Life
2744 prikaza

On je bio prva filmska zvijezda, a da toga nije bio ni svjestan

Zvijezda nijemog filma, Max Linder
Pinterest
Utjecao je na Charlie Chaplina i sam je konstruirao vlastite filmove, no njegov pravi status u povijesti kina tek je danas jasan

To je bilo vrijeme kada kina nisu trebala dijalog, jer su imali lica, smatrala je zvijezda nijemih filmova Norma Desmond. I to samo kaka lica - izražajna i svima poznata, no ne i danas. Prema novim analizama, prva filmska zvijezda koju je proslavilo njegovo lice bio je francuski komičar koji je umrlo mlad u strašnim okolnostima, a zatim je desetljećima u velikoj mjeri zaboravljen.

Max Linder bio je elegantno odjeven, zgodan glumac iz rane nijeme ere koji nije samo glumio u filmovima, već ih je i režirao, pisao i producirao.

Andrew Shail, stariji predavač filma na Sveučilištu Newcastle, otkrio je nešto za što se čini da je bio prvi marketing filmske zvijezde - plakat  za film Pathé Frères s Linderom pod nazivom Le Petit Jeune Homme, objavljen u Europi u rujnu 1909. 

Zvijezda nijemog filma, Max Linder | Author: Pinterest Pinterest

Linder je na ekranima do tada bio poznat samo kao "Max", no to se promijenilo 1907. kad je na plakatu za The Skater’s Debut prvi put potpisan s imenom i prezimenom, piše The Guardian.

To je najraniji dokaz europskog publiciteta nekog filma za glumca u njemu, a pronađen je u osobnoj kolekciji njegove kćerke Maud. Nakon tog plakata, njegovo je ime dosljedno korišteno za promociju njegovih filmova javnosti.

Judy Garland i Liza Minelli Mračna strana Kultura Filmska zvijezda; rezala si lice staklom, vene, pila...

- To čini Lindera, barem koliko možemo reći, prvom filmskom zvijezdom ikad - kaže Shail, dodajući kako je to izmijenilo način na koji su filma plasirali svoje proizvode. Učinci te odluke još uvijek se mogu vidjeti na plakatima i billboardima širom svijeta.

Prije ovoga, titulu prve filmske zvijezde nosila je Florence Lawrence, koji je Carl Laemmle zaposlio u svom studiju IMP 1910. Slavan je njegova "tiskovna patka" kad je kapitalizirao glasine o njenoj smrti u prometnoj nesreći prije plasiranja oglasa o tome da je živa, zdrava i da će se pojavljivati u njegovim filmovima.

Teško je pretjerano naglasiti koliko su averzirane filmske kompanije pokrenule zvjezdani sustav. Publicitet za bilo kojeg zaposlenika stavlja moć u ruke onog tko prodaje njihov rad, što je nešto poput vraćanja im dijela plaće, objašnjava Shail. 

- Zvjezdani sustav pojavio se samo zato što su se pojavili novi rizici zbog kojih je stvaranje zvjezdanog sustava, već zato što je to postalo ekonomičnije i manje riskantno nego ne imati ga. I zato, u slučaju Lindera, čak i kad je bio anoniman, kinolozi su ga već tretirali kao zvijezdu. - ističe.

Zvijezda nijemog filma, Max Linder | Author: Pinterest Pinterest

Max Linder tako je postao slavan tumačeći lik bonvivana "Maxa" u ranim filmskim komedijama, a s Charlie Chaplinom se sprijateljio tijekom kratkog boravka u Hollywoodu. 

Glumac lijepih očiju

Rođen kao Gabriel-Maximilien Leuvielle 16. listopada 1883. u Girondeu u Francuskoj, odbacio je rad u uhodanom obiteljskom vinskom biznisu te je odabrao pozornicu. Počeo je raditi kao glumac 1901. godine, prije nego što je 1905. usvojio scensko ime Max Linder.

Navodno mu je slavni producent Charles Pathé, nakon što ga je vidio kako glumi, rekao "U tvojim očima je bogatstvo. Dođite i glumite pred mojim kamerama, a ja ću vam pomoći kako god mogu". Upravo ga je njegova tvrtka i pretvorila u zvijezdu.

Linder je doista imao lijepe oči, a najčešće je u komedijama igrao uloge udvarača koji bezuspješno pokušava osvojiti srce dame svojih snova. 

Linder je imao veliki utjecaj na Charlieja Chaplina, vjerojatno najveću filmsku zvijezdu svih vremena, koji je svoj prvijenac prikazao na zaslonu 1914. godine, a koji je jednom poslao Linderu potpisanu fotografiju naslovljenu: "Maxu, profesoru, od njegova učenika Charlieja Chaplina .

Scena iz filma Prljavi ples Time of My Life Kultura Nepoznata priča o nastanku hit pjesme iz "Prljavog plesa"

Njih se dvoje nikada nije pojavilo u istom filmu, ali provodili su vrijeme zajedno i razgovarali o idejama za komedije. Kad je Linder umro, Charlie je tog dana zatvorio svoj studio.

Pakt o samoubojstvu

Linder je služio u prvom svjetskom ratu kao otpremnički vozač 1914. godine, a upravo po povratku iz službe prvi je put doživio napad depresije koja će ostati s njim do kraja života.

1925. godine on i njegova mlada supruga pronađeni su mrtvi, uzeli su barbiturate i prerezali si zapešća, a nagađa se da su možda imali pakt o samoubojstvu.

Zvijezda nijemog filma, Max Linder | Author: Pinterest Pinterest

Nakon Lindrove smrti, njegov je rad rijetko prikazivan, sve dok kompilacija tri njegova holivudska filma  nije prikazana na filmskom festivalu u Veneciji 1963. Maud, koja je umrla 2017., bila je odgovorna za zaštitu i promociju očeve ostavštine, osiguravajući da se njegovo ime, jednom naučeno, nikad ne zaboravi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:34 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site