Life
1539 prikaza

Osam godina teške izolacije - slomljena odlazi u novi život

Liu Xia, udovica kineskog nobelovca Liu Xiaobo
1/9
DAVID GRAY/REUTERS/PIXSELL
Nakon što je preminuo njezin suprug, borac za ljudska prava i Nobelovac, nekada snažna intelektualka fizički je i psihički propadala u pritvoru

Udovica kineskog nobelovca Liu Xia nakon osam godina kućnog pritvora konačno je napustila Kinu i krenula prema Europi. U  kućnom pritvoru bila je od 2010. godine bez da je optužena za neki zločin. 

Zatvorena je samo nekoliko dana nakon što je njezin sada pokojni suprug nobelovac Liu Xiaoboa zatvoren jer je 'razljutio' kinesku vladu. Prošle godine preminuo je u pritvoru od raka jetre, u jeku niza pokušaja da omogući oslobađanje svoje supruge.

Kina je Liu Xiaoboa osudila u prosincu 2009. godine na 11 godina zatvora pod optužbom poticanja subverzije jer je pomogao u pisanju manifesta koji je pozivao na političku i gospodarsku liberalizaciju. Kineske vlasti konstantno su odbijale raspravu o pritvoru njegove supruge, dok su kritičari naglašavali kako je riječ o okrutnoj i ilegalnoj kazni, piše Business Insider.

Ona je 24 sata dnevno bila okružena čuvarima koji su čuvali njezinu kuću u Pekingu. Umanjili su joj mogućnosti korištenja interneta i doticaja s vanjskim svijetom, a dozvoljavali joj i to samo povremeno, kratke telefonske razgovore s malim krugom prijatelja. 

Kineski nobelovac Liu Xiaobo | Author: Liu Xia/DPA/PIXSELL Liu Xia/DPA/PIXSELL
Umjetnica i pjesnikinja Liu u medijima je još 2012. godine rekla kako je očekivala da će ju Kina kazniti zbog Nobelove nagrade koju je dobio njezin suprug, no nije očekivala da će ju držati pod 'kafkijanskim' kućnim pritvorom. 

Njezini prijatelji posljednjih mjeseci upozoravali su kako joj se mentalno stanje pogoršalo, posebno nakon smrti njezina supruga. 

Vijesti o njezinom odlasku potvrdio je njezin brat. 

"Moja je sestra napustila Peking i odletjela u Europu, kako bi započela novi život. Zahvalan sam onima koji su se brinuli o njezinom stanju i pomagali joj svih ovih godina. Nek joj ostatak života bude miran i sretan. Zahvaljujem svima", napisao je Liu Hui na kineskoj društvenoj mreži WeChat.

Liu Xia je, kažu strani i kineski novinari, uništena žena koja je svoju slobodu i umjetnost mijenjala za to da bude vječna potpora suprugu koji je, pak, oduvijek znao da želi "umrijeti za svoju viziju Kine".

Susreli su se sredinom osamdesetih, oboje tada u nesretnim brakovima. On je bio nepopravljivi ženskar koji je vrijeme za flert našao i tijekom prosvjeda na Tiananmenskom trgu, a ona samouvjerena intelektualka.

Kada su im se veze s drugim partnerima definitivno raspale, a Liu Xiaobo izašao iz zatvora, započela je njihova veza. Odnos između umjetnice i javne službenice koja još nije bila toliko poznata i borca za ljudska prava njihovi prijatelji opisuju kao "spajanje dviju duša".

"Našao sam svu ljepotu svijeta u jednoj ženi", rekao je jednom o supruzi koja je donijela svjesnu odluku da s obzirom na njihov život ne želi imati djecu, već se želi posvetiti poeziji i suprugu.

Richard Gere drži govor na prosvjedu za oslobađanje kineskog nobelovca Liu Xiaoboa | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

"Želim se udati za tog državnog neprijatelja", rekla je jednom službeniku koji je nije htio pustiti da posjeti Xiaoboa u radnom logoru gdje je poslan. On je pak trenutke na slobodi koristio kako bi uzdizao njezine talente i vrline, propagirao je njezinu poeziju, organizirao čitanja i pokazivao radove.

Godine 2008. ionako težak život postao je još teži kada im je na vrata pokucala policija i uhitila Xiaoboa radi potpisivanja, s još tristotinjak intelektualaca, manifesta. Iako je time pregazila sva svoja uvjerenja, kaže, Liu je supruga nagovarala da ne potpisuje ništa, svjesna kako bi to mogla biti "kap koja prelije čašu".

Kazna je bila 11 godina radi subverzije, a Liu je tada, piše Guardian, sa svojih 49 godina još bila prepuna života, pozitivna i dobre volje. Sve se promijenilo kada je njezinom suprugu 2010. dodijeljena Nobelova nagrada.

Xia je odmah stavljena u kućni pritvor, i odrezana joj je svaka komunikacija sa vanjskim svijetom (uključujući i internet). Bila je skoro potpuno izolirana od svijeta, i uvijek nadgledana od strane policije.

Kada su novinari uspjeli potajno ući u njezin stan, Liu je, kažu, bila slomljena, bolesna, drhtava i uplakana. Godine 2014. je pretrpjela srčani udar, u travnju ove godine ostala je bez majke. 

Liu Xia nikada nije bila, kaže, politična, već ju je uvijek zanimala njezina umjetnost i briga za supruga no stvarnost je, kaže, pokazala kako je obitelji političkih zatvorenika ponekada teže nego samim zatvorenicima.

Liu Xia, udovica kineskog nobelovca Liu Xiaobo | Author: BOBBY YIP/REUTERS/PIXSELL BOBBY YIP/REUTERS/PIXSELL
Nekadašnja zaposlenica u poreznom uredu autorica je niza zbirki pjesama, među kojima je na zapadu najpoznatiji bilingvalni prijevod "Empty Chairs" koji sadržava poeziju od 1983. godine do 2013. Kolekcija od 25 crno-bijelih fotografija pod nazivom "The Silent Strength of Liu Xia" napravljeni su između 1996. i 1999. godine, kada je njezin suprug drugi puta bio zatvoren u radnom logoru. Francuz Guy Sorman, dugogodišnji prijatelj Liu Xia i njezinog supruga, fotografije je doslovno prokrijumčario iz Kine.

Fotografkinja, pjesnikinja i slikarica radi smrti supruga i ograničene slobode pati od teške depresije i mentalnog raspada, kažu oni koji se godinama zalažu za slobodu Liu Xia, a za njezinu se slobodu do smrti borio i njezin teško bolesni suprug.

"Iako su zajedno tražili da se njega pusti na liječenje raka u inozemstvo, to nije bilo radi njega, već radi nje. Liu Xia je trpjela radi njegovog sna i vizije, a on je na kraju prestao inzistirati na ostanku u Kini kako bi Liu Xia pronašla svoju slobodu", kaže obiteljski prijatelj.

Supružnici su se godinama smijali kako su im pisma cenzurirale vlasti, posebno stihove o ljubavi, intimnosti i seksu.

"I da me zdrobe u prah, koristio bi tu prašinu da te zagrlim", napisao je Liu Xiaobo za suprugu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.