Life
370 prikaza

CIA je davno predviđala što će se dogoditi 2015. - što su pogodili, a što ne

Zemlja kao kristalna kugla
Thinkstock
2000. godine, malo prije nego će George W. Bush postati predsjednik, CIA je objavila veliki izvještaj o svijetu u 2015.

CIA-in izvještaj na 70 stranica, nakon 15 godina, u mnogo točaka se pokazao istinitim, iako su brojna predviđanja bila potpuno netočna.

Evo što je CIA predvidjela, kao i konačne presude o njihovoj točnosti:

"Međunarodnim poslovima će sve više upravljati velike i moćne organizacije, umjesto vlada"

Presuda: Točno

Jedan primjer ovog fenomena je rast Islamske države. A postoji i važna kategorija skupina koje su zamaglile granicu između privatnih aktera i države, kao što su proruski separatisti u Ukrajinji, kineski hakeri osumnjičeni za krađu informacijama o milijunima američkih radnika i hakeri (koji možda i nisu) iz Sjeverne Koreje, a koji su prošle godine srušili Sony.

"Između sadašnjosti i 2015., taktike terorista će postati izuzetno sofisticirane i dizajnirane kako bi postigle masovne žrtve"

Presuda: Točno

Nažalost, ovo se predviđanje pokazalo istinitim vrlo brzo, 11. rujna 2001. godine. A ISIL-ovo znanje o tehnologiji (kao što je enkripcija) predstavlja novi sloj koordinacije.

"Irak i Iran će razviti projektile velikog dometa u bliskoj budućnosti. Iran bi mogao testirati takva oružja već sljedeće godine, a krstareće rakete do 2004."

Presuda: Točno i netočno

SAD je u srpnju ove godine rukovodio nuklearnim sporazumom s Iranom, koji bi trebao nadgledati Iranovu mogućnost da u sljedećih 15 godina ne skupi sve komponente potrebne za nuklearno oružje.

No Iran je isto tako testirao projektile na tekuće gorivo koje mogu nositi nuklearne bojne glave - prošlog mjeseca, tvrdi Reuters, te drugu raketu na daljinsko upravljanje, dugog dometa, u listopadu.

"Svjetska populacija će narasti za više od jedne milijarde, na 7.2 milijardi"

Presuda: Točno

Trenutačno na svijetu živi skoro 7.4 milijardi ljudi.

"Energetski resursi će biti dovoljni da zadovolje potražnju"

Presuda: Točno

Proizvodnja nafte SAD-a je porasla posljednjih nekoliko godina, te iako je cijena američkog prirodnog plina trenutačno niska, proizvodnja je nastavila rasti.

"Kinesko gospodarstvo će toliko narasti da će prestići Europu, iako će i dalje biti drugo po veličini, iza SAD-a"

Presuda: Djelomično točno

Prema nekim mjerenjima, kinesko gospodarstvo je sad veće od američkog. No prema drugima, europsko gospodarstvo je veće i od kineskog i američkog.

"Europa neće u potpunosti postići snove o jednakosti sa SAD-om, kao oblikovatelj globalnog gospodarstvenog sustava"

Presuda: Nije potpuno točno

CIA-in izvještaj je bio prilično strog prema europskom gospodarstvu, premda je ono bilo prilično usporeno ove godine.

"AIDS, glad i daljnja ekonomska i politička previranja znače da će populacija u mnogim (afričkim) državama ustvari pasti"

Presuda: Netočno

Afrička populacija je porasla sa 800 milijuna 2000. godine, do 1.1 milijardi 2014. UN-ov izvještaj pak predviđa da će se "više od polovice rasta globalne populacije između današnjice i 2050. godine dogoditi upravo u Africi", piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.