Life
717 prikaza

Omiljeno talijansko vino puni 300 godina

Vino
Thinkstock
Podaci o proizvodnji chiantija sežu u 1398. a tri stoljeća kasnije Cosimo Medici regulirao je proizvodnju

Prije 300 godina 24. rujna 1716. ukazom Cosima III Medicija, toskanskog velikog vojvode, brežuljci Chiantija koji su se protezali od Firence do Siene postali su prvo zaštićeno vinogorje u svijetu.

Chianti je danas najpopularnije talijansko crno vino i glavni izvozni poljoprivredni proizvod. No obično ga se ne doživljava kao vrhunski proizvod  i proizvođači chianti classica žele se ozbiljnije posvetiti svome crvenom nektaru.

"Imamo problem s imageom", kazao je voditelj udruženja proizvođača chiantija classica Sergio Zingarelli i vlasnik vinarija Rocca delle Macie na obilježavanju povijesne obljetnice vina ovog vikenda u Firenci.

Zingarelli kaže kako će se podnijeti zahtjev UNESCO-u za zaštitu područja Chiantija na kojem se proizvodi chianti classico kao svjetske baštine kao što su to učinile druge renomirane vinske regije u svijetu. Na popisu je već vinogradarski krajolik Pijemonta i francuske vinorodne regije Champagne i Bordeaux.

Podaci o proizvodnji chiantija sežu u 1398. a tri stoljeća kasnije Cosimo Medici regulirao je proizvodnju a osnovnu formulu za proizvodnju toga vina iz sorte crnog groždja sangiovese  utvrdio je 1870-ih plemić Bettino Ricasoli.

Problemi su nastali početkom 20. stoljeća kada su, kako bi zadovoljili eksploziju potražnje, počeli uzgajati grožđe za chianti izvan te regije. To je izbrisalo razlike između originalnog proizvoda koji je 1932. nazvan "chianti classico" i toskanske varijacije koja je prodaje kao obični "chianti."

"Ako želite analogiju s njemačkim automobilima to je kao da uspoređujete Opel i Porsche", kaže jedan od vodećih američkih sommeliera Jeff Porter.

Kako bi se razlikovali, proizvođači chiantija classica nedavno su ponovno počeli koristiti etiketu s crnim pijevcem koja je sada istaknutija na bocama i stvorili su novu vrhunsku kategoriju za svoja vina tzv. 'gran selezione' koja se može uhvatiti ukoštac s francuskom vinima koja nose oznaku 'grand cru'.

"Kvaliteta naših vina je u najmanju ruku izjednačena a ja kažem da su i bolja od onih naših francuskih rođaka", kazao je talijanski premijer Matteo Renzi na proslavi chiantija classica. 

 Porter kaže kako je teško promijeniti percepciju ljudi. Možete otići u dućan i naći chianti za tri, četiri eura i 'chianti classico' za 20 eura i ne uočiti razliku. "Tek kad kušaju vina osjete razliku".

Većina vinarija u regiji je i dalje obiteljska i čuva stoljetnu tradiciju proizvodnje. Najstarija Barone Ricasoli datira iz 12. stoljeća i najveća je vinarija u regiji koja i jedna od najstarijih u svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.