Life
523 prikaza

Dolce & Gabbana očajnički se žele uklopiti tamo gdje već pripadaju

Dolce & Gabbana
IPA/PIXSELL
Dolce i Gabbana duboko su svjesni kakav utjecaj njihove izjave imaju u Italiji

Kako dvoje uspješnih muškaraca, Domenico Dolce i Stefano Gabbana inače homoseksualaca koji su to već odavno svima priznali mogu javno osuditi LGBT obitelji? Nedavno su u jednom intervjuu šokirali svijet svojom izjavom o umjetnim "istospolnim obiteljima", kada su izrazili svoje izrazito negativne stavove prema "netradicionalnim" obiteljma.

Dolce & Gabbana | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Dolce je naveo kako postoji velika razlika između djece koja su plod ljubavi i rođena u zajednici muškarca i žene od djece iz istospolnih obitelji, koje je nazvao "sintetičkom" djecom koju su roditelji odabrali iz kataloga, odnosno koja su začeta umjetnom oplodnjom.

Nakon što su njihove izjave izazvale brojne kritike, prije svih Eltona Johna i Ricky Martina, dvojac se u drugom intervjuu pravdao kako imaju pravo na mišljenje, no očito nisu najbolje shvatili što njihove izjave zaista znače. Naime, kritike na njihov račun prije svega su došle jer su njihove izjave povezane s prilično diskriminatornom politikom naspram gay obitelji u njihovoj domovini, Italiji.

Dolce i Gabbana duboko su svjesni kakav utjecaj njihove izjave imaju u Italiji, gdje se još uvijek raspravljama o pravima gay parova. Njihove riječi nisu samo njihovi osobni stavovi. One predstavljaju opće prihvaćene stavove u Italiji kako su "netradicionalne" obitelji društveno manje vrijedne. Upravo se to koristi kao najjači argument kojim se gay obiteljima žele osporiti njihova prava.

Dolce & Gabbana | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Naravno da nije iznenađujuće da su desne stranke u Italiji jedva dočekale ovakve izjave poznatih modnih kreatora i već ih počeli koristiti kao dokaz u tvrdnjama da gay obitelji nisu "normalne". 

S druge strane, Giuliano Federico, urednik njihovog magazina je nakon izjava koje su dali podnio ostavku i napustio ih. U ostavci je napisao:

"Ponosan sam jer sam Talijan, ponosan sam na našu prošlost i tradiciju, ali vjerujem da Italija može stvoriti puno moderniju budućnost i ostvariti jednaka prava za sve građane i djecu. Svu djecu."

U ovoj priči i tzv. klasna pripadnost također igra veliku ulogu. U odnosu na prosječne Talijane koji si ne mogu priuštiti da posvoje djecu iz inozemstva, Dolce i Gabbana su totalni licemjeri. U intervjuu za Vogue 2005. su rekli kako razmišljaju o tome da osnuju obitelj i obzirom na svoj ugled, slavu i novac, njima to ne bi bio problem kao što bi bio problem prosječnim, anonimnim Talijanima. 

Dolce & Gabbana | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Već tada su izrazili svoju skepsu prema "netradicionalnim" obiteljima, ali na neki i odbacili ideju da bi se to ikad moglo dogoditi, jer kako su izjavili, "za njih, kao gay paru, je naprosto nemoguće osnovati obitelj u Italiji".

Postoji nešto što se za Dolce i Gabanu ne može kupiti novcem, a to je da budu izuzetak i da budu u stanju vjerovati da mogu osnovati obitelj, unatoč tomu što su homoseksualci i unatoč tomu što žive u Italiji.

"Ja sam gay i ne mogu imati dijete. Ne možete imati sve u životu", rekao je Dolce u tom intervjuu.

S jedne strane može se razumijeti zašto Dolce i Gabbana misle da se ne uklapaju u društvo u kojem su odrasli, u Italiji prije nekoliko desetljeća kroz koja su doživjela brojne neugodnosti nakon što su javno priznali što su. Može se razumijeti zašto misle da se ne uklapaju u tradicionalno društvo koje ionako previše romantizira "normalnu obitelj".

No, ono što se ne može razumijeti niti opravdati je njihova aktivna promocija tradicionalnih pogleda na obitelj. To ujedno i pokazuje koliko se očajnički žele uklopiti u društvo, odnosno misle da se moraju uklopiti u društvo kojem već odavno pripadaju. Javno iznošenje takvih stavova od strane uglednih pripadnika gay zajednice smanjuje šanse da se "netradicionalna" obitelj što prije prihvati kao "normalna". Njih se sluša, jer su poznati i uspješni. 

Komentar je objavljen na portalu Slate.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.