Znanost
1879 prikaza

Znate li koja je najsmrtonosnija životinja? Pogledajte je na djelu!

Komarac snimljen kako siše krv izbliza
screenshot/youtube
Među najopasnije bolesti koje prenose spadaju malarija, virus zapadnog Nila, razne vrste encefalitisa, žutu i denge groznicu

Kod pomisli na najopasniju životinju za ljude većina će pomisliti na morska pse, zmije, nilske konje, medvjede i slično, no prava istina je da puno više života odnesu naizgled bezazleni komarci. Te male životinje koje nam rado piju krv opasne su zbog prijenosa raznih bolesti, čime prouzroče oko stotine tisuća smrti diljem svijeta. 

Među najopasnije spadaju malarija, virus zapadnog Nila, razne vrste encefalitisa, žutu i denge groznicu, a u velikoj mjeri zarazu određuje i područje u kojem žive, pri čemu su najopasniji oni tropski. U Hrvatskoj se 2004. prvi put pojavio azijski tigrasti komarac.

U proljeće i ljeto komarci mogu biti prava pošast koja lako uništava večeri provedene u prirodi, čak i unatoč zaprašivanju te nanošenju repelenata. Ukupno, na svijetu postoji oko 3500 različitih vrsta komaraca, a tek oko 200 njih napadaju ljude.
Svaki peti čovjek omiljena je meta komarcima, a općenito ih privlače teži i viši ljudi, oni koji piju alkohol, kao i oni koji nanose puno kozmetičkih sredstava.

U videu pogledajte kako izbliza izgleda napad komarca:

 

Zanimljivosti o komarcima:

  • Ljude napadaju samo ženski komarci
  • Viši i teži ljudi privlačniji su komarcima
  • Kako ih privlači ugljični dioksid, više će vas bosti ako pijete ili se pak bavite nekom fizičkom aktivnošću u prirodi
  • Svaki peti čovjek posebno je draga meta komarcima
  • Komarce privlače kreme, parfemi i dezodoransi na koži
  • Svaki dvadeseti alergičan je na ubod komaraca, a to karakterizira znatno jača reakcija od uobičajene
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.