Life
58382 prikaza

Ona ima 11 godina i sve što želi je - razvesti se!

Djevojčica gleda kroz zavjesu
Thinkstock
Amal ima tek 11 godina, dok njen suprug ima čak 38., a zaprosio ju je zahvaljujući njenom ocu

Ima 11 godina i najveća joj je želja razvesti se. Mlada Sudanka Amel bila je u nižim razredima osnovne škole kad je 38-godišnji muškarac zatražio od njenog oca njenu ruku. Otac je prihvatio prosidbu i ona je trenutno vjenčana. 

U Sudanu, brak s maloljetnicima normalan je dio kulture, ponajprije zbog tradicije ali i siromaštva. Više od trećine djevojčica uda se prije 18-e, a 12 posto njih prije 15-e godine života, prenosi CNN

Zreli s 10 godina!?

Prema zakonu te države iz 1991., djeca mogu ući u brak kad dosegnu "zrelost", što smatraju da se događa već sa šokantnih 10 godina. To je ujedno i najniža legalna dob za brak u Africi.

Žene na tržnici u gradu Mtwara u Tanzaniji Život u miru Life Tradicija u Africi: Evo zašto se žene tu udaju za žene

Nedavni slučaj tinejdžerke Noure Hussein, koja je ranije ove godine osuđena na smrt nakon što je ubila svog muža dok ju je pokušavao silovati, privukla je pažnju svjetskih medija na problematiku ubračivanja djece u Sudanu. Sada u 19-oj, Noura je imala samo 15 godina kad su je prisilili na brak s muškarcem dvostruko starijim od nje.

Amal, koja još nije ni tinejdžerka, kaže kako ju je njen suprug kontinuirano zlostavljao, a uz nju ima još jednu suprugu koja s njima živi u kući.

- Užasno se ponašao prema meni, a kad me počeo premlaćivati svaki dan, uputila sam se na policiju - rekla je Amal za CNN.

Kad je počelo zlostavljanje, djevojčica se obratila ocu za pomoć, ali je on vratio mužu. Naposlijetku, Amal je pobjegla uz pomoć prve supruge svog muža, koja se sažalila nad djevojčicom. 

Doktor koje je pregleda našao je dokaze o vezivanju i zlostavljanju. Iako je ovu priču već čuo, njen otac je plakao tijekom intervjua.

- Dva puta se vraćala kući, dva puta. Bila je prestrašena, a ja sam je vratio nazad. Kajem se zbog toga - rekao je Amalin otac koji radi kao limar na ulici.

Zlostavljano dijete Obiteljsko nasilje Life "Tata me silovao dok je mama mrtva pijana ležala na podu"

On odgaja šest kćerki, a kada su ga pitali zašto je pristao udati jednu od njih s obzirom na njenu dob, kao glavne razloge naveo je tradiciju i čast.

- Kada sam mu dopustio da oženi moju kćerku, vjerovao sam mu da će brinuti o njoj, omogućiti joj da nastavi školovanje i poštovati je kako smo se i dogovorili. Ali otkrio sam da se to nije dogodilo. Tukao je, ponižavao i provocirao - rekao je.

Tradicija je važnija od dobrobiti djece

Mnogi Sudanci dopuštaju vjenčanja njihovih mladih kćerki u pokušaju da izbjegnu siromaštvo, nasilje ili porodičnu sramotu. Neudate djevojke su često stigmatizirane, ali kako tvrde iz UNICEF-a, realnost je takva da djevojke koje se udaju mlade mnogo češće postaju žrtve seksualnog, fizičkog i psihičkog nasilja.

Ilustracija zlostavljanja | Author: Thinkstock Thinkstock

Amalin otac tvrdi kako nije znao da brak u tim godinama može da ima takve posljedice, ali također tvrdi da ga to neće spriječiti da uda i svoje mlađe kćerke.

Sudanska se vlada 2015. priključila kampanji Afričke unije da se zaustave ovakvi brakovi na tom kontinentu. Godinu kasnije, isti poziv su dobili i od UN-a. Sudanski nacionalni savjet za dobrobit djece je formulirao strategiju za napuštanje ove prakse, ali je reforma izazvala kontra mobilizaciju konzervativnih vjerskih grupa u zemlji i malo je učinjeno za implementaciju reforme. Pozitivno je što postoji SEEMA centar, nevladina organizacija koja radi sa žrtvama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje.

Zlostavljanje djece Pedofilija u Hrvatskoj Life Šokirali Hrvatsku: "Svaku je noć išao u krevet našoj unuci"

Sudan je pun zlostavljanih djevojčica, a vrlo mali broj njih je dočekao da pravda bude zadovoljena. Ipak, ova 11-godišnja djevojčica koja se voli igrati s lutkama te pisati poeziju, uporna je u namjeri da se razvede. Kada se razvod okonča, želi se vratiti u školu i ponovo družiti s prijateljicama.

Kad su je pitali koji savjet bi dala drugim djevojčicama koje su u sličnoj situaciji, rekla je: 

“Budite hrabre. Žao mi je što ja nisam hrabrija”.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dado40 11:12 10.Rujan 2019.

    Take treba samo ubit za primjer drugima

  • Nebo 08:43 10.Rujan 2019.

    Fuj,mamu vam jebem pedofilsku

  • OB 07:03 10.Rujan 2019.

    Svijet je pun luđaka ali, nažalost, oni nisu toga svijesni