Life
3675 prikaza

Omraženi milijarder - ne podnosi ga pola svijeta

George Soros
DPA/PIXSELL
Mrze ga i američki i izraelski i britanski desničari i nacionalisti, istočnoeuropski autokrati

Independent je u svojoj analizi za što sve na svijetu desničari, ali ne samo oni, optužuju Georgea Sorosa, krenuo od naslova u Daily Telegraphu: "Čovjek koji je 'slomio Bank of England' podupire tajnoj uroti za spriječiti Brexit." Naslov je takav da bi svakog pro-brexitovskog desničara ostavio bez daha, sve da se u tekstu ne navodi još i to da je Sorosu namjera srušiti demokratski izabranu premijerku Velike Britanije Theresu May.

Tekst u Daily Telegraphu nije pisao bilo tko, nego Nick Timothy, bivši šef premijerovog ureda u Downing Street 10. Timothy je tako otkrio da je Soros donirao 400.000 funti organizaciji Best for Britain, prozvao ga je kao onog koji je "optuživan za organiziranje prosvjeda protiv Donalda Trumpa u SAD-u i miješanje u demokracije nekoliko europskih zemalja". Preko njegove Zaklade Otvoreno društvo, naravno. I uz optuživanje što je 1992. zaradio jednu milijardu dolara na burzi, ulažući novac protiv funte.

Kampanja protiv Georgea Sorosa u Mađarskoj Ne mogu mu ništa Top News Tuđman ga nije mogao smisliti, a Orban još manje

I tu se dolazi do problema. Telegraph nije antisemitski medij. Ali Soros jest Židov, i to takav da ga već četvrt stoljeća diljem svijeta desničari optužuju za sve živo; da je 1997. potaknuo financijsku krizu u Aziji, da je pokušao uništiti ekonomiju Hong Konga i Bank of Thailand, i to "krvoločnošću morskog psa". Uglavnom, došlo se do toga da se Sorosa sad i iz neantisemitskih medija počinje optuživati, taj dio nije problematičan, ali jest da se to čini korištenjem riječi poput "tajne urote" ili "tajne zavjere".

"Ne mislim da Nick Timothy ima i jednu antisemitsku kost u svom tijelu. Ali je činjenica da je način izražavanja jako važan, a ovo je točno onaj rječnik kakav koriste antisemiti ovdje i u inozemstvu", napisao je u reakciji Stephen Pollard, urednik Jewish Chronicle. "Telegraphova priča je uznemirujuća jer koristi ideju o postojanju 'tajne zavjere'. Soros je nevjerojatno otvoren o svemu što čini. Reci da je to što čini pogrešno, to je sasvim u redu. Ali ideja da to čini kroz tajne zavjere točno je ona linija koja se primjenjuje u Mađarskoj i drugdje iz isključivog razloga što je Židov", pojasnio je.

Naprosto je dandanas činjenica da zlonamjerna manjina Sorosa, koji do danas, unatoč tome što živi u SAD-u, nije izgubio svoj naglasak, predstavlja kao "Židova sakrivenog u sjenama na sudu, lutajućeg Židova, posuđivača novca iz Srednjeg vijeka", što je sve stoljećima hranilo bolesnu maštu antisemitizma.

Kampanja protiv Georgea Sorosa u Mađarskoj | Author: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

Njegova filantropska organizacija, kojoj je on donirao čak 32 milijarde dolara vlastitog novca, u programu ima zapisano da joj je cilj pomaganje gradnje živih i aktivnih demokracija čije vlade su otvorene za sudjelovanje svih ljudi. No, za antisemitske teoretičare zavjera sve to Sorosa opisuje kao babarogu poput one čiju je sliku pothranjivao Hitler, primjerice, kad je u siječnju 1939. govorio u Reichstagu:

"Ako međunarodni židovski financijeri u Europi i izvan nje uspio gurnuti nacije u još jedan svjetski rat, onda će rezultat biti uništenje židovske rase u Europi." Taj dio znamo kako se završio, samo što, podsjeća Independent, nisu antisemiti jedini koji Sorosa smatraju ključnim igračem u "ogromnoj globalnoj uroti". Njega, kao čovjeka koji je financirao 25 milijardi dolara diljem svijeta, demoniziraju kao "globalista", "glavnog kriminalca" ili "globalističkog kriminalnog šefa".

Mrze ga čak i desničari u Izraelu, oni zbog toga što njegova zaklada financijski pomaže kritičare politike vlade Izraela. Tako se oko Sorosa povremeno događaju bizarne situacije, kao prošlog listopada, kada je predsjednik Izraelsko-američkog vijeća na Tweeteru objavo ilustraciju Sorosa kao osmokrake hobotnice koja davi svijet. "Adam Milstein je napisao: "Soros daje 18 milijardi dolara svom Otvorenom društvu, dolare za poticanje građanskih nemira, podjelu Amerikanaca i kočenje slobode govora."

