Life
6050 prikaza

Povijest vibratora: Nekad se koristio 'za živce'

Scena iz filma 'Histerija: Tajna ženskog orgazma'
Sony Pictures
Kad im nitko drugi ne bi uskočio u pomoć, žene su 'opuštanje' i orgazam morale potražiti kod liječnika

U viktorijansko doba mnogi su se liječnici susretali s pacijenticama oboljelim od histerije. Simptomi su uključivali anksioznost, nervozu i nadutost.

To stanje, koje liječnici već dugo ne smatraju zdravstvenom tegobom, povezivalo se s maternicom. A rješenje je bilo 'masaža zdjelice', kako bi se izazvao 'histerični paroksizam', tj. orgazam, koji je navodno trebao u potpunosti povratiti ženino zdravlje.

Mnogi viktorijanski liječnici redovito su pružali usluge 'masaže zdjelice', kao što su činili i njihovi prethodnici. No to im je bio zamoran, dosadan i fizički zahtjevan posao, piše u modernim medicinskim časopisima.

Dr. J. Mortimer Granville stoga je izradio vibrator 1880-ih godina, koji je liječnicima trebao uštedjeti vrijeme i muke s pacijenticama. Granville je patentirao elektromehanički uređaj koji je prvotno korišten iskuljučivo u medicinske svrhe, te je zbog ogromnog generatora bio trajna instalacija u ambulantama, koje je odjednom počelo posjećivati sve više žena.

Naravno, uređaj je postajao sve popularniji, pa su žene počele tražiti osobne uređaje koje bi mogle koristiti i u kućnoj upotrebi. Nije dugo trajalo prije nego je uređaj iz liječničke ordinacije iskoračio u svijet ljepote i užitka. 

Uskoro su se pojavili oglasi koji su omogućavali ženama da uživaju u masaži kod kuće. Jedan je tako tvrdio sljedeće: "Okrepljuje živce i cijeli sustav, dobro djeluje na ten i lubanju, te umanjuje bolove. Stimulira cirkulaciju (prirodnim putem, bez lijekova). Vaš liječnik ga preporučuje. Neprocjenjivo djeluje nakon kupanja ili vježbanja". Čudotvorni uređaj, zar ne?!

Prikaz rada prvih vibratora u knjizi Richarda Cowena | Author: Wellcome Library Wellcome Library

U vibratorskoj masaži korišteni su mnogi instrumenti: ploče raznih oblika, loptice i diskovi, valjci s rotirajućim cilindrima i rotirajući čekići, kao i centrifugalni vibratori.

Različiti dodaci prvih vibratora | Author: Wellcome Library Wellcome Library

Vibratori su reklamirani kao pomagala za očuvanja zdravlja, koja se mogu koristiti u intimnosti svojeg doma. Uz njih je pisalo da liječnici tvrde da se njima može liječiti više od 200 bolesti i simptoma, uključujući i gluhoću, paralizu, nesanicu i slično, piše Mashable

Stara reklama za vibrator | Author: Flickr Flickr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • NEVALJALA 08:00 10.Listopad 2015.

    Ja bi rado poklonila jednoj baba devojci vibrator da se malo zabavlja sa njim ne bi li više prestala blejati za svakim mojim postom po portalima . :-))