Life
16672 prikaza

Brakovi prema Bibliji: Puni incesta, poligamije i seks robinja

Vjenčanje
Thinkstock
Konzervativni kršćani često se protive homoseksualnim brakovima pozivajući se na biblijsku monogamiju

Konzervativci koji se suprotstavljaju ideji homoseksualnih brakova često spominju 'kršćanski brak', pri čemu misle na doživotnu zajednicu jednog muškarca i jedne žene, za što kažu da Bog 'propisuje' u Bibliji.

Ali istina je da Biblija piše o mnogim raznolikim vrstama seksualnih ujedinjenja ili brakova. Iako se često spominje veza muškarca i žene, Biblija također izričito podupire poligamiju i seksualno ropstvo, te za svako nudi detaljne propise, a spominju se i dobre strane incesta i silovanja.

Poligamija

Poligamija je uobičajena praksa u Starom zavjetu, te je podržava i Isus (Evanđelje po Mateju 22:23-32). Biblicalpolygamy.com stranica je posvećena više od 40 biblijskih osoba od kojih je svaka imala više žena.

Seksualno ropstvo

Biblija pruža instrukcije kako steći nekoliko vrsta seksualnih robova. Primjerice, ako muškarac kupi Židovku, a ona 'ne zadovolji svojeg gospodara', ne može je prodati strancu. A mora je pustiti na slobodu ako je ne može izdržavati (Knjiga izlaska 21:8).

Ratne zarobljenice

Djevice su se smatrale, doslovno, ratnim priležnicama. U Knjizi Brojeva (31:18) božji sluga naredi Izraelcima da ubiju sve 'iskorištene' žene Midjanaca i sve dječake, ali da djevice zadrže za sebe. Mojsijev zakon navodi ritual pročišćavanja zarobljenih djevica prije seksa (Ponovljeni zakon 21:10-14).

Incest

Incest je većinom zabranjen u Bibliji, ali Bog ostavlja mogućnost za nekoliko iznimki. Abraham i Sara, božji miljenici, navodno su polubrat i sestra. A Lotova kći je napala oca i 'popela se na njega', nakon čega ih je Bog nagradio muškom djecom koji su postali patrijarsi velikih naroda (Knjiga Postanka 19).

Bratova udovica

Ako muškarac umre bez djece, dužnost je njegovog brata da ostavi udovicu trudnom. Onana je Bog ubio na mjestu jer je radije svoje sjeme izlio na zemlju nego da njime osigura bratove potomke (Knjiga Postanka 38:8-10). U Novom zavjetu postoji priča (Evanđelje po Mateju 22:24-28) koja pokazuje da je ta tradicija nastavila živjeti i poslije.

Ženina služavka

Nakon sedam desetljeća bez djece, Abrahamova frustrirana supruga Sara kaže: "Odi, spavaj s mojom robinjom; možda mogu izgraditi obitelj kroz nju". Njezina robinja, Hagara, ostaje trudna, a dvije generacije poslije, Jakobove supruge konstantno mu šalju svoje robinje, u pokušaju da bi se međusobno nadmašile u broju sinova. (Knjiga Postanka 30:1-22).

Druge robinje

Muškarac nije smio spavati s drugom ropkinjom ako je ona bila obećana drugom muškarcu, ali ako su ipak spavali, onda se nju trebalo za kaznu istući, a on je trebao žrtvovati ovcu (Levitski zakonik 19:20-22).

Žrtve silovanja

Židovka koja je silovana mogla se prodati silovatelju za 50 šekela, točnije oko 580 dolara (Ponovljeni zakon 22:28-29). Zatim je mora zadržati jer ju je ponizio, piše Independent.

Novi zavjet podržava Stari zavjet

Mnogi tvrde da Stari zavjet ne vrijedi za suvremene vjernike, no treba znati da Isus nije osudio niti jedno od tih pravila, dapače.

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke; nisam ih došao ukinuti, nego nadopuniti. Kažem vam istinu, dok nebo i zemlja ne nestanu, ni najmanje slovo, ni najmanji pomak neće nestati iz Zakona, dok sve ne bude postignuto." (Evanđelje po Mateju 5: 17-18)

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • lill 08:23 01.Kolovoz 2019.

  Bilo bi dobro da je autorica pročitala Evanđelje po Mateju prije nego ga je išla spominjati......

 • vjaceslav 22:34 28.Kolovoz 2017.

  misusovo ti bilo ivane kalogjera - isus podržavao poligamiju?!?! i za tebe važi isusov odgovor farizejima, koji su ga upitali čija će žena biti ona koja se za zemaljskoga života udala sedam puta, ali uvijek nakon smrti muža? " 'U ... prikaži još!U zabludi ste (i ti ivane kalogjera) jer ne razumijete Sveto pismo ni Božju silu. Jer o uskrsnuću se neće ni ženiti ni udavati, već će biti kao anđeli na nebu."

 • crazy.dictator 15:40 27.Kolovoz 2017.

  samo jedno ne razumijem. bog kao svemoguc"stvorio"je vrlo los"proizvod"(covjeka). gledajuci objektivno od svega na zemlji covjek je najlosiji"proizvod". s obzirom na bozje mogucnosti to je kao da je bmw napravio ficu i rekao da je to njegov najbolji proizvod a ... prikaži još! nakon toga uzeo"macu"i poceo mlatiti po fici tvrdeci da si je ficek sam kriv kaj je sranje od auta. to mi nekak izgleda poprilicno debilno. vise mi izgleda da je bog onako usput vise nepaznjom nego namjerom nacinio jedno ovakovo bice