Life
18176 prikaza

Ovako se rade gumeni bomboni - nećete ih više jesti

Gumeni bomboni
Thinkstock
Video o tome kako nastaje želatina koja se koristi u izradi gumenih bombona, kolača pa i plastičnih boca te sladoleda na internetu je pogledan preko sedam milijuna puta sa zgroženim komentarima

Želatina se ne nalazi samo u gumenim bombonima, ona je moderni i lagan zgušnjivač prisupačne cijene pa se često koristi u proizvodnji džemova, preljeva za salatu, čokolada, sireva, sladoleda, jogurta, pudinga i sličnih deserata, a nalazi se čak i u plastičnim bocama.

Po svom sastavu, želatina se radi od životinjskih otpadaka, primjerice kože, kosti i hrskavica. Riječ je i prerađenom životinjskom otpadu koji se primarno koristio za nešto drugo, a različitim obradama se dobiva sterilan i čist proizvod što se tiče bakerija i virusa. Može se dobiti od životinjskog otpada bilo koje vrste, od svinje, krave ili peradi.  Po svome opisu, želatin ili E441 je klasificiran kao hrana u Europi, a kemijski se dobiva hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima životinja. 

Postupak proizvodnje želatine | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Želatin za upotrebu u hrani normalno je dobijen iz svinjske kože, ponekad iz goveđe, dok za skuplja korištenja, kao što su fotografska i farmaceutska korištenja uglavnom se dobija iz goveđih kostiju, (složeniji i skuplji postupak ekstrakcije potreban je za kosti). Ipak, kako bi se što više izbjegli svinjski i goveđi želatin, sada se više koriste sastojci od ribljeg želatina. Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Mnogi nisu svjesni što zapravo unose u sebe kroz hranu koju jedu, a najnoviji video na temu kako nešto nastaje pokazuje proces želatine u obrnutom redoslijedu - od krajnjeg proizvoda do sirovine, odnosno od stavljanja gumenog bombona u usta do živih životinja u klaonicama. U vrlo grafičkom prikazu jasno se otkriva kako se razvlače svinjske polovice, skida koža s njih i potom kuha kako bi se stvorio ovaj sastojak bez mirisa i okusa.

Postupak proizvodnje želatine | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Video je u kratkom roku od postavljanja na Facebook pogledalo preko devet milijuna ljudi.

Pogledajte video:

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.