Life
2230 prikaza

Posljednji Sovjet izišao iz zatvora - Rusi ne znaju što bi s njim

Sovjetska zastava na prodaju
flickr
Babina je završio u zatvoru prije raspada Sovjetskog saveza 1991. godine

Sud u ruskom gradu Jekaterinburgu odlučio je da bivši zatvorenik sa sovjetskom putovnicom mora ostati u pritvoru u gradskom centru za imigraciju sve do početka svibnja. Vasilij Babina (58) osuđen je na smrt strijeljanjem zbog provale, pljačke i ubojstva. Kako piše Moscow Times, Vasilij je čekao svoje smaknuće kada je došlo do raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Šest godina kasnije su ruske vlasti ukinule smrtnu kaznu, a sud je odlučio da će Vasilij morati odslužiti dvadeset i šest godina zatvora u što su uključili vrijeme koje je već proveo iza rešetaka. U veljači ove godine napokon je odslužio svoju kaznu i čekao je oslobađanje kad se dogodilo nešto doista neobično.

Njegova domovina se raspala, a zatvor napušta kao državljanin Sovjetskog saveza. Sud u Jekaterinburgu odlučio je da će službeno klasificirati Babina kao osobu bez državljanstva te da će ga pritvoriti u migracijskom centru zajedno s ostalim ilegalnim imigrantima.

Ruske vlasti nadaju se da će Babina deportirati u državu njegovog rođenja, Kazahstan, i zatražili su od tamošnjih vlasti potvrdu da Babina ima kazahstansko državljanstvo. Međutim, sada su se pojavili aktivisti koji traže da Babina ostane u Rusiji i pridruži se obitelji koja živi u regiji Altai. "Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da Vasilij Babina nije dobrodošao u Rusiji, ali nisu rekli zašto", ispričao je Vasilijev odvjetnik Roman Kačanov.

Krajem svibnja, točnije 28. svibnja, lokalni sud odlučit će o tome hoće li produljiti Babinu pritvor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.