Life
10125 prikaza

Ovdje su Austrijanci 1991. uz granicu poslagali tenkove

Spielfeld u Austriji, granica sa Slovenijom
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/
Slovenci i Austrijanci ovdje jedni uz druge obrađuju vinograde, podijeliti ih zbog izbjeglica bilo bi suludo

Granica između Austrije i Slovenije prolazi kroz stražnje dvorište kuće Armina Tementa (32). Doslovno. Tako počinje reportaža New York Timesa iz vinograda na sjeveru Slovenije i jugu Austrije. Uredni redovi vinove loze pružaju se uz i niz dolinu poput vojničkih kolona bez obzira na granicu koju je postavio čovjek, što je i razlog zašto je nitko baš nije niti svjestan. Slovenski vinogradari govore njemački. Austrijski govore slovenski ili to barem pokušavaju.

A za vino Tement kaže: "Ono je savršeno istog okusa s obje strane granice." Kada je Tementova obitelj počela proizvoditi vino još u 19. stoljeću, ovdje nije bilo granice. Pokrajina Štajerska, danas podijeljena na današnju jugoistočnu Austriju i sjeveroistočnu Sloveniju, tada je bila dijelom Habsburške monarhije. Kada se carstvo raspalo nakon Prvog svjetskog rata, Gornja Štajerska postala je dijelom Austrije, a Donja Štajerska dijelom Jugoslavije.

Migranti Balkanska ruta 2.0 Top News Nova migrantska kriza: Merkel i Hrvatska na istoj strani

Tako sve do 90-ih kada se i ta zemlja raspala i Slovenija dobila svoju samostalnost. Ova granica ove godine puni sto godina. Nakratko je izbrisana kada su prodirale nacističke trupe, ali je ponovno, i to tvrdo uspostavljena tijekom Hladnog rata, da bi se, s ulaskom Slovenije u zonu slobodnog putovanja u EU bez dokumenata 2007., svela na puko ime.

"Bio je to veliki trenutak", prisjeća se Janez Valdhuber (53) vinar sa slovenske strane. Kako bi to proslavio, on je tada sa sobom odveo malu djecu u strmi vinograd s druge strane svoje kuće, popeo se na vrh brijega preko kojega točno prolazi granica, i razvio je zastavu EU-a.

Nije više bio ispitivanja na granici, njegov kamionet više nisu pretraživali kada bi ulazio u Austriju. No, neki su danas zabrinuti da bi se europske otvorene granice opet mogle polako zatvarati, jedan po jedan prijelaz. Ovog mjeseca Njemačka je objavila da će sa svoje bavarske granice vraćati tražitelje azila registrirane u članicama EU-a, što bi značilo povratak nekakve tvrde granice s Austrijom.

Austrijom danas vlada konzervativna vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i prijeti da će to isto napraviti sa svojom južnom granicom prema Italiji, koja presijeca europsku najfrekventniju trgovačku rutu u smjeru sjever-jug. I kao da je htjela pokazati koliko je voljna tako postupiti, Austrija je ovog mjeseca nakratko aktivirala nadzorne točke na Brennerskom prijevoju.

Spielfeld u Austriji, granica sa Slovenijom | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Granica kod Spielfelda, austrijskog gradića s jedva 1000 stanovnika, 2015. je postala zaustavnom točkom na migrantskom putu i tijekom nekoliko traumatičnih tjedana te godine deseci tisuća izbjeglica prošli su tuda. Otada su se ovdje vratili austrijski vojnici. Oni se uzduž "vinske rute" voze u džipovima, po vijugavoj cesti koja stalno presijeca granicu. Kod Spielfelda su podigli kratak potez ograde uzduž granice i postavili su priručne promatračnice u brdima koja su tek sporadično naseljena, a inače su sasvim pusta.

Nitko ovdje nije prijavio da je vidio izbjeglicu već više od dvije godine, tako da su granične promatračnice relativno rijetke. No, ovog mjeseca austrijska vojska i policija proveli su vojnu vježbu, simulirajući novi masovni dolazak migranata. Postavili su platformu za fotografe. Dva Black hawk helikoptera kružila su im nad glavama. Dvije stotine polaznika policijske akademije bili su angažirani da statiraju kao "izbjeglice". Kasnije je o tome ministarstvo obrane objavilo video-snimku.

"Osjećaj je pomalo kao da se vraćamo u stare dane", kaže Marko Oraze, član slovenske manjine u Austriji i Vijeća koruških Slovenaca. On živi u Austriji, ali automobil popravlja u Sloveniji. Mnogi njegovi prijatelji prelaze granicu svakog dana.

"Sve više i više ih bude na granici zaustavljeno dok idu na posao", kazao je.

Neki u Spielfeldu su oduševljeni tvrđim stavom Austrije.

Migranti na granici SAD-a Nevjerojatno! Life SAD izgubio 1475 djece migranata - ne znaju gdje su

"Bilo je i vrijeme", kazala je Walpurga Sternad koja sa suprugom vodi restoran uz autoput koji povezuje Austriju i Sloveniju.

"Trebali bi zatvoriti sve granice po Europi, vratiti se onome što smo imali", kazala je dok joj je društvo odobravalo.

Ona se sjeća dana u listopadu 2015. kada je oko 6000 migranata prošlo preko granice u Spielfeldu, ispunilo cestu i došlo do njene prednje ograde.

"Bilo je to zastrašujuće", kazala je. "Tako puno ljudi. Stalno su dolazili."

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Hollysanna
    Hollysanna 02:05 06.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com