Life
769 prikaza

Papina Švicarska garda dobila high tech 3D printane kacige

Švicarska garda
MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
U nedjelju 6. svibnja, primili su i 33 novaka što će sveukupan broj njezinih pripadnika povećati na 135

Za ovu su prigodu pripadnici osobnih snaga sigurnosti pape Franje službenim odorama dodali i kacigu izraženu od visoko tehnološkog materijala, nastalu uz pomoć 3D printera. 

U odnosu na stare metalne kacige, nove su puno lakše te su otporne na ultraljubičaste zrake. Svaka stoji 880 eura, što je oko 50 posto više nego što se izdvajalo za stare. 

Papa Franjo POVIJESNA ULOGA Life Papa Franjo: Pamtit će ga ili kao heroja ili kao heretika

Švicarska garda ima više vrsta pokrivala za glavu, među kojima su, uz metalne kacige i kape široka oboda te podstavljene kožnate kape. U prošlosti su sve bile ukrašene perjem fazana.  

Papa se u petak susreo s novacima te ih upozorio da su oni "uvijek pripadnici Švicarske garde, bez obzira na to jesu li na dužnosti ili nisu". 

Švicarska garda dobila nove kacige | Author: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
Izvorno, kada je 150 švicarskih plaćenih vitezova, prema odredbi pape Julija II. 22. siječnja 1506. stiglo u Rim, na sebi su imali odore koje su činile jakne, što su ih vitezovi nosili preko metalnoga štita te plašt koji im je pokrivao glavu i ramena da bi ih zaštitio od kiše i hladnoće. Želeći odorama dati osobni pečat, Papa im je naredio da nose plavo i žuto, boje predaka njegove obitelji. Njegov nasljednik, Lav X. učinio je isto, dodavši plavoj i žutoj crvenu boju te su od tada počeli nositi boje obitelji Medici.

Za služenje u papinskoj Švicarskoj gardi svaki kandidat mora ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti katolik i neoženjen, mora imati švicarsko državljanstvo te prethodno završiti vojnu školu u Švicarskoj. Kandidat mora biti star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm i mora imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Ženama nije dopušteno služenje u gardi.

Papa Franjo u Vatikanu Poglavar crkve Top News Papa: "Spasite žene od nasilja i ubojstava"

Nakon primanja u gardu, novaci polažu prisegu na vjernost Papi. Ona se svake godine održava 6. svibnja. Ceremonija prisege održava se u dvorištu San Damaso u Vatikanu, pri čemu vojni kapelan naglas čita tekst prisege na jeziku gardista, uglavnom na njemačkom, a ponekad na francuskom ili talijanskom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.