Life
8909 prikaza

Ove države će za 20 godina biti najmoćnije na svijetu

Svijet
Thinkstock
Ratovi za vodu, Europa u ruševinama i dominantna Afrika, to je slika naše budućnosti

Do 2039. svijet će izgledati mnogo drugačije no što je to danas. Brzina tih izmjena se već ubrzava sama po sebi, i za 20 godina centri moći dramatično će se promijeniti. Pitanje je tko će biti "gore" a tko "dolje" za dvadeset godina.

Neki analitičari kažu kako bi uspon mogla gotovo definitivno ostvariti Afrika. Populacija koja raste mogla bi "napajati" afrički ekonomski rast sa "bazenom" mladih, bolje obrazovanih i globalno povezanih radnika. No, najveća revolucija u Africi vjerojatno je širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela.

"Svijet će naučiti staviti solarne panele tamo gdje sunce zaista i sja", rekao je jedan energetski "guru", a citira ga BBC.

Rasti će, u svakom smislu, i supersila Kina koja je "osvojila" izvore sirovina svijeta sada, de facto, ima vlast nad svojim građanima kao i nizom drugih zemalja koje se bore otplatiti svoje dugove. Mogli bi vidjeti svijet gdje Kina svoj utjecaj pokazuje i kroz film i glazbu.

A što je sa gubitnicima te 2039. godine?

Vjerojatno većina Europe. Financijske će servise voditi umjetna inteligencija, na čemu će Europa izgubiti mnogo od svoje prednosti. Roditelji koji su nekada svoju djecu poticali da postanu odvjetnici i liječnici sada ih mole da postanu dizajneri, umjetnici, čak glumci.

Bilo što kreativno, što neće lagano raditi roboti.

Zapaljena naftan polja u Kuvajtu 1991. Klimatski genocid Znanost Boje se reći: Za 30 godina ljeta u gradu bit će smrtonosna

U padu, ali ne tolikom, je i SAD. Zasjenila ju je Kina i plaća ceh što se nije do dovoljno rano okrenula vjetru i solarnoj energiji. U padu je i Bliski istok, međunarodno ignoriran jer više nitko ne treba naftu i plin.

Koja roba i sirovine onda pogone svijet 2039.

Sasvim sigurno ne fosilna goriva, koja su zabranjeno voće. Nafta je gotovo u potpunosti izgubila na vrijednosti. Za to su se pobrinula alternativna goriva i kolaps korištenja plastike.

Čista voda će biti vrjednija no ikada. Ratovi za vodu zamijenili su ratove za naftu, bilo to pokraj Nila ili bilo koje druge velike rijeke mogu izbiti konflikti dok države najbliže moru optužuju one koji su više uzvodno da koriste previše vode.

Data ili informacije/podatci vladati će svijetom.

Do 2039. to se prodaje i kupuje "na veliko", ali često potajno i ilegalno. To će svim vladama i državama biti sredstvo kontrole. Neke že države slijediti skandinavski primjer i izabrati totalnu transparentnost - povrata poreza, zarade, načina života, kako bi reducirali opasnost takvog sredstva kontrole.

I sve bi se više građana moglo buniti i boriti protiv toga. Dosta im je negativnog efekta društvenih medija, napuštaju Cyberspace gdje god mogu, minimiziraju elektronički otisak, čak se vraćaju staromodnoj pošti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bkunstelj 16:19 24.Srpanj 2019.

    sramota ,rasistička zavjera protiv rvacke,šikanirali nas iz najmoćnijh i stavili među gubitnike .mračne sile predvođene udbom i jugokomunjarama nam kroje opanke i starovjeke drevne nam gaće na štapu .ustajte braćo ivacka dok vas nisu porobili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hehe:)