Znanost
4390 prikaza

20 milijuna godina stara prašina nađena na Antarktici

Antarktika
REUTERS
Prašinu su otkrili nakon što su oko 500 kilograma snijega sa Antarktike prenijeli u istraživački centar u Münchenu

U snijegu sa Antarktike znanstvenici su pronašli prašinu iz zvijezde koja je eksplodirala, supernove. Supernova je katastrofična eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije. Prilikom eksplozije oslobađa se plin i oblak prašine obogaćen radioizotopima.

Nešto te prašine od jedne zvijezde ili više njih, kako stoji u studiji objavljenoj u Physical Review Letters, palo je na Zemlju negdje u razdoblju prije 20 milijuna godina. I sad je pronađena u snijegu na jako slabo naseljenom kontinentu. 

"Jako mi je drago vidjeti nešto što je putovalo milijardama kilometara kroz svemir i što je staro milijune godina. Korištenje tih podataka na Zemlji je jako nevjerojatno", rekao je Dominik Koll.  

More poplavilo splitsku rivu, ovako izgleda budućnost klimatskih promjena Potop Znanost Jadran osuđen: Led s Antarktike potapa Dalmaciju

Prašinu su otkrili nakon što su oko 500 kilograma snijega sa Antarktike prenijeli u istraživački centar u Münchenu, u Njemačkoj. To područje odabrali su upravo zato što je netaknuto, a snijeg zato što je "najčišći materijal koji se može naći". 

Snijeg je otopljen i procijeđen, a materijali u njemu testirani korištenjem osjetljive opreme koja može detektirati anomalije. Uzorci su bili pozitivni na željezo -60 koji ima više neutrona pa ga čini nestabilnim za radioaktivni raspad, a na Zemlji se pojavljuje ili od kozmičkih eksplozija ili nuklearnog oružja. Znanstvenici su uspjeli utvrditi kako je najvjerojatniji izvor tog spoja u snijegu zvjezdana prašina, piše CNN.

Sudar neutronskih zvijezda, umjetnički prikaz Čudesno Znanost Spektakl: Sudarile su se dvije zvijezde i stvorile zlato

No nije u potpunosti jasno da li je Zemlja trenutačno u tom oblaku, ili je riječ o ostatku oblaka koji je prošao godinama ranije, naglašava Koll. Otkriće bi mogla dovesti do tragova o zemljinom mjestu u većem svemiru i informacijama o strukturi i porijeklu oblaka. 

"Naučite jako puno o dinamici i o sunčevom sustavu, i sve to nekako sjeda zajedno", kaže. 

Sljedeći korak je testiranje starijeg leda kako bi se otkrilo kada i gdje se dogodila supernova i kada je naš planet ušao u taj oblak zvjezdane prašine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:07 21.Kolovoz 2019.

    misterija