Top News
1513 prikaza

Samo šest država ima potpunu jednakost žena i muškaraca

Radnice
Seattle Municipal Archives/ Flickr/ CC BY 2.0
Od "najboljih" nacija najveći je skok u proteklom desetljeću postigla Francuska, dok je Hrvatska 20. na listi

Svijest se polagano, puževim korakom, kreće prema spolnoj jednakosti.

Samo šest zemalja trenutno daje i garantira građanima svih spolova jednaka prava, kaže izvještaj Svjetske banke. 

To je veliki skok ako uzmemo u obzir da je prije deset godina nula zemalja bilo na tom popisu, a tada je organizacija krenula službeno mjeriti koliko efikasno se garantira i prakticira zakonska i ekonomska jednakost između spolova.

No, ovim tempom, pokazuju kalkulacije, žene će na globalnoj razini postići puni jednakost tek 2073. godine.
Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Luksemburg i Švedska imaju 100/100 rezultat, piše CNN.

Hrvatska je na 20. mjestu s 94.38, dok su na tri zadnja mjesta Sudan s 29.38, Arapski Emirati s 29.38 i Saudijska Arabija s 25.63.

Od ovih "najboljih" nacija najveći je skok u proteklom desetljeću postigla Francuska, koja je implementirala nove zakone o obiteljskom nasilju, seksualnom maltretiranju na poslu i uvela plaćeni porodiljni dopust.

No zemlje Bliskog istoka i subsaharske Afrike daju ženama niti pola prava koja imaju muškarci.

Tanja Mravak Otpor! Kultura 'Kad kažem žena, mislim na težačku profesiju Hrvatice'

Cilj studije jest "razviti bolje razumijevanje kako na zapošljavanje žena i poduzetništvo utječe legalizirana i legalna diskriminacija" i istaknuti kako "žene moraju cijelim tokom svoje karijere navigirati diskriminatorne zakone i regulacije, i kako su im šanse i mogućnosti limitirane".

Nisu mjereni socijalni ili kulturološki faktori, ili kako se efektivno zakoni provode (što recimo može značiti da Hrvatska ima solidne zakone ali da je zapravo mnogo niže na ljestvici jer ih manjkavo provodi).

Kriteriji koji su analizirani su bili - mobilnost, prvi posao, jednakost plaće, brak, djeca, vođenje posla, menadžment novcem i mirovina. Postavljena su pitanja kao, recimo, "može li žena putovati van svog doma kao i muškarac" ili "ima li zakona koji se specifično bavi nasiljem u obitelji".

Globalni je prosjek 74.71, povećanje za 4.5 bodova u usporedbi s prošlim desetljećem. No, rezultat pokazuje kako u prosječnoj naciji žene "dobivaju" samo 3/4 prava koje imaju muškarci.

SAD, primjerice, sa rezultatom 83.75 nije niti unutar prvih 50, dok Velika Britanija ima rezultat 97.5, a Njemačka 91.88. Australija je na 96.88.

"Da žene imaju iste šanse da ispune potencijal, svijet ne samo da bi bio poštenije mjesto, nego više prosperitetno", kaže jedna od direktorica iz Svjetske banke, Kristalina Georgieva.

"Promjena se događa, ali ne dovoljno brzo, i 2,7 milijardi žena je i dalje onemogućeno da imaju iste poslove kao muškarci", kaže.

Studija je posljednja u nizu koja ističe ekonomsku važnost "na duge staze", piše CNN, garantiranja spolne jednakosti.

Prema zasebnoj studiji McKinsey Global Instituta, objavljenoj 2015., bolji i pošteniji tretman žena mogao bi dodati 28 trilijuna dolara globalnom BDP-u - to je kao da se zbroje kineska i američka ekonomija.

SAD je posebno loš u kategoriji "imanja djece" jer su zakoni o porodiljnom izrazito loši i slabi. 

"Ako ne želite da žene ispadaju iz sustava rada, a i da imaju djecu, onda je to početna točka za reformu", kaže izvještaj.

Jednakost spolova Ona i on Life Ravopravnost žena: Gdje je Hrvatska prva, gdje je užasna

Država koja se radikalno poboljšala jest Demokratska Republika Kongo, koja je imala rezultat 42.50 prije 10 godina, a danas im je rezultat 70.

"Žene se sada mogu registrirati da se prijave da budu vlasnice poslova, otvaraju bankovne račune, potpisuju ugovore, zapošljavaju se i biraju gdje će živjeti kao i muškarci, a maknut je zakon koji kaže da žene moraju slušati svoje muževe", piše u izvještaju.

Izvještaj kaže kako "većina onih pri vrhu ima jake zakone protiv seksualnog zlostavljanja na poslu i omogućava ženama da se zaposle u svim sektorima", kaže izvještaj.

"Jednakost spolova je beskrajno važna komponenta ekonomskog razvoja. Žene čine pola svjetske populacije i imamo ulogu u tome da svijet učinimo bogatijim, ali nećemo uspjeti ako nas netko obuzdava", piše Georgieva.

"Mnogi zakoni i dalje brane ženama da uđu na tržište rada ili započnu biznis, diskriminacija ima dugotrajne efekte na ekonomsku inkluziju žena i participaciju na tržištu. Ako se bavimo ekonomijom, i pokažemo koliko je to važno, potičemo vlade da garantiraju punu participaciju žena", piše Georgijeva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.