Life
2393 prikaza

Pilote Srbina i Kosovara uhvatili s tri tone hašiša

Helikopter BO-105
Nachoman-au/CC BY-SA 3.0
Nekoć su bili vojni piloti, za krijumčare su letjeli iz Maroka u Španjolsku; noću, bez svjetala, bez radara, za 100.000 eura po letu

Tri tone hašiša zaplijenila je španjolska Guardia Civil u velikoj akciji u okolici Cadiza. Pritom je pouhićivala 17 ljudi upetljanih u krijumčarski lanac, oružje, streljivo, svu silu novca, razna vozila, među kojima i glisere kojima su prevozili hašiš iz Maroka u Španjolsku. Kako Guadia Civil navodi na svojim stranicama, ovom akcijom razbijeni su krijumčarski klanovi u gradovima Gibraltar, Sevilla i Sanlucar de Barrameda.

Ono što priču čini posebno zanimljivom jest to što je srbijanski Blic objavio da je nekih tjedan dana prije toga španjolska policija uhitila Milana Vujića (60) iz Srbije i Mentora Ukaja s Kosova koji su kao pilot i kopilot helikopterom BO-105 prevozili hašiš – iz Maroka u Španjolsku. Krijumčari su Vujića angažirali, navodi Blic, zato što je riječ o vojnom pilotu helikoptera s tisućama sati leta.

Helikopter "Gazela" | Author: public domain public domain

To što je pilot s vojnom obukom, znači da je u stanju letjeti preko Gibraltarskih vrata na izrazito niskim visinama, noću, oslanjajući se isključivo na vid i okulare za noć, sve kako bi se izbjegli radari ili kako helikopter s tajnim teretom uočile pogranične, vojne ili policijske postrojbe. Po jednom letu iz Maroka u Španjolsku zarađivali su navodno 100.000 eura.

Vujić se u mladosti školovao na Vojnoj zrakoplovnoj akademiji u Mostaru, da bi ostatak vojne karijere proveo u Nišu. Letio je na helikopterima MI-8 i "Gazela", a onda, u 90-ima, otišao je iz vojske, odselio u Njemačku, zatim i u Španjolsku. Za njegovog kolegu Ukaja nije poznato gdje je naučio pilotirati, ali jest to da su se dvojica susrela u švicarskim Alpama, gdje se razvilo relativno dugo i izrazito unosno poslovno partnerstvo.

Blicovi izvori navode da je Vujić živio izrazito luksuzno, a kako nije radio, svojim je poznanicima bogatstvo kojim je raspolagao, pravdao navodnom vezom s "nekom starijom ženom" koja mu je bila sponzor. Sada je jasno da je priča bila samo paravan. Španjolski mediji pišu da su Vujića i Ukaja službenici Guardie Civil uhvatili dok su se spuštali na izvjesnu farmu kod mjesta Las Cabezas de San Juan u Andaluziji, na samom jugu Španjolske, gdje su ih čekala dva muškarca.

Helikopter MI-8 | Author: Bandanschik/CC BY-SA 3.0 Bandanschik/CC BY-SA 3.0

Shvativši da su otkriveni, na vrijeme su pobacali teret u more, mirno sletijeli i pustili da ih policajci pretraže. Ovima, kako im nisu pronašli ništa, nije preostalo drugo nego da ih puste.Odletjeli su potom dalje prema jugu, mislili su prema Maroku. No, nakon nekog vremena sletjeli su helikopterom na drugu farmu u blizini.

Iz nekog razloga službenici policije tada su imali povod da ih uhite. Španjolski mediji navode da je njihova uloga u krijumčarskoj organizaciji bila od tolike važnosti da se njihovim uhićenjem organizacija sasvim raspala.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mato
    mato 09:19 09.Ožujak 2018.

    ajme!