Life
1046 prikaza

Otkrivena velika tajna sela koje organizira gađanje rajčicama

La Tomatina
Youtube
La Tomatina u Španjolskoj poznati je festival tijekom kojeg se posjetitelji gađaju rajčicama

Tradicionalna borba s rajčicama, poznata La Tomatina u Bunoli, nedaleko Valencije u južnoj Španjolskoj  započela je prije 70 godina, jednog toplog kolovoza 1945. godine.

Mještani su se tada okupili gledati tradicionalnu katalonsku paradu "Divovi i velike glave", a kako bi se izborili za što bolji pogled kako bi vidjeli što se događa, morali su se malo 'laktariti' kako bi napravili mjesta. 

To je je 'iz takta' izbacilo jednog mještanina u  gomili koji je odlučio dohvatiti najbliže što mu se našlo pod rukama. Bile su to rajčice ispred trgovine koje je počeo bacati na gomilu.

U tom trenutku 'rodila' se La Tomatina, festival gađanja rajčicama na kojemu se godišnje okupi oko 20.000 posjetitelja.

Ipak, selo Bunalo ima jednu neočekivanu tajnu – tamo se nitko ne bavi uzgojem rajčica, a tijekom popularnog festivala potroše čak 54 tona rajčica koje za tu priliku kupuju iz okolnih sela. 

Doduše, kada bi se i odlučili na uzgoj rajčica, ne bi mogli zadovoljiti potrebe festivala.

Iako možda zvuči nevjerojatno, ali poslije La Tomatine nikada ne ostane ni najmanja mrlja zbog kiseline rajčice, koja i inače služi kao sredstvo za čišćenje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.