Life
35127 prikaza

Otočani zovu: Traže tko će im čuvati ovce za 15.000 kn

Ovce sa Sjevernog Ronaldsayja
1/3
Wikipedia
Onaj tko dobije ovaj posao čuvat će posebnu vrstu ovaca, koje zahtijevaju posebnu vrstu brige

Ovo je posao iz snova ako vam treba odmak od digitalnog svijeta ili jednostavno mrzite sjediti za stolom po cijele dane. Sjeverni Ronaldsay, udaljeni otok na samom vrhu otočja Orkney u Škotskoj traži pastira za njihovu posebnu vrstu orkneyjske ovce.

Točnije, traže osobu koja će osigurati da ovce ne skaču preko ograde, pojedu pogrešnu biljku ili zalutaju na opasne litice. Kako piše britanski Metro, potencijalni kandidati se stvarno moraju razumjeti u ovce i to nije nešto što mogu izblefirati na razgovoru za posao.

Ovce sa Sjevernog Ronaldsayja | Author: Wikipedia Wikipedia

Čuvar ovaca neophodno je potreban zato što treba obnoviti poseban debeli zid koji čuva poljoprivredne površine od ovaca kako ih one ne bi uništile. Osim toga, zid štiti i ovce od trovanja bakrom. Naime, ove ovce se najviše hrane morskom travom i hrana s kopna im može ozbiljno nauditi. 

Povrh svega nabrojanoga, spriječit će ovu specifičnu vrstu ovaca od parenja s drugima vrstama čime bi mogle upropastiti svoje orkneyjsko naslijeđe. Sve je to vrlo važno za ovu vrstu čije meso nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla.

Čuvanje genetskog naslijeđa

Čuvar ovčjeg nasipa, kako službeno glasi naziv pozicije, ima zadatak održavanja tog zida, a istovremeno mora paziti da ovce ne prijeđu granicu tijekom čitavog procesa. Sami zid je trenutačno u derutnom stanju i lako ga je preskočiti pa im treba netko da pripazi na ovce. Međutim, za posao je potrebno i dobro poznavanje gradnje suhozida i generalno popravljanje zidova.

Posao zahtijeva 35 sati rada tjedno, plaća je relativno skromnih, za britanske prilike, 21.840 funti godišnje što iznosi oko 180.000 kuna. Poslodavac, Zaklada North Ronaldsay nada se da će posao trajati oko tri godine kako bi zid bio potpuno obnovljen. 

Otok Poveglia Burna prošlost Life Otok užasa na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Traže kandidata dobre fizičke spreme, što je očito samo po sebi jer posao zahtijeva cjelodnevno popravljanje zida i proganjanje ovaca, dobre komunikacijske vještine i iskustvo u upravljanju projektima. 

Ovce sa Sjevernog Ronaldsayja | Author: Wikipedia Wikipedia

U oglasu za posao također piše da je neophodna spremnost na konstruktivnu suradnju s lokalnom zajednicom te da kandidati moraju moći raditi uz veliku razinu samoinicijative. 

Oglas je otvoren za prijave do 8. kolovoza.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Olgintinna
  Olgintinna 01:23 08.Srpanj 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

 • maraika 08:39 06.Srpanj 2019.

  I śto to nas briga? Pretpostavljam da je mjesto već popunjeno, ima ondje i domaćih i imigranata, očito nemaju što pisati pa copi paste!

 • Avatar Perical
  Perical 07:59 06.Srpanj 2019.

  Daju li ti čizme ili moraš ponijeti svoje?