Life
21588 prikaza

Ove dokaze da je Isus živio konzervativci ne podnose

Scena iz filmskog hita Pasija
Themoviedb.org
Je li bio poganski bog, čovjek ili sin Božji? Je li bio oženjen? Odakle mu braća i sestre?

Publije Kornelije Tacit jedan je od najvažnijih povjesničara starog Rima koji je u svojim poznatim "Analima" opisao vladavinu četvorice rimskih careva koji su vladali nakon smrti cara Augusta (14. godine Nove ere), a opisao je i dijelove podrijetla kršćana pa čak spominje i Poncija Pilata koji je Isusa osudio na smrt. 

On tako piše: "Kako bi zaustavio glasine, Neron ih je proglasio krivima i kažnjavao krajnjom okrutnošću. Muškarce omražene zbog svojih poroka i koje su nazivali kršćanima. Kristus, od kojeg je njihovo ime i nastalo, pretrpio je golemu kaznu za vrijeme vladavine Tiberija od ruke Poncija Pilata. Škodno praznovjerje, iako su mnogi u njega vjerovali u trenutku, izbilo je ponovno ne samo u Judeji,  prvom izvoru zla, nego čak i u Rimu, gdje sve sramotne stvari iz svih dijelova svijeta dobivaju na popularnosti“.

Isus Krist i Marija iz Magdale Bio je sasvim drugačiji Life 10 mitova o Isusu Kristu

Nastavlja dalje kako su u skladu s tim uhićeni najprije svi koji su se izjasnili krivima, a zatim prema njihovim informacijama, osuđeno je mnogo drugih. Ne zbog problema koje su stvarali po gradu, već zbog zločina prema čovječanstvu, piše Tacit. Zapisi tako potvrđuju i druge pisane dokaze o Isusovom postojanju. Jedini preživjeli prikaz Judeje prvog stoljeća Židovskog rata od Josipa Flavija, židovskog povjesničara, spominje Isusa nekoliko puta. 

Scena iz filmskog hita Pasija | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org

"U ovo vrijeme postojao je mudar čovjek imena Isus. Njegovo je ponašanje bilo dobro i poznat je kao čedan čovjek. I mnogo je Židova ali i drugih postalo njegovim učenicima. Pilat ga je osudio na smrt razapinjanjem. Ali njegovi učenici nisu napustili učenja".

Posljednjim otkrićima nastavlja se niz pitanja/odgovora u vječnoj misteriji o postojanju Isusa Krista. Mnoštvo kritika doživjelo je otkriće stručnjakinje za rano kršćanstvo s Harvarda Karen L. King koja je 2012. godine javnosti predstavila komadić papirusa koji je pokazivao kako je Isus bio oženjen. 

Priča o Isusovoj supruzi Neugodna istina Kultura Čudesna priča o Isusovoj supruzi: Prvi dokazi nisu krivotvorina

Komad papirusa izazvao je strašne kritike stručnjaka zbog, između ostalog, i dijele "... Isus im je rekao: 'Moja supruga...'" što  upućuje na to da je Isus imao suprugu. Točnije, kako objašnjava King, upućuje na to da je dio najranijih kršćana, onih koji su živjeli još u antička vremena, vjerovao da je Isus imao suprugu. Nazivaju ga i "Evanđelje po Isusovoj supruzi". Vrlo brzo su se počele širiti optužbe da je dokument krivotvorina.

No analize papirusa pokazale su da je on autentičan, odnosno, ovisno o ovom ili onom ispitivanju, da potječe najranije nekoliko stotina prije nove ere, a najkasnije iz 700. godine. Pokazalo se da je autentična i tinta, bar što se tiče sastava, jer u sebi ne sadrži ništa što nisu običavali koristiti antički Kopti dok su pisali svoje tekstove u osvit kršćanstva po Egiptu.

Teorija o Isusovoj supruzi nije nikakva revolucionarna teza. Jedan od neupitno autentičnih arheoloških dokumenata je i Evanđelje po Filipu, napisano između 150. i 350. godine, u kojem se navodi da je "Isus često ljubio Mariju Magdalenu u..." Kao i u slučaju "Evanđelja po Isusovoj supruzi", i ovdje je bila riječ o navodnom problematiziranju Isusove iznimne ljubavi prema Mariji Magdaleni, većoj nego prema bilo kojem drugom učeniku.

