Znanost
5622 prikaza

Urušava se Mont Blanc - ledenjak klizi 60 cm na dan!

Mont Blanc
Getty images
Dio ledenjaka klizi brzinom od 50 do 60 centimetara na dan, a stručnjaci kažu kako je to znak ogromnih promjena na planini

Talijanske su vlasti zatvorile ceste i evakuirale planinske kolibe nakon što je nekoliko stručnjaka upozorilo da će se dijelovi ledenjaka Mont Blanc odlomiti, piše BBC.

Oko 250 tisuća kubičnih metara leda moglo bi se odvojiti od Planpincieux glečera na vrhu Grandes Jorasses, a gradonačelnik obližnjeg grada Courmayeur kaže kako je za promjenu planine jedini krivac globalno zatopljenje.

Mont Blanc je masiv u najvećom planinskom lancu zapadne Europe, a ima čak 11 vrhova viših od 4000 metara u Francuskoj i Italiji, koji privlače na tisuće turista godišnje.

U utorak je gradonačelnik Stefano Miserocchi naredio zatvaranje lokalnih prometnica na Val Ferretu, talijanskoj strani Mont Blanca, nakon što su stručnjaci upozorili da dio ledenjaka klizi pri brzini od 50 do 60 centimetra na dan.

Ledenjak Mont Blanc | Author: COMUNE COURMAYEUR COMUNE COURMAYEUR
Iako se smatra da nema opasnosti za naselja, ugrožene su planinske kolibe i vikendice te su one evakuirane kao mjera opreza.

Teško je predvidjeti katastrofu

- Ovaj nam fenomen još jednom potvrđuje da planina prolazi kroz veliku promjenu zahvaljujući klimatskim promjenama te je ona ekstremno ranjiva - rekao je Miserocchi medijima.

Stručnjaci iz  Valle d'Aosta regionalnih vlasti te organizacije Montagna Sicura (Safe Mountain Foundation) kažu kako je gotovo nemoguće točno predvidjeti kad će masa leda propasti.

Arktik Iznenađenje Znanost Topi se vječni led: Probudio se život star 40.000 godina

Povećanje prosječnih globalnih temperatura uzrokuje topljenje planinskih glečera i povlačenje polarnih pokrivača diljem svijeta. Ranije ovog mjeseca na stotine je ljudi sudjelovalo u "pogrebnom maršu" kojim su obilježili nestanak Pizol glečera u sjeveroistočnoj Švicarskoj, a glečer u Glarus Alpama otopio se na sitni dio svoje originalne veličine.

Znanstvenici kažu da je on izgubio oko 80 posto svog volumena od 2006., a trend se ubrzao porastom globalnih temperatura.

Prošli je mjesec i na Islandu održana "komemoracija" za glečer koji je službeno proglašen "mrtvim" prije pet godina. Ranije ove godine su turisti na Islandu snimili dio drugog glečera Breiðamerkurjökull odlomio, što je uzrokovalo veliki val.

Otapanje najvećeg ledenjaka Azije

Tijekom posljednja dva desetljeća ledenjak Mingyong u podnožju planine dramatično povukao. Mještani za to krive ljudsko ponašanje, premalo molitve, pohlepu, zagađenje, turizam. Mingyong je jedan od ledenjaka koji najbrže na svijetu nestaje, a nalazi se na tibetanskoj visoravni.

Ta ledena ploha sadrži najveću količinu leda i snijega nakon Arktika i Antarktike - oko 15 posto ukupne svjetske vrijednosti. Međutim, od 1970-ih nestala je četvrtina leda, a ovaj mjesec su znanstvenici upozorili kako će dvije trećine ledenjaka nestati do kraja ovog stoljeća.

Najnestabilniji ledenjak uzrokovat će porast mora za pola metra

Ledenjak Thwaites jedan je od pet nestabilnih ledenjaka na Antarktiku čija se brzina topljenja povećala u posljednjih šest godina. Proteže se na više od 112.000 kvadratnih kilometara, a po novoj studiji, najvjerojatnije će se ubrzati njegov put u ocean.

Uspon na Mount Everest Klimatske promjene Znanost Everest: Otapa se stotine leševa, među njima Hrvat iz ‘83.

Postat će to nezaustavljiv proces koji bi mogao podići razine mora puno više nego što se ranije mislilo, smatraju istraživači sa Tehnološkog instituta Georgia, Nasa Jet Propulsion Laboratory i Sveučilišta Washington koji su uz pomoć kompjuterskih modela predvidjeli kako će nestabilnost ledenjaka utjecati na količinu leda koji nestaje. 

Po najgorem scenariju taj led iz ledenjaka Thwaites mogao bi podići svjetsku razinu mora za pola metra, u i to samo 150 godina. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tom 14:57 26.Rujan 2019.

    znak da trpate ukradene pare u vrece i na mars, odr zemlja ha ha ha!