Life
390 prikaza

Ova braća proizvode najopasnije vino na svijetu

Vino Bargylus
www.bargylus.com/
Chateau Bargylusova vina nude se u restoranima s najviše Michelin zvjezdica diljem svijeta, no da bi došla do tih stolova, prođu opasan put

Ova vina služe se u najpoznatijim restoranima svijeta, no da bi došle do stolova s Michelinovim zvjezdicama, ove butelje prođu kroz čudesna putovanja. Točnije, ovo međunarodno priznato vino proizvodi se od grožđa koje raste u Siriji - zemlji koju posljednje četiri godine uništava grozan i krvav građanski rat, i u kojoj je glavni cilj ostati živ, a ne pijuckati syrah.

No unatoč brojnim teškoćama, prošli tjedan je Bargylus postalo prvo sirijsko vino koje je ikad izloženo na Vinexpou - sajmu vina u Bordeauxu, koje je ujedno najveće na svijetu.

Podvig je još značajniji kad znate da se u mnogim dijelovima zemlje oni koje se ulovi da piju alkohol mogu suočiti sa 100 udaraca bičem ili nečim puno gorim, ovisno što padne na pamet džihadistima okupljenim oko samoprozvanog kalifata Islamske države.

Domaine de Bargylus obuhvaća 12 hektara vinograda na sjeverozapadu Sirije, 900 metara iznad najveće luke u zemlji. "Ovo vino je najteže i najopasnije proizvesti na svijetu", kaže Sandro Saadé, sirijsko-libanonski 38-godišnjak koji vodi imanje s 41-godišnjem bratom Karimom

A oni bi trebali znati, jer svega tri kilometra od njihovog doma nalazi se selo koje drže džihadisti, pa im prijetnja konstantno visi nad glavom. "Situacija nije sjajna, ali nemamo izbora nego nastavti", kaže Karim.

Imali su nekoliko nezgoda kad su bili sluičajno napadnuti, ali na sreću niti jednom nije bilo žrtava, te braća smatraju da su dosad imali sreće. 

Obitelj Saade | Author: www.bargylus.com/ www.bargylus.com/

Povratak tradiciji u najgori trenutak

Saadéi su kršćanska obitelj s tradicijom izrade vina, a u Latikiji su odlučili posaditi vinograde 2003. godine, prije nego što se predsjednik Bašar al-Asad odlučio za krvavu represiju antivladinih uličnih prosvjeda 2011. godine, što je uzrokovale građanske konflikte. Prvu berbu Saadéi su imali još 2006. godine. 

Inače njihov djed posjedovao je zemlju koju je oduzeo egipatski Nasserov režim kad je ovaj kratko preuzeo Siriju. Povratak u svijet proizvodnje nije stoga imao toliko veze sa samim vinom koliko s povratkom korijenima i djedovinskoj zemlji. I to u regiji koja je izrazito negativna prema kršćanima i drugim manjinama.

"Vino vas veže za zemlju. Ne možete se samo pokupiti i otići", naglaša Karim. 

Iako je prošlog mjeseca u eksploziji u luci ispod vinograda ubijeno četvero ljudi, provincija je većinu vremena ipak dobro očuvana od teških napada, te je čuvaju i štite neki od najznačajnijih sirijskih vojnih jedinica.

Unatoč tome, Saadé braća, koja su se smjestila u obližnjem Beirutu, nisu kročili nogom na vinograde već četiri godine zbog povećanog rizika budući da bi ih mogli oteti militanti ili razbojnici na opasnim cestama uz sirijsko-libanonsku granicu.

A proizvodnja vina u zemlji uništenoj ratom ne samo da je opasna po život nego je i logistička noćna mora. Ali braćino oslanjanje na 35 stalnih, miješanih radnika pokazalo se dobrom odlukom. 

I iako butelje znaju putovati oko mjesec i pol dana do Francuske, isplati se, kažu svi koji su spremni izdvojiti novce za ovaj užitak okusa. A braća ne posustaju, nego inzistiraju da godišnje naprave 45.000 boca vrhunskog vina, piše Telegraph, pa dok ide - ide. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.