Life
2292 prikaza

Pljuska iz povijesti - prvi istospolni brak sklopljen je prije 200 godina

Par lezbijki
Darren Calabrese/Press Association/PIXSELL
Charity Bryant trebala je u malom ruralnom gradiću Weybridgeu u Vermontu odsjesti tek nekoliko dana, no upoznala je Sylviju Drake i dogodila se ljubav

Drake je bila 22-godišnja talentirana, otvorena djevojka u potrazi za srodnom dušom. Sedam godina starija Bryant je bila briljantna, karizmatična i upravo onaj tip partnerice kakvu je Drake tražila. Njih dvije su se ludo zaljubile, te je za svega nekoliko mjeseci Bryant iznajmila garosnjeru i upitala Drake da joj postane cimerica i supruga.

Premda može zvučati kolumna iz 21. stoljeća, ova priča naveliko pretječe suvremene novinarske priče. "Popularna je pripovijest da su istospolni brakovi potpuna novost" kaže Rachel Hope Cleves, profesorica povijesti na Sveučilištu Victoria i autorica novog kronološkog istraživanja 500 godina istospolnih zajednica u SAD-u, koja dodaje: "Činjenica je da su one počele s ljudskim migracijama".

Puno prije marševa za jednaka prava, homoseksualni parovi u Sjevernoj Americi pronalazili su načine da žive kao bračni parovi, u praksi, ako ne već i pravno. Barem je to pokazalo Clevesovo istraživanje.

Povijest je puna sretnih ljubavnih veza

Lezbijski par | Author: Zeljko Mrsic/PIXSELL Zeljko Mrsic/PIXSELL

Sredinom 16. stoljeća, španjolski konkvistador Alvar Nunez Cabeza de Vaca pisao je o običaju da se 'jedan muškarac oženi za drugoga', u što se uvjerio kod više zajednica u meksičkog zaljevu.

Novine iz 18. i 19. stoljeća donosile su senzualizirane priče o 'ženskim supruzima', ženama koje su se prikazivale kao muškarci i udavale se za druge žene iz ljubavi ili zbog novaca.

Kalfornijski rudari Jason Chamberlain i John Chaffee živjeli su zajedno više od 50 godina, a oni koji su ih poznavali su ih zvali 'oženjenim neženjama'.

No 44 godina dug brak između Bryant i Drake je definitivno najbolje dokumentirani primjer rane istospolne zajednice, kaže Cleves. Ove dvije dame su iskoristile zajednički krojački obrt kao izliku za neubičajen aranžman, točnije zajednički život. No od početka njihova odluka da žive zajedno bila je vezana uz njihovu ljubavnu vezu. "Radile su zajedno kako bi mogle živjeti zajedno, a ne obrnuto", objašnjava Cleves.

Weybridge je bio konzervativan, provincijski gradić, nimalo steoreotipina lokacija za američki lezbijski par onoga doba. No vezu dvije mlade žene se gledalo tolerantno, kao na 'javnu tajnu'.

Charity and Sylvia: A Same-Sex Marriage in Early America | Author: rachelhopecleves.com rachelhopecleves.com

"Ono što je pomoglo njihovoj vezi da uspije bila je činjenica da je ona bila prilično otvorena. Charity i Sylvia su bile izrazito cijenjene u svojoj zajednici. Radile su sve od vođenja lokalnih humanitarnih organizacija do doniranja novaca crkvi... a ljudi su jednostvno odlučili ne znati ono što nije bilo primjereno za znati", smatra Cleves.

Iako su zažmirili na činjenicu da žive zajedno, obitelji i susjedi ovog para na njih su gledali kao na gotovo vjenčane. Iako su negirali mogućnost da se tako što doista i dogodi. A uspoređujući njihovu vezu s brakom, bez da su ga eksplicitno tako nazivali, dopuštalo je tradicionalnijim žiteljima mjesta da prepoznaju Bryant i Drake kao par, bez da se moraju suočiti sa činjenicom da su lezbijke.

Dvije žene sebe su pak smatrale udanima jednu za drugu, tvrdi Cleves. Dan kad su počele živjeti zajedno su slavile kao godišnjicu, a Bryant je Drake nazivala istim nazivom koji je u 19. stoljeću predtsvaljao sinonim za suprugu.

Veza s podijeljenjim ulogama, kao i svaka druga

Njihova veza bila je tipična kao i druge veze 19. stoljeća. Svaka je preuzela po jednu društveno dizajniranu rodnu ulogu  Bryant je bila "suprug" koji je vodio posao, a Drake je bila supruga. Dijelile su novčanik, kuću i krevet. A navodno je nedostatak službenog priznanja njihove veze njima dvijema značio puno manje nego što znači nekim današnjim homoseksualnim parovima.

London Pride | Author: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL

"Prava zbog kojih se danas vode bitke nisu bile značajne za Charity i Sylviju - nisu plaćale porez niti su imale privatno zdravstveno osiguranje", napominje Cleves, koja se inače zalaže za legalizaciju istospolnih brakova i koja smatra da bi neslužbeni brakovi poput ovog iz 19. stoljeća trebali pomoći modernim homoseksualnim parovima da dobiju zasluženo pravno priznanje.

Naime u svojem istraživanju ona iznosti podatak da se mnogi protive istospolnim brakovima tvrdeći da je brak tradicionalna institucija u koju su uvijek bili uključeni jedna žena i jedan muškarac, što je gledište koje ignorira neučestale, ali dokumentirane veze poput one od Bryant i Drake.

Cijeli tekst pročitajte u The Washington Postu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.