Life
3459 prikaza

Opasni i brutalni: Pogledajte 10 najbolnijih ugriza kukaca

Pauk koji se penje po ruci
Thinkstock
Ako čovjek teško diše te mu otiču lice i vrat, hitno zovite pomoć, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena mogu biti opasni po život

Kod nas su za alergične ljude opasni ose i stršljeni, a oni koji su već jednom razvili po život opasnu alergijsku reakciju, poput gušenja ili osipa po cijelom tijelu, sa sobom bi trebali imati EpiPen adrenalin u obliku injekcije, savjetuju stručnjaci.
Ako se pojave simptomi koji nisu lokalni na mjestu ugriza ili uboda ili ako imate povijest ozbiljnih reakcija, odmah potražite liječničku pomoć. 

Takvi simptomi mogu utjecati na cijelo tijelo i napredovati do kobnog anafilaktičkog šoka. Simptomi teške reakcije poznate kao anafilaksija uključuju osip, otežano disanje, nesvjesticu, pa čak i smrt u roku od 30 minuta. Ako ugriz postane inficiran, crven s ili bez gnoja, toplinom, vruć ili se širi prema tijelu, odmah posjetite liječnika. Ako ne znate što vas je ugrizlo ili ubolo, važno je promatrati područje  kako biste bili sigurni da se neće inficirati.

Pogledajte 10 najbolnijih ugriza kukaca u svijetu:

Ako niste alergični, onda je dovoljno na mjesto uboda staviti led, a može se staviti i lokalno mast koja sadrži diklofenak, lijek protiv bolova. Otok može trajati nekoliko dana i nije potrebno ići liječniku.

Ugriz crvenog mrava je poput bubuljice i svrbi

Mravi mogu izazvati uglavnom samo lokalnu reakciju, dodaje dr. Pekez Pavliško. Ugrizi se obično vide pojedinačno ili u manjim grupama. Ugrizi crvenog mrava mogu proizvesti bubuljice koje svrbe i bole. Kod uboda komaraca, osim lokalnog crvenila i svrbeža, nema drugih simptoma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.