Life
6219 prikaza

Povijesno prvo gay vjenčanje u kraljevskoj obitelji

Kraljevsko vjenčanje Megan Markle i princa Harryja
Victoria Jones/Press Association/PIXSELL
Kraljevska obitelj neće biti na vjenčanju, ali potpuno podržava njihov brak

Nakon vjenčanja Megan Markle i princa Harryja kojeg je pratio cijeli svijet, britanska kraljevska obitelj spremna je za još jedno vjenčanje o kojem će se pričati. Po prvi put ova će obitelj proslaviti istospolno vjenčanje u kojem će Lord Ivar Mountbatten sudbonosno da reći svom partneru Jamesu Coyleu, s kojim je u vezi dvije godine. 

Vjenčanje će se održati krajem ljeta u privatnoj kapelici na njihovom imanju u Devonu, kako je u razgovoru za Daily Mail najavio sam Mountbatten. Iako se dolazak kraljice Elizabete II i njezinih potomaka ne očekuje, par ima potpunu podršku kraljevske obitelji, naglasio je mladoženja, piše The Washington Post

Mountbatten je rođak iz trećeg koljena kraljice Elizabethe II, potomak kraljice Viktorije, i prvi je član kraljevske obitelji koji je javno rekao da je gay. Napravio je to 2016. godine. Otac je troje djece koje ima iz braka sa svojom bivšom suprugom Penny Mountbatten koja otvoreno podržava njegovu vezu s Coyleom. Najavila je kako će upravo ona, po prijedlogu njihovih kćeri, pratiti svog bivšeg muža do oltara. 

Iako će on u povijesti ostati upamćen kao prvi član kraljevske obitelji koji će uploviti u istospolni brak, vijest o njegovom vjenčanju u Velikoj Britaniji ne prate nikakvi loši komentari. Što i ne čudi s obzirom na podatak iz 2016. godine koji pokazuje kako 60 posto Britanaca ne vidi ništa loše u istospolnim vezama. Istospolni brakovi u većini zemlje legalizirani su prije četiri godine, a iako nemaju isti status u Sjevernoj Irskoj, civilna partnerstva dozvoljena su od 2005. godine. 

Mountbatten je dovoljno daleko od mogućnosti nasljeđivanja prijestolja pa zbog njegovog braka neće biti potrebno raditi nikakve izmjene ustava, naglasio je Jonathan Thomas, izdavač Anglotopia.net, koji prati britansku monarhiju i kulturu od 2007. godine. 

Meghan Markle i princ Harry Tradicija Life Darovi za kraljevsko vjenčanje - dobivali čak i gradove

Kraljevska obitelj i dalje se pridržava Zakona o kraljevskim brakovima iz 1772. godine, koji zahtjeva da prvih šest nasljednika u redu za prijestolje, dobiju odobrenje vladajućeg monarha prije vjenčanja. Kraljica je svoj službeni pristanak Harryju i Megan dala u ožujku ove godine. 

Budući da je Mountbatten jako daleko od mogućnosti da zasjedne na prijestolje i već ima djecu, njegov brak nema gotovo nikakvog utjecaja na vrh obitelji. No on je ovim brakom otvorio jedno sasvim novo područje. 

"Promjene se uvijek događaju na rubovima, a što više ljudi te promjene pokreće to će se i njihov utjecaj povećati prema središtu", naglasio je Thomas

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tom 19:05 23.Lipanj 2018.

    No, ide li taj meteor na zemlju da je satre?