Life
91 prikaza

Poznato sedam terorista, jedan došao u izbjegličkom valu

Počinitelji terorističkih napada u Parizu
Twitter/ Die Welt
Do sada je potvrđeno da je u terorističkim napadima u Parizu u petak poginulo 132 ljudi

U kombiniranim terorističkim napadima na restorane, barove, stadion i koncertnu dvoranu u petak su u Parizu poginule 132 osobe, a za život brojnih ozlijeđenih liječnici se i dalje bore. Za najkrvavije napade u francuskoj modernoj povijesti odgovorni su ovi ljudi:

Abdelhamid Abaaoud: Rođen je 1987. godine, a živio je u belgijskoj općini Molenbeek u kojoj su uhićeni brojni džihadisti. Smatra se glavnim organizatorom napada u Parizu. Nagađa se da je riječ o vođi ćelije Vervier koju je u siječnju razbila belgijska policija. Zajedno s još 32 džihadista u odsutnosti je osuđen na 20 godina zatvora.

Samy Amimour: Rođen je 1987. godine u Parizu. Vlastima je već poznat od 2012. zbog djela povezanih s terorizmom. U petak navečer raznio se u dvorani Bataclan. Troje članova njegove obitelji policija je u ponedjeljak stavila pod nadzor.

Ahmad al Mohammad: Rođen je 1990. godine u sirijskom gradu Idlibu. U petak navečer raznio se kod Stade de France. Pokraj njega pronađena je putovnica čijom je provjerom utvrđeno da je u Europu došao kao dio izbjegličkog vala te da je na tom putu prošao i kroz Hrvatsku. Još se ne zna je li putovnica ukradena ili joj je Mohammad uistinu bio vlasti.

Bilal Hadfi: Rođen je 1995. godine, a u petak navečer raznio se ispred stadiona Stade de France. Njegova nacionalnost zasad nije poznata. Pretpostavlja se da se borio sa snagama ISIL-a u Siriji te da je živio u Belgiji.

Brahim Abdeslam: Rođen 1984. godine. Aktivirao je eksploziv ispred kafića Boulevard Voltaire. On je stariji brat Saleha Abdeslama koji se trenutačno nalazi na međunarodnoj tjeralici nakon što je uspio pobjeći francuskim policajcima koji su ga zaustavili pa kasnije i pustili jer im nije bio sumnjiv.

Abdeslam Salah: Rođen 1989. godine. Brat mu se raznio u Bataclanu, a on je bio logistička potpora te se pretpostavlja da je unajmio automobil. On je, prema navodima novinske agencije AP, nakon napada u Parizu automobilom prešao u Belgiju u subotu rano ujutro, no unatoč pojačanoj kontroli na granici nije zadržan jer njegovo ime nije zabilježeno na popisu radikalnih islamista. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Ismael Omar Mostefaï: Rođen 1985. u Parizu, porijeklom je Alžirac. Bio je poznat policiji kao sitni kriminalac, a smatra se da je u posljednje dvije godine boravio u Siriji. Sumnja se da je, osim njega, i jedan od njegove braće drugi napadač u Bataclanu, no istražitelji to još nisu potvrditi, pišu mediji. Policija je uhitila oca i jednog njegovog brata te im pretražila kuće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.