Razapinjanje Isusa Krista Izvorni grčki Life "Dopuna Biblije" - otkriven heretički tekst o Isusovom bratu

No nije to jedini spomen moguće Isusove obitelji. Svijet je bio zadivljen najvećim arheološkim otkrićem krajem 2002. godine u vezi s Isusom kada je otkriven  2000 godina star kostur s natpisom na armenskom: "Jakov, sin Josipov, Isusov brat". Otkriće je nevjerojatno jer je i jedini fizički dokaz Isusovog postojanja. Zapisi o Jakovu pokazuju kako je on bio biskup koji je vladao Jeruzalemom. 

Temeljito pitanje autentičnosti kostura puno je veći teološki problem jer postavlja jako važno pitanje, Je li Isus zapravo imao braću. Katolici će reći – nikako. Marija, Josip i Isus bili su jedna obitelj. Proizlazi to iz tvrdnje kako je Isus bio Božji sin, rođen od djevice - i da Marija nije imala druge djece, božanske ili na bilo koji  drugi način.

Protestanti Mariju i Josipa doživljavaju kao par koji je imao više djece. Jedan od njih je Isus. Ben Witherington III, profesor novozavjetnog tumačenja predstavlja protestantski stav kako su da su Isus i Jakov bili braća, a Isus je bio stariji. "Novi zavjet ne govori ništa o tome da je Marija zauvijek bezgrešna, kaže se  da je ona bezgrešno začela Isusa, a to svakako podrazumijeva da je nakon toga nastavila imati više djece, a ta djeca su njegova braća i sestre," Witherington kaže.

Crkva Svetog groba Senzacija Znanost Isusov grob stoljećima stariji nego što se mislilo

Uz obiteljsko stalno mnogo pitanja izaziva Isusov grob. 

Još uvijek ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili kako je između 30. i 33. godine Nove ere doista sahranjen Židov po imenu Isus Krist, koji je prethodno razapet. Arheološko otkriće otkrilo je kako je Bazilika Svetog Groba u Jeruzalemu stara najmanje 1700 godina. Do sada se smatralo da je bazilika stara oko 1000 godina, nakon što je potpuno uništena 1009. godine. 

Do tada najstariji arheološki ostaci tog mjesta svjedočili da je riječ o lokalitetu iz križarskog doba, što bi značilo da lokacija nije starija više od 1000 godina. Sam grob za javnost je otvoren po prvi put u nekoliko stoljeća u listopadu 2016.

Crkva Svetog groba | Author: Matthias Tödt/DPA/PIXSELL Matthias Tödt/DPA/PIXSELL

Njega već 1300 godina čuva obitelj Wajeeha Nuseibeha, muslimana iz Starog Grada u Jeruzalemu, čuvara crkve, pa tako i Isusovog groba. Wajeeh danas ima 66 godina, on je trenutni ključar bazilike i njegova je briga održavanje crkve. Članovi ove obitelji svakog dana, dva sata nakon sumraka, zaključavaju crkvu skupa s redovnicima u njoj, da bi ih otključali dva sata uoči svitanja.

"Ovaj se posao predaje s oca na sina, još od sedmog stoljeća, od doba kad su muslimani prvi put osvojili Jeruzalem. Moja obitelj ovo radi već 1300 godina, ali je postojala i rupa, razdoblje od 88 godina kad su križari vladali Jeruzalemom u 12. stoljeću... Imao sam 15 godina kad sam po prvi put otključao crkvu. Tada sam to smatrao jako zabavnim, ali kako sam odrastao, tako sam spoznao o kako je ozbiljnoj stvari riječ", kazao je Nuseibeh.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:38 10.Ožujak 2018.

    isus je postojao

  • none5 17:00 10.Ožujak 2018.

    muškarci

  • Avatar dudek1
    dudek1 16:59 10.Ožujak 2018.

    mislim da se dragi kristus odrekel lijepe nase kad je videl gdo ga predstavla i gdo i kak se tumaci njegove reci i njegova dela