Life
292 prikaza

Požari u pravoslavnim crkvama: "Osvećuju nam se zbog Stepinca"

Crkva Sveti Sava na Manhattanu
1/3
REUTERS
Nekoliko pravoslavnih crkava u Americi, Rusiji i Australiji uništeno je u požarima na dan pravoslavnog Uskrsa

Nakon požara koji su zahvatili pravoslavne crkve na tri kontinenta, New York Post navodi kako postoji sumnja da su ovi događaji bili dobro isplanirani napadi na pravoslavnu vjeru.

Crkva Sveti Sava na Manhattanu | Author: REUTERS REUTERS

Iako iz njujorške policije tvrde da požar crkve Sveti Sava na Manhattanu na dan pravoslavnog Uskrsa nije sumnjiv, članovi pravoslavne zajednice u New Yorku tvrde suprotno, a kako piše NY Post, i vatrogasci smatraju kako je "požar izrazito sumnjiv". 

Članovi pravoslavne zajednice u New Yorku tvrde kako su svi požari podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije Alojzija Stepinca, piše New York Post, koji ga je opisao kao "svećenika koji je podržavao naciste".

"Previše je crkava spaljeno da bi se to nazvalo nesretnim slučajevima. Jako je sumnjivo i čudno da su se svi požari dogodili na dan Uskrsa, najvećeg pravoslavnog blagdana. Mislim da nije isključena i neka vrsta terorističkog napada", rekao je za New York Post Dušan Bataković, srpski diplomat i povjesničar, te bivši ambasador.

"Zadnjih šest mjeseci srpska crkva poziva papu Franju da se sporna kanonizacija Alojzija Stepinca odgodi. Unatoč prosvjedima hrvatske crkve, papa je odgodio odluku i sada su oni poprilično zbog toga bijesni", rekao je Bataković.

U pismu upućenom papi, patrijarh Irinej je napisao: "Bojimo se da ima previše delikatnih i otvorenih pitanja i rana koje Stepinac simbolizira", navodi NY Post.

Barry Lituchy, direktor Memorijalnog parka holokausta u Brooklynu, rekao je Postu da su ga zabrinti članovi pravoslavne zajednice bombardirali pozivima.

"To je velika tragedija koja utječe na sve u srpskoj zajednici", rekao je Lituchy.

Dodao je kako oni koji se bave ovim događajima vezanima za požare u pravoslavnim crkvama koje su se na uskršnji dogodili još u Australiji i Rusiji, moraju bolje razumjeti nedavne pravoslavno-katoličke odnose kako bi utvrdili što je uzrok svih tih požara.

Lituchy je hrvatskoj javnosti inače poznat po tome da je savjetovao FIFA-i da kazni Josipa Šimunića nakon što je navijače na maksimirskom stadionu pozdravio sa "za dom spremni" i koji je FIFA-i pisao obrazloženje što taj pozdrav znači. Inače, isto tako je poznat po tome što je srpski lobist u SAD-u, ako i to da je bio član Međunarodnog odbora za zaštitu Slobodana Miloševića. Svjedočio je u korist Miloševića pred Haaškim sudom, potvrđujući njegove teze o Hrvatima, Bošnjacima i Albancima kao krivcima za rat i zločine 90-ih.

Profesor Lituchy je angažiran u nizu prosrpskih foruma u SAD-u, kao što su “institut za istraživanje Jasenovca” iz New Yorka, “međunarodni tribunal za ratne zločine SAD-a i NATO-a u Jugoslaviji” i drugi. Poznat je bio i po čestim posjetima i predavanjima u Srbiji i Crnoj Gori i kao pisac podnesaka ICTY-u zbog uskraćivanja prava Miloševiću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.