Life
37840 prikaza

Osuđena na smrt: Muž ju je silovao, a ona ga je ubila

Sudan
MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/REUTERS/PIXSELL
Zbog Noure Hussein svijet je pokrenuo kampanju 'Pravda za Nouru' u kojoj traže da joj se ukine smrtna kazna

Sud u Sudanu osudio je na smrt Nouru Hussein, jer je ubila supruga nakon što ju je silovao dok su mu drugi njegovi rođaci u tome pomagali. Sudac u Omdurmanu je potvrdio smrtnu kaznu za Nouru Hussein nakon što je rodbina njegovog supruga odbila prihvatiti novčanu naknadu. Grupe za ljudska prava pozivaju na njezino pomilovanje, javlja CNN.

Hussein, koja sad ima 19 godina bila je prisiljena udati se kad je imala 16 godina, a tad je pokušala i pobjeći. Kako je rekla, samo je htjela završiti školovanje i postati učiteljica.

Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije Vigilare u akciji Top News Srednji vijek: "Silovane žene trebaju roditi"

Njen slučaj privukao je široku pozornost na društvenim mrežama, a na Twitteru se vodi kampanja #JusticeforNoura.

Hussein se sklonila u kuću svoje tete, ali tri godine kasnije njezin otac ju je na prijevaru opet vratio suprugu. Nakon šest dana, rekla je da je njezin muž doveo nekoliko svojih rođaka koji su ju držali dok ju je on silovao.

Kad je sljedećeg dana navodno pokušao učiniti isto, izbola ga je nožem, a onda se vratila svojim roditeljima koji su ju prijavili policiji. 

Kampanja 'Pravda za Nouru Hussein' | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Nouri Hussein suđeno je prema Šerijatskom zakonu. Optužena je za ubojstvo i u četvrtak ju je sud službeno osudio na smrt vješanjem, a njezini odvjetnici imaju 15 dana za žalbu.  

"Prema šerijatskom zakonu, obitelj supruga može zahtijevati ili novčanu naknadu ili smrt. Oni su odabrali smrt.", rekao je agenciji Badr Eldin Salah, aktivist pokreta mladih Afrike koji je bio na suđenju.

Yasmeen Hassan iz "Jednakost Sada", jedna od skupina koje se bore protiv smrtne kazne, rekla je u BBC Newsu da ju presuda nije iznenadila:

"Sudan je izuzetno patrijarhalna zemlja, a bračne su norme vrlo moćne. To je mjesto gdje se djevojke mogu udati čak i u dobi od 10 godina, a muškarci imaju ozakonjeno vlasništvo nad ženama koje nemaju previše manevarskog prostora niti mogu utjecati na to. Ostavljen im je vrlo uzak prostor kad je riječ o njihovim pravima i vrlo lako mogu prekršiti zakon i biti zato kažnjene. Noura je zaslužila drugačiju sudbinu. Ona je se samo željela obrazovati i činiti dobro ovom svijetu, ali je sad postala žrtva takvog sustava."

Djevojčica plače noćna mora Life 40 njih mjesecima grupno silovali 14-godišnjakinju

Amnesty International je kazao kako je izrečena kazna za ubojstvo u samoobrani od muža silovatelja zapravo neuspjeh vlasti da prekinu praksu dječjih brakova, prisilnih brakova kao i praksu silovanja u brakovima koje nije zakonski kažnjivo.  

"Noura Hussein je žrtva, a kazna protiv nje nepodnošljiv je čin okrutnosti. ", izjavio je zastupnik Amnestyja Seif Magango.

"Sudanske vlasti moraju ukinuti ovu izuzetno nepoštenu kaznu i osigurati da Noura dobije pošteno suđenje u ponovljenom postupku gdje bi se uzele u obzir olakotne okolnosti", kaže Magango. 

"Ona je još uvijek u potpunom šoku nakon današnjeg izricanja presude", rekao je CNN, dr. Adil Mohamed Al-Imam, jedan od odvjetnika Noure Hussein. Al-Imam je odlučio braniti Nouru besplatno jer se njezin prethodni odvjetnik povukao iz slučaja. Dodao je da je Hussein ostala u svojoj pravnoj bitci sasvim sama. Napustio ju je ne samo odvjetnik nego i njezina obitelj.  

Vojnici Sve za moć Life Jezivi zločini: Masovno silovali žene da bi ostali na vlasti

Jedan od prisutnih na suđenju, opisao je na Twitteru atmosferu koja je vladala u sudnici prije objave presude:
"Pustili su nas u sudnicu i sjeo sam u prve redove sa svojim kolegama. Čekali smo 20-ak minuta da uđe sudac, a onda je pozvao i Nouru. Noura je bila sasvim sama, s njom nije bio nitko ni iz njezine obitelji. Ali je zato u sudnici bilo jako puno njezinih simpatizera. Iako je sudac napomenuo mogućnost oprosta, njezina obitelj nije to htjela ni čuti. Tražili su smrtnu kaznu. Nakon suđenja, ispred suda sam vidio obitelj nezinog pokojnog muža kako se raduju i plješću na odluku suca. Bilo je odvratno za gledati!", prenosi The Guardian.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 11:42 14.Svibanj 2018.

    Vjernička stoka