole. Iznimno brutalno ubojstvo u kojem je dječaku odrezao glavu i naknadno pokušao prodati dijelove tijela tradicionalnim narodnim medicinarima, odnosno vračevima koje se nazivaju "sangomasi" za gotovinu šokiralo je cijelu Afriku.

Swartzova obrana temeljila se na njegovom iskazu po kojem ga je opsjeo Sotona koji mu je naredio da dječaku "skine glavu". Iako je priznao krivnju, tražio je milost zbog opsjednutosti đavlom te je zamolio za pomoć - u obliku egzorcizma.

Njega će navodno izvesti metodistički svećenik prema tradicionalnoj praksi, a on bi navodno trebao pomoći Swartzu da dobije "duševno iskupljenje". 

Pentagram | Author: Thinkstock Thinkstock

Swartz je Adamsa prvo zadavio, potom nožem nanio brojne ubodne rane, a naposljetku mu je u potpunosti odsjekao glavu 17. listopada 2013. Tijelo je pronašao zaštitar koji je obilazio napuštenu srednju školu, a istraga je pokazala kako je prvo namjeraovao prodati dječakovu glavu, a potom ostale organe.

U doba ubojstva, Swartz je imao samo 17 godina, a Adams mu je zapravo bio prijatelj kojeg je namamio u napuštenu školu rekavši mu kako će tamo zajedno zapaliti džoint. Sudu je otkrio kako je čitao o progonu albino ljudi u Africi za dijelove rijela, a to mu je dalo ideju da odreže Adamsu glavu. Svjedočio je kako je kontaktirao dva muškarca za prodaju glave, koji su je dalje trebali dostaviti "sangomau" koji bi je kupio za oko 500 dolara. 

- Osjećao sam se odsutno za vrijeme ubojstva. To nije bilo planirano sotonističko ubojstvo, no osjećao sam unutarnji poriv za time, kao da mi je sam vrag rekao da to napravim - izjavio je Swartz.

Policijski forenzičar Hayden Nibbs na sudu je rekao kako su velike šanse da je Swartz psihopat lišen svake empatije te da nema riječi o opsjednutosti vragom.

Prema tradicionalnom vjerovanju, da bi sangoma imao koristi od odrezane glave, žrtva tijekom ubojstva treba vrištati kako bi "što više energije proteklo u sve dijelove tijela". Također, žrtva treba biti živa kod dekapitacije. 

U sličnom incidentu iz lipnja, Stanley Mahlake i Edward Raatji uhićeni su nakon što ih je policija ulovila s odrezanom glavom žene zamotanom u novine. Naknadno je otkriveno kako glava pripada 16-godišnjoj Nthabiseng Mosomane čije je tijelo pronađeno spaljeno ispod mosta u gradu Mokopane. Muškarci su optuženi za teško ubojstvo i sakaćenje, a tek čekaju suđenje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.