Tehno
158 prikaza

Banka ostala bez 81 milijun dolara jer nije imala firewall

Trezor
Pixabay
Hakeri su napali ranjivu Centralnu banku u Bangladešu i ukrali 81 milijun dolara

Bangladeška banka, koja radi još od 1971. godine, na teži je način shvatila važnost dobrog firewalla. Firewall ili vatrozid služi kako bi filtrirao mrežni promet i stvara sigurnosnu zonu. Bez njega, mnoge kompanije izložene su napadima hakerima. 

Točno to dogodilo se Središnjoj banci u Bangladešu koja je u hakerskom napadu izgubila 81 milijun dolara. Kako banka uopće nije imala firewall, hakeri su bez problema pristupili korisničkim računima i prebacili oko 81 milijun dolara na sigurne račune u Šri Lanci i Filipinima.

Banka ne bi ni primijetila krađu da hakeri nisu krivo napisali riječ "fandation" umjesto "foundation", što je upozorilo sustav da se nešto neobično događa. Da nije bilo ovog tipfelera, hakeri bi 'dignuli' gotovo milijardu dolara.

Policija nije još otkrila identitet hakera, a cijela ova zbrka vjerojatno se mogla izbjeći da je banka koristila firewall...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.