Life
47149 prikaza

Povijest koju nas uče je laž? Misterij karte Antarktike

Karta Piri Reisa
Wikimedia Commons
Riesova karta iz 16. stoljeća prikazuje Antarktiku bez leda - a nevjerojatno je precizna

Ako je Antarktika prije tzv. pole shiftinga bila znatno sjevernije nego danas te ako nije bio pokriven ledom do prije 6000 godina prije nove ere, kako nas uči povije, tko je onda živio u to vrijeme da je mogao to zabilježiti na karti, prije svih poznatih civilizaicija. Osim toga, tko je do mogao učiniti prije izuma morskog kronometra u 18. stoljeću, koji je rješio problem točnog praćenja geografskih dužina na visokim morima? 

Ako je konvencionalno znanje o povijesti ljudske rase tično, onda naša civilizacijia nije niti dovoljno stara, niti je bila dovoljno napredna da bi joj se pripisala brojna misteriozna monolitska i arheološka nalazišta diljem svijeta. Karta koja izaziva povijest Upravo je karta amdirala Piria Reisa iz 1513. dio isječka puno kompleksne priče o ljudskoj povijesti, koja hrabro izaziva rašireno i prihvaćanje shvatanje te iste povijesti. 

Antarktika je prvi put službeno uočena 1820. godine tijekom jedne ruske ekspedicije. Tada je uočeno kako je u potpunosti prekrivena ledenim pokrivačem, za koji se smatra da se formirao prije oko 35 do 45 milijuna godina. Iz toga razloga Antarktika se nije mogla pojaviti na karti prije 1820., a sve karte na kojima se ona nalazi trebale bi imati naznačene ledene polove koji su stari nekoliko milijuna godina. 

Nevjerojatno precizna

No, karta Piri Reisa svakako izaziva sumnje u to što zaista znamo o drevnim civilizacijama. Riječ je o karti svijeta koja je obuhvatila vojnih obavještajaca, a koju je sastavio otomanski admiral Reis. Oko trećina karte je sačuvana - prikazuje zapadne obale Europe, Sjevernu Afriku i obalu Bratila s nevjerojatnom točnosti. 

Razni otoci Atlantika, poput Azura i Kanarskog otočja također su prikazani, kao i mitski otok Antilia te vjerojatno Japan. Povijesna važnost karte leži u demonstraciji globalnog istraživanja Novog svijeta do 1510. godine, a navodno se s njom služio i Kristofer Kolumbo. Osim toga, karta sadrži i detalje obale za koju brojni povjesničari i geolozi tvrde da je Zemlja kraljice Mod, odnosno Antarktika. 

Lude povijesne fotografije IZ POVIJESTI Life 30 fotografija koje dokazuju da je svijet odavno lud

No, kako karta napravljena 1513. može na sebi imati kontinent otkriven tek u 19. stoljeću? I, ako su Antarktiku otkrile civilizacije koje su se pojavile 4000 godine pne, zašto nema ledenih površina na karti? Bili su napredniji nego mislimo Karta bez sumnje nije prijevara, jer je njena autentičnost višekratno potvrđena, a sam autor Reis ističe da je nacrtana prema informacijama sa starijih karta, grafika i zapisa, od kojih su mnoge kopirane i prepisivane iznova prije uništenja Aleksandrijske knjižnice u Egiptu. Tako karta otvara mogućnost teoriji da je neka zaboravljena drevna civilizacija imala kapacitet, sposobnost, znanje i tehnološke mogućnosti putovanja do Antarktike - i to sve prije formiranja leda, što je u potpunoj suprotnosti onog što nas povijest uči.

Prema teoriji američkog profesora Charlesa Hapgooda, koja se slaže i s vjerovanjem Alberta Einsteina, onda je postojalo razdoblje od oko 13.000-te godine pne do 6.000-te godine pne kad je Antarktik bio bliži ekvatoru te je tamo vladala tropska klima, kao u dijelovima Južne Ameriku. 

Karta Piri Reisa | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

To bi bilo uzrokovano iznenadnom promjenom čitave litosfere Zemlje, pa su se svi kontinenti pomaknuli na trenutne lokacije, što je znatno drugačiji stav nego široko prihvaćeno objašnjenje o teoriji tektonskih ploča. No, tko je živio u to vrijeme kad je sve mogao zabilježiti na karti, prije postojanje svih poznatih civilizacije, i još to prije izuma morskog kronometra u 18. stoljeću točno pratiti geografske dužine? Teoretičari zavjera vjeruju kako je takva civilizacija postojala, bila je znatno naprednija od naše te je davno zaboravljena.

Antički grad i civilizacija

Slojevi leda kriju brojne tajne, a navodno su ispod njega na Anktarktici otkrivene ruševine drevnog grada. U 2002. je cijela ekipa kalifornijske televizije nestala na tom nemilosrdnom kontinentu. Iako tijela nisu pronađena, iza njih je ostao čudnovati trag - snimka i priča o antičkim ruševinama. Misiju su nakon toga proveli i američki marinci. Johnathan Gray, arheolog iz World Education Research Ltd. rekao je kako mornarica namjerno ne objavljuje pronađenu snimku. 

Scena iz serije The Terror Terror i Erebus Life Zarobljeni u ledu: Jeli mrtve mornare skuhane u čizmama

Nalazište je oko 160 kilometara zapadno od stanice Vostok, izvori iz mornarice tvrde kako nije riječ o drevnom gradu, već o napuštenoj rupi za opskrbu. Nedavno je NASA-ina operacija IceBridge na Antarktici otkrila ono za što neki stručnjaci vjeruju da je dokaz postojanja drevnog grada koji se nalazi oko 2,3 kilometra ispod leda. Struktura je piramidalnog oblika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amarkulin 19:28 20.Rujan 2019.

    Misterij - tko je angažirao nepismenu Martinu: "povije, civilizaicija, rješio, tično, amdirala, obalu Bratila, Antarktika je uočena - Antarktik je bio bliži ekvatoru, prije postojanje..."?

  • weddranur 17:14 07.Rujan 2019.

    Vjerovanje u teorije zavjera je dokaz kapitulacije kapaciteta analitike pred kompleksnim problemom. Uživajte.

  • OB 17:42 06.Rujan 2019.

    Puno zanimljivih pojašnjenja sam pročitao u knjizi pod naslovom Velika žetva.