Top News
374 prikaza

Prvi sastanak pape i ruskog patrijarha od 1054. godine

Papa Franjo
Igor Kralj (PIXSELL)
Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril sastat će se u zračnoj luci u Havani 12. veljače, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke Crkve i ruskog patrijarha od Crkvenog raskola 1054. godine

Papa Franjo 12. veljače putuje u pastoralni posjet Meksiku i zaustavit će se na Kubi gdje će Kiril već biti u posjetu, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi

"Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu sviju crkava", navodi se u zajedničkom priopćenju Svete Stolice i Moskovske patrijaršije. 

Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku, rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a. 

Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion. 

"Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava", rekao je Ilarion. 

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Europi jer se Kiril tome protivio. "Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima", rekao je Ilarion. 

Susret se dugo pripremao i završit će objavom zajedničke izjave. 

"Sveta Stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to također biti i znak nade za sve ljude dobre volje", navodi se u zajedničkom priopćenju dviju crkava. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.