Postoje neki dijelovi voća i povrća koje ćemo pri čišćenju i pripremanju baciti. I premda u većini slučajeva nećemo pogriješiti, postoji nekoliko primjera gdje je ono što 99 posto nas baca itekako vrijedno. Stoga proučite ne radite li i vi neke od ovih pogrešaka:
Sjemenke dinje
Ove sjemenke su obično prva stvar koju bacamo kad otvorimo dinju, no one su pune bjelančevina, vlakana, vitamina E i magnezija. Da bi bile ukusnije, prepecite ih malo u pećnici u prelijte maslinovim uljem.
Kora od luka
Ovaj hrskavi omotač prepun je kvercetina, sastojka koji vam može sniziti krvni tlak i pomoći u održavanju imuniteta. Koru možete jesti tako što ćete je ubaciti u gulaš ili varivo za pojačanje okusa, a zatim je izvadite prije serviranja.
Kora od lubenice
Kora lubenice bogata je aminokiselinom citrulinom, koja može poboljšati vaš krvotok. Ubacite koru u čvrsti, kvalitetniji blender, zajedno s mesnatim dijelom (crvenim, kojeg inače jedete), jagodama, te malo soka od naranče kako biste dobili osvježavajući smoothie.
Listovi brokule
Ovi mesnati listovi su trostruki dobitak, budući da su bogati vitaminom A, vitaminom C i kalcijem. Nasjeckajte ih i ubacite u tavu s drugim povrćem i ostatkom brokule.
Vrh celera
Vjerovali ili ne, ovo lišće je izrazito ukusno, te je puno magnezija, koji će vam pomoći u izgradnji mišića, zatim kalcija koji će vam ojačati kosti, te vitamina C. Pripremite ga kao bilo koje bilje, tj. dodajte u povrtnu ili pileću juhu.
Kora od naranče
Već znate da sjajno miriše, no vjerojatno niste znali da je uz to bogata vlaknima koja će blagotvorno djelovati na vaš probavni sustav, ali i vitaminom C koje će vam podići imunitet. Najfinija će biti ako je naribate po piletini ili ribi.
Stabljika blitve
Ako naletite na blitvu ljubičasto-crvenih stabljika, znajte da su one bogate karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi koji su pravi borci protiv bolesti. Također su puni vitamina K, važnog sastojka koji će očuvati zdravlje kostiju. Kako bi vaše nepce uživalo, pirjajte stabljike s gljivama i lukom, te uživajte u ukusnom prilogu, preporučuje New York Post.