Life
13282 prikaza

Ovih šest mjesta uskoro će nestati - posjetite ih što prije

Vaadhoo na Maldivima
Youtube
Od bespuća Indijskog oceana do bespuća sjeverne Amerike razbacani su biseri prirode koji bi uskoro mogli nestati

Klimatske promjene uništavaju prirodu na kakvu smo navikli. Upravo zbog sada je posljednji trenutak za posjet nekim od najljepših i najugroženijih mjesta. Ugledni Forbes, odabrao je ovih šest mjesta koje biste trebali posjetiti što prije.

Australski Koraljni greben

Rast temperature mora ubija koralje i slavni koraljni greben uz istočnu obalu Australije se smanjuje. Uragani, zagađenje i rast razine mora sve više uništava grebe. Zbog svega toga je Australija odlučila uložiti više od milijarde dolara u projekte održavanja koralja.

Maldivi

Ovo malo otočje u Indijskom oceanu popularno je turističko odredište zbog prekrasnih kilometarskih pješčanih plaža. Istovremeno su Maldivi najniža država na svijetu i pretpostavlja se da bi već za tridesetak godina čitavi otoci mogli postati tek podvodni grebeni. Zbog toga su vlasti već započele projekte kupovine zemljišta gdje bi mogli smjestiti 400.000 stanovnika.

Obala Mrtvog mora | Author: Flickr Flickr

Mrtvo more

Najslanije jezero na svijetu nestaje. Razina Mrtvog mora pada oko jednog metra svake godine. Lokalne vlasti su se okrenule radikalnim mjerama kako bi spasili umiruće jezero i planiraju gradnju kanala između Crvenog i Mrtvog mora.

Nacionalni park Glacier

Smješten u rijetko naseljenom području savezne države Montane Glacier je poznat po desecima ledenjaka koji su prava rijetkost zato što su relativno dostupni posjetiteljima.

New Orleans

Prvi grad na ovom popisu slavan je po šarolikoj mješavini kultura i utjecaja. U nekoliko metara možete poslušati jazz, pojesti nešto iz raznolike kreolske kuhinje ili uživati u festivalu Mardi Gras.

Ledenjak Athabasca

Na kanadskom sjeveru nalazi se nekoliko kvadratnih kilometara ledenjaka Athabasca. Najposjećeniji je to ledenjak u sjevernoj Americi i svake godine se smanjuje. Smještaj je udaljen tek nekoliko kilometara od samog ledenjaka i dopušta gotovo nevjerojatnu udobnost na korak od ledenog carstva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.