Life
1442 prikaza

Oni bogataše uče kako se ponašati u zatvoru

Michael Cohen
1/3
JEENAH MOON/REUTERS/PIXSELL
Savjetnici svog klijenta vode svaki korak na tom putu, od sudnice do zatvora

Michael Cohen odlazi u zatvor, a ovaj bivši Trumpov odvjetnik, sigurno će poput drugih bogatih i slavnih, prilagodbu na zatvorski sustav prolaziti uz pomoć posebnog savjetnika. Takve konzultacije koristili su i Martha Stewart, Bernie Madoff, Michael Vick i Plaxico Burress, Teresa Giudice i Abby Lee Miller

Ovi savjetnici budućim zatvorenicima pomažu u tom cijelom procesu i s nizom problem koji im se nađu na putu. No njihove usluge nisu besplatne ili jeftine, kreću se od nekoliko tisuća do 100.000 dolara. 

"U trenutku kada postane uhićenik gubi kontrolu nad svojim životom. Onome tko me unajmi mogu pomoći i objasniti koja su im prava, i što mogu napraviti kako bi vratili tu kontrolu", rekao je savjetnik Larry Levine.

Ovim se poslom bavi već godinama, a i sam je desetljeće proveo u raznim zatvorima diljem zemlje. 

"Neću im reći što bi se trebalo dogoditi, reći ću im što se stvarno događa i zašto", naglašava. 

Unajmili su ga pojedinci uključeni u slučaj prevara na ispitima, među njima i Felicity Huffman i Lori Loughlin. Dio su bogatih roditelj optuženih da su pripremali zavjeru i varali na ispitima, ili su podmitili trenere da im omoguće lažne sportske školarine za ulazak na elitna američka sveučilišta, piše BBC.  

Zatvor u Manili KAOS Life Zatvor užasa: Njih 518 spava u prostoriji za 170 ljudi

Među njegovim prijašnjim klijentima su i sudac optužen za krađu novca, a procjenjuje kako 75 posto njegovih klijenata čine oni upleteni u ne nasilne zločine, financijske prevare i sl., a 25 posto njih su oni s optužba vezanima uz narkotike. 

"Kad dođu k meni, znači da su nagrabusili. Ja sam kontrola štete. Ja sam mješavina psihologa, bračnog savjetnika, životnog trenera i svećenika", rekao je. 

Američki zatvorski sustav je zloglasno nerazumljiv, bez obzira na status osobe koja u njega ulazi. Većina njegovog savjetovanja sastoji se o demistifikacije koraka koji do sudnice vode do zatvorske ćelije. Uključuje to i učenje razne terminologije, događanja, što mogu očekivati od raznih institucija, i kako ući u programe kojima je cilj smanjenje kazne. 

Bogatiji klijenti imaju veliku razinu legalne moći i podrške, no javljaju mu se u potrazi za iskustvom koje je posebno dizajnirano za njih. Konzultant Justin Paperny iz White Collar Advice kaže da radi s dvije obitelji. 

"Suci žele čuti od optuženika, pa im pomažemo da artikuliraju svoje ideje svojim riječima, zašto bi trebali dobiti najblažu kaznu. Radimo s njima i pišemo njihovu priču, kreiramo videa u kojima pričamo o odgovornosti koju prihvaćaju, prihvaćanju stvarnosti, identificiranju sa žrtvama", kaže. 

Nakon suđenja osiguravanje smještaja u dobrom zatvoru je ključno, i dio je to niza programa koje ovi savjetnici nude. Oni poput Cohena najčešće završavaju u minimalno sigurnosnim ustanovama, koje nemaju čak ni potpunu ogradu, i sličniji su nekom studentskom domu, nego pravim zatvorskim ćelijama. 

Michael Cohen, Donald Trump Michael Cohen Top News Razlozi zbog kojih je Trumpa izdao odvjetnik koji zna sve

Takva vrsta kampa u kojem spavaju sa nekoliko kolega zatvorenika, nije stroga ustanova, i daleko je to od života poput onog kojeg smo navikli gledati u zatvorskim serijama. No takav smještaj nije im uvijek siguran. 

