Life
29744 prikaza

Poginuli u avio nesreći - ni danas se ne zna istina

John Kennedy Jr. i supruga
Screenshot Youtube
Sve o životu najpoznatije političke obitelji već desetljećima okupira pažnju svjetske javnosti

Prošlo je 20 godina od pogibije Johna F. Kennedy Jr-a, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći na ljeto 1999. godine. Dokumentarac “The Last Days of JFK Jr” tim je povodom emitiran na američkoj ABC televiziji. Dvosatni dokumentarac, tvrdi novinar The New York Posta, ne samo da je zaobišao Kennedyjevu potpunu i cjelokupnu krivicu radi pada aviona - tvrdeći da su dežurne službe rekle da su "uvjeti za letenje odlični" (što je laž, i Kennedy je to znao). Rekli su i kako je njegov instruktor bio onemogućen toga dana letjeti sa njima, što je glupost jer je mladi Kennedy odbio instruktora te rekao da želi ići sam.

U pitanju je, piše The New York Post, zapravo mnogo maligniji problem, a to je kontinuirana idolatrija i nekritičko obožavanje svega što ima veze s obitelji Kennedy - o njihovim se vezama s kriminalom i podzemljem se (nikad) jedva govori, a ako se o njoj ne priča kao o "problematičnoj supruzi", njegova je supruga Carolyn samo lijepa fusnota, baš kao i njezina godinu dana starija, i vrlo uspješna sestra Lauren, koja je također poginula.

ABC se bavi samo njime, i to pod sloganom "izgubili smo san, izgubili smo nasljednika, izgubili smo princa".

Prije nastavka članka, piše the New York Post, treba imati na umu da da, prema svemu sudeći, JFK Jr. bio je krasna osoba. Teret slave nosio je s lakoćom i New Yorkom se "kretao" kao jedan od običnih ljudi, svjestan da mu njegov izgled i pedigre daju mjesto u povijesti koje i nije samostalno zaslužio. Bio je jedinstvena pojava u američkom javnom životu.

Obitelj Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia
No, u isto je vrijeme volio biti zvijezda. Bio je ekshibicionist koji se često fotografirao bez majice. Hodao je sa filmskim zvijezdama i Madonnom. Bio je su-osnivač George magazina, svojom slavom privlačeći manekenke i glumice, te se postavio kao glavni urednik usprkos totalnom nedostatku iskustva. Onda se čudio kada je, nakon prvotnog uspjeha, magazin počeo naglo propadati.

Radio je greške i okrutno se šalio. Pozvao je Drew Barrymore da pozira kao ljubavnica njegovog oca, Marilyn Monroe, ona koja je njegovoj majci nanijela najviše boli. Na novinarsku je večeru pozvao Larryja Flinta, koji je svojedobno objavio fotografije nage Jackie O. koja se sunča. Radi toga mu je ujak Ted Kennedy čak napisao pismo u kojem mu govori koliko je razočaran.

No mladi je JFK nasamaren, namjestila mu je njegova vlastita obitelj, da radi i teži nečemu što je daleko van njegovih mogućnosti. Sa samo 27 godina održao je govor na godišnjoj skupštini Demokrata gdje su ga doživjeli kao "povratak mesije". I tako su krenula nezaustavljiva govorkanja o tome kako će on u predsjedničke vode iako je bio loš student koji je skoro dva puta izbačen s fakulteta, a pravosudni je ispit pao dva puta.

"Očito je da nisam genije", rekao je nakon drugog puta. Ipak, dobio je važan i prestižan posao, kojeg uopće nije htio, ali kojeg je uzeo da smiri majku koja ga je uvijek držala na oku.

Pošast je to američke politike - političke dinastije, tako da i danas imamo treće ili četvrte generacije Kennedyjevih koji nešto pokušavaju u politici na krilima stare slave i "ideje o Camelotu".

Obitelj Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia
ABC-jev specijal neviđeno romantizira njegovu sudbinu ponavljajući stalno kako ga je majka Jackie molila da nikada ne leti jer je imala predosjećaj da će njezin sin tako umrijeti. Možda nije bila riječ o nadnaravnom predosjećaju već racionalnom strahu. Znala je da se njezin sin lako dekoncentrira, i da je avanturist sklon opasnosti.

