Life
782 prikaza

Papa je ikona stila i najveća izložba mode to dokazuje

Papa Franjo
MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL
U New Yorku izložba koja će javnosti pokazati nikada viđene oprave iz Vatikana kao i moderne interpretacije

U njujorškom Met muzeju (The Metropolitan Museum of Art) otvara se izložba naziva "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination", u sklopu koje će biti prikazano 50 papinskih odjevnih predmeta koje su dizajnirali poznati modni dizajneri.

Prije toga na crvenom će se tepihu tradicionalno odigrati Met Gala bal pod palicom urednice magazina Vogue, Anne Wintour, a već raste znatiželja na koji će način uzvanici garderobom istražiti odnos između vjere i mode.

Papa Franjo nije javno podržao izložbu no iz njemu bliskih krugova mnogi misle kako je to odlična ideja da se ilustrira od kakvog se bogatstva i luksuza udaljio skromni papa.

"To svakako ima potencijala uvrijediti brojne katolike, i možda se čini frivolnim svetogrđem kombinirati modu i katoličanstvo, ali vrijedi rizika jer ćemo dobiti prozor u prošlost", kaže Luke Coppen, urednik Catholic Heralda.

Izložba će pokazati pedesetak papinskih odora posuđenih iz Vatikana kao i neke ključne komade dizajnirane od strane Chanela, Balenciage i Dolce & Gabbane.

Dijalog sa Vatikanom o izložbi traje od 2015. godine, a kustosi se često konzultiraju sa savjetnicima bliskim papi, i iako papa Franjo formalno nije podržao izložbu to je učinio kardinal Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu.

"Liturgijske su odore najbolji odraz svih povijesnih faza kroz koju je prošla Crkva", rekao je Ravasi, a kroz to misleći na "revoluciju skromnosti" kroz koju je Crkvu poveo Franjo.

Neki mediji smatraju kako je riječ o briljantnom PR potezu od strane Crkve koja će pokazati kakvu je moć nekada imala, a kako su sada "puno skromniji".

"Izložba je o utjecaju katoličkih motiva na modu i dizajnere. Izložba će biti na nekoliko lokacija, podijeljena po temama. Imamo preko pedeset remek-djela iz Vatikana koje nikada nitko nije vidio. Neke su komade inspirirali bizantski interijeri, Gianni Versace ima jednu cijelu takvu kolekciju. Posebno je inspiraciju vukao iz mikromozaika Bazilike svetog Vitalea u Ravenni. Imamo i opravu koju je John Galliano napravio za Christian Dior, bijelu halju u kakvoj bi Galliano zamišljao papu.

Neke su dizajnere inspirirali monastički redovi, dok su drugi ideje "vukli" iz sakramenata. Sve su se oprave "skenirale" posebnim pokretnim skenom koji funkcionira bolje nego da se detalji samo fotografiraju kamerom, daje prikazima neku svetačku auru. Neki dizajneri se vjeri okreću iz nostalgije, dok drugi to rade kako bi bili kontroverzni", kaže kurator Andrew Bolton.

"Veliki dio moći Crkve leži i u njihovom vizualnom identitetu, u tome kako izgledaju i što su kroz taj izgled komunicirali. S vremenom su se tu, slučajno ili namjerno, rodili i neki trendovi i remek djela, a mijenjao se i odnos prema tijelu", rekla je Anna Wintour.

I Anne Higonnet, povjesničarka umjetnosti sa sveučilišta Columbia, rekla je kako je ovo idealna prilika za papu Franju da pokaže kako se i praktično udaljio od neumjerenog bogatstva nekadašnje crkve. 

"Impuls da se čovjek odjene u spektakularno bogatu odjeću, a da se u isto vrijeme sakrije tijelo važan je dio katoličke mašte, a isti impuls dijeli i visoka moda. Kada razmišljate o radu jednog Cristobala Balenciage vidite da je on kroz svoju modu povezivao tjelesno i duhovno. Znao je da je tijelo smrtno, no ono što ga okružuje nije. Dizajnirao je i halju za svećenika koji je Christianu Dioru držao eulogiju, on je trodimenzionalno utjelovljenje katoličke estetike. No sada smo u fazi kada se crkva odriče bogatstva", kaže Higonnet.

Na izložbi će biti pokazana i Chanelova vjenčanica inspirirana haljom za prvu pričest, kao i Dolce & Gabbana mozaični komad iz AW13 kolekcije. Haljine iz Vatikana biti će odvojene od radova dizajnera. Posljednji put kada je ovoliko komada iz Vatikana prikazano u SAD-u bilo je prije 35 godina.

Sponzor Met Gala bala na kojem će se uzvanici i svojim odabirima morati referirati na nadolazeću izložbu je, tradicionalno, pod sponzorstvom modne kuće Versace koja je poznata, piše Guardian, po integriranju katoličke ikonografije u svoj dizajn. Event će voditi, uz Annu Wintour, i Rihanna, Amal Clooney i Donatella Versace.

"Biti će zanimljivo vidjeti kako će se manifestirati ta dualnost između glamura i bogatstva te produhovljenosti teme, između ekstravagantnog i poniznog. Biti će tu puno zlata, mnogo asocijacija na anđeosko i vjerojatno mnogo haljina zakopčanih do grla", kaže Higonnet.

Papi Franji ovo nije prvi puta da je zakoračio, direktno ili indirektno, u svijet pop kulture. Magazin Esquire ga je 2013. godine proglasio najbolje odjevenim muškarcem radi njegovih "crnih cipela i jednostavnih modnih dodataka". Ne treba zaboraviti da malim ekranima hara i HBO-ova serija "The Young Pope" s Jude Lawom u ulozi moćnog, opasnog i razularenog mladog pape.

"Odjevni predmeti na crvenom tepihu možda će biti kao Madonna u najboljim danima, neosporno inspirirani vjerom, ali i jednako skloni trendovima", kaže Higonnet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.