Top News
16011 prikaza

Nakon 200 godina, otvara se Isusova grobnica

Bazilika svetog Groba
1/9
RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
Nakon desetljeća otezanja, šest kršćanskih denominacija dopustilo je obnavljanje Isusove grobnice

Obnovljena grobnica u kojoj je, prema narodnoj predaji, Isusovo tijelo spušteno nakon razapinjanja, napokon će biti dostupna i široj javnosti. Kako piše britanski Guardian, ekipa grčkih znanstvenika i restauratora nedavno je dovršila renovacijski proces dug devet mjeseci koji se fokusirao na malu strukturu iznad pogrebne komore, poznatu i pod imenom Edikula.

Vjeruje se da je to jedan od najsvetijih spomenika u kršćanstvu.

"Postoji realan rizik da bi struktura propala, da nismo sad intervenirali", rekla je Bonnie Burnham za Associated Press. Njezin Svjetski fond za zaštitu spomenika nadgledao je projekt i ona napominje da su potpuno transformirali spomenik. 

Torinsko platno Otkriće znanstvenika Znanost Novi misterij Torinskog platna: Isusov pokrov napravljen je u Indiji?

Osjetljivu restauraciju provelo je pedesetak stručnjaka s državnog tehničkog sveučilišta u Ateni, a isti stručnjaci obnavljali su Akropolu u glavnom grčkom gradu, a radili su i na Aja Sofiji u Istanbulu. Na obnavljanju su većinom radili noću kako bi hodočasnicima dali neometan pristup hramu.

U listopadu prošle godine je mramorna ploha koja pokriva grobnicu podignuta prvi put u više od dva stoljeća, što je omogućilo restauratorima da pogledaju izvornu kamenu plohu na koju je navodno spušteno Isusovo tijelo. Mali prozori su urezani u čistom mramoru kako bi hodočasnici mogli, barem na trenutak, pogledati stijenu.

Bazilika svetog Groba | Author: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL

Isti tim stručnjaka je popravio i stabilizirao hram koristeći titanijske vijke i malter, a očistili su i debele slojeve ostatak svijeća i golubljeg izmeta. U radu su koristili laserske skenere, radar i bespilotne letjelice. 

Na posebnoj svečanosti povodom otvaranja grobnice susrest će se ekumenski patrijarh Bartolomej I, vođa pravoslavne crkve, i predstavnik pape Franje. Bazilika svetog groba u Jeruzalemu čuva navodno mjesto Isusovog raspela, pogreba i uskrsnuća. Sama Bazilika nalazi se u središtu kršćanske četvrti Jeruzalema i velika je turistička i hodočasnička atrakcija.

Crkva Svetog groba Sveto mjesto Life Isusov grob 1300 godina čuva muslimanska obitelj

Zbog velikih razmirica među čak šest kršćanskih denominacija, radovi su kasnili desetljećima. Rimokatolička, grčka pravoslavna, armenska, sirijska pravoslavna, etiopijska pravoslavna i koptska crkva zajednički se brinu za veliku Baziliku, ali ponekad je bilo oštrih sukoba zbog podjele odgovornosti.

Trošak obnove, procijenjen na četiri milijun dolara, podmiren je donacijama svih šest denominacija, a velike donacije dali su jordanski kralj Abdullah, palestinske vlasti te Mica Ertegun, udovica osnivača Atlantic Recordsa, Ahmeta Erteguna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.