Prijatelji su ga zvali "meštar katastrofe". Često bi plivao sam, tako daleko da ga unezvijereni prijatelji više nisu vidjeli na horizontu, kajakom je priječio put katamaranu, a jednom je pitao i smije li se spuštati niz Mount Rushmore. Tu ga je netko, na sreću, zaustavio i rekao decidirano "ne", riječ koju, čini se, nije često čuo.

I tako se priča o nesreći otprije 20 godina prepričava kao neizbježan dio prokletstva Kennedyjevih, a možda je u pitanju samo njihova razmaženost, nepažnja i arogancija, a ne prokletstvo.

John, Lauren i Carolyn su svi kasnili te večeri, zadržani njujorškim prometom. Kennedy je tog ljeta slomio gležanj tijekom paraglidinga i tek je skinuo gips. Noga mu, navodno, nije dovoljno dobro zacijelila.

Vozio je tip letjelice koja je puno pre-sofisticirana za početnika, stresirao se radi propadajućeg magazina, a možda i navodne krize u braku, imao je sve zajedno manje od sata u zraku bez instruktora. Umjesto da se drži osvijetljene obale gdje je bilo lijepo vrijeme on je otišao prema tamnom oceanu.

Nema tu mitologije, samo nemara do granice kriminaliteta.

Ovo je ono što ABC nije rekao, a to je da svi stručnjaci krive isključivo JFK-ja i njegov nemar i neiskustvo za pad letjelice. Rijetko je kada letio po noći, a generalno je jako malo letio s instruktorom. Iznad otoka Martha's Vineyard bila je sumaglica, što je on odlučio potpuno izignorirati.

U potpunom mraku, bez vidljivog horizonta Kennedy nije mogao razlikovati more od zemlje od neba. Zbunio se. Ono što pilot radi je ponekada posve različito od onog što pokazuju mjerni instrumenti, i čini se da se Kennedy toliko zbunio da je doslovno letio prema dolje, prema oceanu.

Obitelj Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia
Tijela su bila u tako lošem stanju da se o tome nikada nije javno govorilo. No ABC letenje opisuje kao neku vrst "svetog terena" za JFK-ja, jedino mjesto gdje može biti sam - bez paparazza, bez špijuna, kao da su mu drugi krivi za ovo što se dogodilo. Mogao je unajmiti privatni avion. Mediji koji radi njegove smrti napadaju sami sebe ili pak "plebs" koji ga je volio - su suludi.

Treba napomenuti da su na vrhuncu svoje slave Angelina Jolie i Brad Pitt bili u stanju nestati bilo gdje, i to u eri TMZ-a, društvenih mreža i telefonskih kamera. U usporedbi s time 1999. bila je ništa. Ako Kennedy nije volio vidjeti novinare koji su, kako je znao reći "ganjali njegovu suprugu" mogao ih je useliti u stan s podzemnom garažom. Ali on je sudjelovao u svemu tome. Volio je pažnju.

Treba se podsjetiti i kako su se nakon tragedije Kennedyjevi odvratno ponijeli prema roditeljima poginulih sestara. Robert F. Kennedy Jr. čak je u svom dnevniku pisao o tome kako su se grozno ponašali prema Ann Freeman, majci Lauren i Carolyn. Rečeno joj je kako će se JFK-ja pokopati u obiteljskoj grobnici u Massachusettsu, a "s Carolyn neka rade što žele".

Suprug JFK-ove starije sestre Caroline, Ed Schlossberg zabranio je RFK-ju da održi govor na memorijalu za Carolyn i Johna jer, kako je rekao trećoj sestri Bessette, Lisi, "Kennedyjevi ne daju eulogije onima koji nisu Kennedyjevi". Tijela su, mudro, kremirana kako bi se otežala tužba, iako je Freeman svejedno tužila. 

Godine 2001. dobila je 15 milijuna dolara. Niti ona, niti suprug niti treća sestra Lisa nikada više o tome javno nisu progovorili niti riječi, zadržali su svoje dostojanstvo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.