Life
3145 prikaza

"Pjesmu Čavoglave treba zabraniti, bar na radiju"

Thompson
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Glazba mržnje nije nova pojava, pa tako ni izvođači koji lijepo zarađuju takvom glazbom

'Čavoglave' bih usporedio s pjesmom 'Sivi sokole'. Radi se samo o drugačijem ideologemu, ali ljudima koji danas pjevaju 'Čavoglave' još uvijek u glavi zvoni 'Sivi sokole', rekao je u četvrtak dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk. 

Glazba mržnje bila je tema šeste tribine iz ciklusa "Zašto se mrzimo?" u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokausta, koje održavaju pod medijskim pokroviteljstvom 24sata i tjednika Express. O tome kako nastaje glazba mržnje te tko je izvodi, uz Tarbuka su govorili i dr. sc. Mojca Piškor, etnomuzikologinja te glazbenici Saša Antić i Mile Kekin. Tribinu je moderirao glazbeni kritičar i novinar Dubravko Jagatić. 

- O pjesmi ne govori puno samo glazbena podloga, već i tekst - objasnila je Piškor. Istaknula je kako nije bitno govoriti samo o utjecaju neke pjesme, nego i o posljedicama koje on ostavlja. 

Tarbuk je pojasnio kako ni 'Čavoglave' ni 'Sivi sokole' nisu nastale na temelju slavenske tradicije, već ritma albanskih gerilskih trupa iz 16. stoljeća, s ciljem da slušatelje navede na borbu. 

Saša Antić, član splitskog TBF-a rekao je da ne zna bi li Marko Perković Thompson bio popularan kao danas da se ne bavi 'povijesnim temama' . 

- Dok se bavio drugačijom vrstom glazbe, nije bio ovoliko popularan - rekao je Antić. Moderator je paneliste pitao što misle o Thompsonovoj pjesmi 'Čavoglave' koja počinje s pozdravom 'za dom spremni'. 

- NDH je bila fašistička tvorevina, monarhija s rasnim zakonima. Možda bi je svatko mogao doma puštati, ali bi na radiju Čavoglave trebala biti zabranjena pjesma - smatra frontman TBF-a. 

Kekin je ispričao kako se začudio što je njegova pjesma 'Ja nisam vaš' dobila toliki odjek. 

- Samo sam rekao da sam antifašist, pa mislio sam da smo se odavno dogovorili da smo antifašisti. Još malo će se ljudi čuditi kad kažeš da si homo sapisens - zaključio je Kekin. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar IvaM28
    IvaM28 09:32 23.Veljača 2019.

    Novinarcicu je IQ dosegao apsolutnu nulu...

  • Amanita 01:45 23.Veljača 2019.

    Prije Čavoglava uz koje smo sa suzama ispračali devedesetih naše najdraže na bojišnicu, treba zabraniti kvazinovinare i portale poput ovog. Nemate muda pisati o kolonizaciji Hrvatske ?

  • fukara 18:15 22.Veljača 2019.

    U svakom ratu štakori pobjegnu,govna budale poginu a govna isplivaju.Jedno takvo je i ratni profiter Tomson.Hrana mu je šovinizam i mržnja.Želi da nas i dalje smatraju genocidnom nacijom.