"Zbog toga što je 44 posto njih pretrpano, oni koje bi mogli ići u kamp završavaju u zatvorima niske, srednje ili velike sigurnosne zaštite. Mogu ih staviti bilo gdje, i kilometrima udaljene od obitelji. U zatvorima koji su blaži nasilja nema puno, no u onima koji su izazovniji, oni su problem, u njima se događaju silovanja, borbe nožem, premlaćivanja, igre i nasilje", rekao je Michael Frantz, direktor Jail Time Consulting.

Frantz koji je proveo 36 mjeseci u federalnom zatvoru pomaže svojim klijentima u pisanju peticija za sigurne lokacije, u kojima imaju dovoljno slobode, ali i uzimaju u obzir njihove preferencije. 

"Ako je netko ovisnik o vježbanju nećete ga poslati negdje gdje toga nema. Ako želi biti sam i čitati to se također uzima u obzir. Kada traži posebnu hranu, i to možemo pokušati", rekao je. 

Michael Cohen svoju će kaznu odslužiti u Otisville kampu, ustanovi koja je poznata po košer obrocima i židovskoj službi. Društvo će mu praviti, uz ostalih 113 zatvorenika, i čovjek koji je organizirao veliku prevaru sa Fyre festivalom, Billy McFarland.

Glavni savjet kojeg dobiju ovakvi zatvorenici je, držite pognutu glavu i naviknite se da neće biti po vašem. Zatvorenici koji su u zatvoru zbog ne nasilnih zločina najviše se boje napada, i toga što neće biti u mogućnosti održavati kontakt sa svojim obiteljima. Iako su ustanove u kojima odslužuju svoju kaznu najčešće sigurne, prisutne su rasne i političke tenzije, a postoji i niz pravila ponašanja kojih se trebaju držati. 

"Moraju pokazati poštovanje, poštovati ljude i redove npr. za telefon, ne smiju se ubacivati. Ne smiju se naginjati preko nečijeg pladnja s hranom, jer su zbog toga ljude znali pretući", rekao je Levine. 

Zatvor Evin u Iranu "Sveučilište Evin" Top News U podrumu ih muče, a onda spavaju u sobama punim izmeta

Cohenu savjetuju da pripazi na Trumpove podržavatelje i da se "pokuša držati ispod radara"

"Puno se stvari događa usred noći, polijevaju ih urinom, zatvorenici znaju držati druge i mazati ih izmetom. To se stalno događa", kaže Frantz. 

I to ne samo sa zatvorenicima, ozbiljne posljedice može imati i ponašanje prema čuvarima. Poznati su slučajevi onih koji su odsluživali kaznu u kampu s malom dozom sigurnosti, no svejedno su ih čuvari, ako su mislili da se ne ponašaju dobro, zatvorili u posebnu jedinicu, s drugim zatvorenikom, a u jednoj od njih je Frantz proveo 91 dan. 

Cijene ovih usluga kreću se od devet dolara (koliko stoji knjiga savjetnika Justina Papernyja) do 100.000 dolara koliko stoji pisanje knjige za klijenta, gradnja njihovog branda, ili vođenje njihovog posla iz zatvora. Frantz nudi slične usluge, uključujući oporavak ugleda, smanjivanje kazne, i vodič kako preživjeti u zatvoru, što je najjeftinija usluga i stoji oko 495 dolara. Ekskluzivni paket koji uključuje niz programa i Frantza 24 sata na dan na raspolaganju stoji oko 35.000 dolara. 

"Ne žele propustiti priliku, a ako mogu potrošiti 1,5 milijuna na odvjetnika, zašto ne bi mogli i 35.000 na savjetnika?", kaže Frantz.

Nude oni i neke besplatne usluge, pa tako kažu da će prvi sastanak odraditi besplatno, a i neke usluge ponuditi ispod 2000 dolara. 

"Istina je da su ti iznosi pomalo veći, i skuplji. No zapravo to je velika investicija. Naši klijenti to doživljavaju kao investiciju, a ne kao trošak", naglašava Paperny.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.