Life
800 prikaza

Marina za najbogatije: Okupio 800 milijuna dolara vrijedne jahte

M/Y Eclipse najveća privatna jahta na svijetu, izgradio ju je Blohm & Voss of Hamburg
Moshi Anahory
Miami je ove zime dobio jedinu američku megamarinu koja može primiti do 50 brodova dužine veće od 150 metara

Posljednjih godina svijet se dijeli na jedan posto "onih" i 99 posto svih ostalih. A ove zime na tjedan dana Miami je postao stjecište "onih" 0,1 posto, piše Forbes. Zasluge za to idu Mehmetu Bayraktaru, turskom biznismenu koji je zimus u Zaljevu Biscayneu otvorio marinu Island Gardens Deep Harbor za superjahte i time praktično odmah nakon otvorenja u jednom trenutku privukao 20 brodova u vlasništvu mahom milijardera.

To je danas jedina luka u Sjevernoj Americi koja je u stanju u svakom trenutku prihvatiti na vez 50 jahti dugih više od 150 metara. Ukupna vrijednost 20 brodova koji su se tamo u jednom trenutku zatekli na hrpi, bila je čak 800 milijuna dolara. Mark Cuban, vlasnik NBA kluba Dallas Mavericks doplovio je, primjerice, svojim Fountainheadom dugim čak 88 metara i ne jedan fotoreporter trudio se uhvatiti košarkaški teren na samom vrhu broda.

Slobodni prostor od 21.000 metara četvornih, dva superluksuzna hotela do 2018... investitori se nadaju da će u kratkom vremenu od megamarine koju uređuju u izrazito europskom stilu, napraviti američki Monaco ili St. Tropez. Bayraktar inače potječe iz superbogate turske obitelji, čiji poslovni tragovi sežu još iz 1950-ih godina i biznisa s automobilskim dijelovima.

A sada se nada da bi svojim projektom mogao stvoriti vlastito carstvo vrijedno milijardu dolara, i to unatoč tome što njegova tvrtka nije i neće posjedovati zemljište nego će ga samo iznajmljivati kao koncesionar. U siječnju najveća popunjenost luke bila je 50 posto. Pristajanje se naplaćivalo između 10 i 350 dolara po četvornoj stopi dnevno, što je ovisilo o tome je li bila riječ o mjesečnom, sezonskom ili godišnjem najmu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.