George Soros Nema predaje Top News Soros uzvraća udarac paranoidnoj desnici

Ubrzo je svoj post na Tweeteru izbrisao jer se ispostavilo da je ilustracija koju je objavio jako nalik nekim davnim antisemitskim crtićima koji su ciljano raspirivali mržnju prema Židovima. Misli se na doba nacizma. Što se Amerike tiče, ne treba ni spominjati da ga tamošnji antisemitski desničari iza svake zavjere u koju povjeruju. Uspjeli su ga optužiti čak i za nedavni masovni pokolj u pucnjavi u Los Angelesu.

Još su rekli da su uz Sorosa tu pucnjavu organizirali i izvjesni moćni "sin rabina obrazovan na Harvardu" i nekakav milijarder koji podupire Izrael, te da im je motiv bio pucnjavom i pokoljem podići vrijednost dionica tvrtki koje prodaju opremu za osiguranje. U SAD-u ček ne moraš biti niti antisemit za mrziti Sorosa. Mrze ga i naprosto zato što je "globalist", zbog liberalnih nazora i zalaganja za slobodno tržište. Administracija Donalda Trumpa nedavno je u Davosu Sorosa nazvala "opasnošću po svijet".

Breitbart ga je opisivao svojim čitateljima kao onoga koji ima povijest destabiliziranja vlada za vlastitu financijsku korist i onoga koji je financirao ljevičarske kampanje. I tu negdje dogodila se simbioza između Breitbarta i Trumpa, preko Stevea Bannona, s jedne strane, te s druge desničarskih vlada po istočnoj Europi. U ožujku 2017. Cvetlin Cilimanov, suosnivač makedonske organizacije "Operacija zaustavljanja Sorosa", za Reuters je izjavio:

George Soros | Author: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

"Inspiracija nam je došla iz SAD-a, iz američkih konzervativnih organizacija, medija i kongresnika koji imaju iste nazore, posebno iz nove administracije predsjednika Trumpa." Bio je siječanj 2017., istog tog mjeseca makedonski nacionalist Nikola Grueski, koji je nakon desetljeća vlasti morao odstupiti, pri čemu se na vlasti pokušao održati i silom, rekao je za lokalni list: "Soros je madeonske nevladine organizacije pretvorio u modernu vojsku."

Sorosa su na isti način optuživali i iz poljske vladajuće Stranke zakona i pravde, te u Rumunjskoj iz Socijaldemokratske partije Liviua Dragnee. Potonji je, nakon što je morao otići iz ureda premijera zbog dokazane izborne prijevare, Sorosa optužio da "u Rumunjskoj od 1990. financira zlo."

No, najgore stanje bez sumnje je u Mađarskoj, o čemu je pisao i Express. Aktivistkinja Lydia Gall za Reuters je rekla da svi ti plakati koji prikazuju nacerenog Sorosa "bude uspomene nacističkih plakata iz Drugog svjetskog rata, koji su prikazivali 'Židova koji se smije'." I mada Viktor Orban nije pokazivao znakove da je osobno umiješan u sveopću protusorosevsku kampanju u Mađarskoj, isto tako nije učinio ništa da je zaustavi, unatoč nizu pokazatelja da se sve skupa pretvara u antisemitski pokret.

Viktor Orban Desni populizam Top News Orban uskoro pred sudom EU zbog ukidanja sveučilišta

Orban, nekoć i sam jedan od onih kojega su podupirale Soroseve organizacije, tada kao liberala i demokrata, sada je stao izjavljivati da "razvija u svojoj zemlji neliberalnu demokraciju". Soros ga je zato počastio ovako: "Pun sam poštovanja pred hrabrosti kojom se mađarski narod odupire obmanjivačkoj i korumpiranoj mafijaškoj državi koju je uspostavio Orbanov režim." Odakle ta veza između Orbana i plakata?

Od početka imigrantskog pokreta očajnika s Bliskog istoka, Orban je krenuo s nacionalističkom, rasističkom retorikom protiv tih ljudi. A na plakatima protiv Sorosa redom se koče protuimigrantske poruke. Što se tiče bogatog spektra Sorosevih neprijatelja diljem svijeta, taj dio je britanski lord Andrew Adonis, koji se žestoko bori protiv Brexita, ovako komentirao:

"George Soros ima sve redom ispravne neprijatelje – Trumpa, određene istočnoeuropske autokrate, Faragea, Rees-Mog i sada Daily Telegraph. Još mu treba samo da ga napadne i Daily Mail i to će biti sasvim dovoljno da mu se dodijeli viteški naslov."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jabut 00:40 16.Veljača 2018.

    "...ne podnosi ga pola svijeta" ...vokabular osmogodisnjeg djeteta