Life
3443 prikaza

Ova suluda fotografija ima neobično objašnjenje

Sokoli na letu
Screengrab
Sokoli su postali pravi kućni ljubimci u bogatim zemljama Bliskog istoka

Ponekad se jednostavno bojite letenja zato što ne znate kakav putnik će biti vaš susjed. Možda će hrkati tijekom leta, možda će se ubacivati na vaše sjedalo, a možda će biti razmaženo dijete. Međutim, putnici na zrakoplovima jordanske nacionalne kompanije, Fly Emirates, Etihad ili Qatar Airways imaju jednu potpuno drukčiju brigu. Njima susjedi mogu biti i sokoli.

Na nabrojanim bliskoistočnim aviokompanijama, sokoli mogu letjeti u pratnji vlasnika. Osim toga, imaju čak i vlastite putovnice.

Na Bliskom istoku, sokoli su najveći statusni simbol. Postalo je uobičajeno da ih vlasnici vode na letove, a nije važno ni voze li se prvom klasom ili su smješteni u nekom jeftinijem dijelu zrakoplova.

Ovog tjedna jedna fotografija postala je viralna. Na njoj se vidi ponosni vlasnik desetaka sokola koje je smjestio u putničku kabinu. Ahmet Yasar ispričao je za CNN da je fotografiju uslikao prijatelj koji radi kao pilot. Iako letenje sa sokolima nije pretjerano neobično, jako rijetko se vidi toliko ptica na jednom mjestu zato što komercijalne aviokompanije dopuštaju prijevoz samo šest ptica.

Sokoli na letu | Author: Screengrab Screengrab

Sokolarenje kao sport staro je tisućama godina i postalo je toliko važno za bliskoistočnu kulturu da je završilo na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine. Na istoj listi je sinjska alka i zvončari s Kastavštine. Sokoli su tradicionalno bili način hvatanja hrane, ali u današnje vrijeme ih više drže kao kućne ljubimce. Nasif Kayed, stručnjak za kulturu Bliskog istoka, kaže da takvi sokoli mogu koštati između 500 i gotovo 20.000 dolara. "Sve ovisi što točno tražite i, naravno, koliko novca imate. Neke vrste su uzgajane za postizanje velikih brzina, a neki su uzgojeni za lov na velikim udaljenostima", rekao je Kayed.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima svaka ptica mora imati vlastitu putovnicu kako bi se otežalo krijumčarenje ovih vrijednih ptica. Između 2002. i 2013. godine, ministarstvo okoliša izdalo je više od 28.000 sokolskih putovnica.

Sokolaranje u UAE | Author: Flickr Flickr

Tom Whitehill je prije nekoliko godina letio između Dubaija i Dohe gdje je doživio iz prve ruke kako je letjeti s pticama u kabini. "Bile su mirne i nije bilo nekih problema sve dok nismo počeli slijetati. Tad su počeli mahati krilima", rekao je Whitehill.

Dok je relativno normalno vidjeti sokole u kabinama bliskoistočnih aviokompanija, čak i njemačka Lufthansa planira dopustiti nekim putnicima unos sokol u kabinu. Prije nekoliko godina su razvili i prototip postolja za sokole kojeg bi nudili VIP putnicima. "Imali smo i još uvijek imamo namjeru da ponudimo ovaj proizvod maloj grupi privatnih i važnih kupaca dok putuju u privatnim zrakoplovima s pticama", rekao je Lufthansin glasnogovornik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.