Life
7032 prikaza

Prava istina iza legende divljeg zapada

Isječak iz filma Butch Cassidy i Sundance Kid
1/6
Themoviedb.org
Postali su zloglasni zbog svojih hrabrih i uspješnih pljački banaka i vlakova, a ljudi su ih obožavali

Harry Alonzo Longabaugh, poznatiji kao Sundance Kid, bio je odmetnik i zloglasni kriminalac sa Divljeg zapada. Bio je dio bande Butch Cassidyja koja je držala rekord u uspješnom nizu pljački vlakova i banaka na Divljem zapadu. No njegov utjecaj u kriminalnoj organizaciji nije bio ni približno toliko smrtonosan kolika je bila njegova reputacija. 

Rođen je u Mont Clareu u Pennsylvaniji 1867. godine, kao najmlađi u obitelji sa petero djece. Sa 15 godina odlučio je napustiti obitelj i svoju sreću pokušati pronaći na američkom zapadu. Ovaj je tinejdžer krenuo u potragu za pustolovinama no njegov je avanturistički put ubrzo prekinut, kada je 1887. godine optužen za krađu konja. 

Dvije godine proveo je u zatvoru, a nakon izlaska odlučio je promijeniti svoj put s onim koji će ga dovesti do slave, zloglasnosti a u konačnici i do smrti. Dobio je i novi nadimak, Sundance Kid, koji ga je pratio iz prvog grada u kojem je bio uhićen. 

Ubrzo je napredovao, svoju karijeru razvio od krađe konja do pljački banaka i vlakova. Početkom 1890-ih upoznao je čovjeka s kojim će zauvijek ostati povezan, i koji će mu postati najvjerniji suputnik na kriminalnom putu, Robert LeRoy Parker, poznatijeg kao Butch Cassidy.

Zloglasna banda sa Divljeg zapada The Wild Bunch | Author: Wikipedia Wikipedia
Postao je dio njegove bande The Wild Bunch koja je harala američkim zapadom, i u kojoj su bili tada poznati kriminalci Harry Tracy - Elzy Lay, Ben Kilpatrick - Tall Texan i Harvey Logan - Kid Curry, piše ATI. 

Operirali su na području između Južne Dakote, Novog Meksika, Nevade i Wyominga, a svoju su tajnu bazu imali u prolazu nazvanom Hole-in-the-Wall Pass u Wyomingu. Postali su zloglasni zbog svojih hrabrih i uspješnih pljački banaka i vlakova, posebno Sundance koji je postao poznat kao najbrži strijelac, iako tijekom svog članstva u bandi nije nikoga ubio. 

Unatoč njihovoj reputaciji lokalna populacija doživljavala ih je prijateljima. Njihove pustolovine ekranizirane su u filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid iz 1969. godine, pravom vestern klasiku. Većina događaja u njemu potpuno su izmišljeni, utemeljeni na glasinama koje su u to vrijeme njihove popularnosti kružile po medijima. 

 

U jednoj od njih prisjećaju se kako je banda napravila večeru za Dan zahvalnosti za obitelji rančera u blizini njihovog skrovišta. Prema toj priči 'visok, plav i zgodan' Sundance Kid je obukao bijelu pregaču a on i Butch Cassidy služili svoje goste tijekom večeri slavlja i plesa. Stekli su veliku popularnost među ljudima, a vlastima su bili neuhvatljivi. Bili su uspješni pljačkaši koji su u jednoj pljački zaradili 70.000 dolara. 

Krajem 1890-ih  Sundance Kid upoznao je Ettu Place, o kojoj se malo toga zna, a i ime joj je obavijeno velom misterije. Par je bio u braku, no ne zna se u kojem, onom legalnom ili "divljem". 

Vladavini Wild Buncha ubrzo je došao kraj. Postali su poznati po tome što su krali od bogataša, no važno je znati i od toga ne mogu može pobjeći, da su na svom putu ipak ostavili mrtve, ubili nekoliko policajaca. Zaustavila ih je posebna detektivska agencija koje su unajmile željeznice. Tu se banda razdvojila. 

Billy the Kid LEGENDA Life Misterij: Kako je umro najgori odmetnik Divljeg zapada

Ranih 1900-ih Sundance Kid i Etta Place pobjegli su u Južnu Ameriku bježeći od detektiva sa željeznice. U Argentini im se priključio i Cassidy pa su pokušali živjeti mirno kao rančeri. No kako i ona poznata uzrečica kaže, povijest se ponavlja pa to i nije baš tako bilo. 

Nisu dugo mirovali, izveli su nekoliko pljački diljem kontinenta i tako privukli pažnju detektiva. Iz Argentine su pobjegli u Boliviju. Nisu pokazivali namjeru da će se smiriti, pa su detektivi upozorili vlasti koje su polako sužavale obruč nad zloglasnim parom. 

Sundance Kid | Author: Wikipedia Wikipedia
U ranim satima 4. studenog 1908. godine kurira koji je prevozio plaće za rudnike u Aramayu "iznenadila su dva Jenkija čija su lica bila prikrivena bandanama i čije su puške bile napete i spremne za paljbu". Oduzeli su mu novac i pobjegli. Vlasti su ih tri dana nakon toga uhvatili u njihovom skrovištu u San Vincenteu u Boliviji. 

Izbio je oružani sukob, u kojem je poginuo jedan od Bolivijaca. Kada su konačno ušli u kuću pronašli su dva tijela. Butcha Cassidyja uz zid sa rupom u srcu, i Sundance Kida u blizini njega sa sličnom smrtonosnom ranom. Činilo se kao da je Cassidy ubio svog partnera prije sebe kako ne bi pali u ruke policije. 

No tu legenda o njima ne staje. 

Njihova tijela su pokopana na lokalnom groblju bez službene identifikacije i fotografija kao dokaza. Ubrzo su krenule glasine da su zapravo živi i da su nastavili po svome. Tvrdila je to i sestra od Cassidyja, i naglašavala da se vratio u SAD gdje je živio do svoje smrti 1935. godine, koristeći lažno ime. 

Nakon prikazivanja filma 1969. godine pojavio se čovjek tvrdeći da se zove Harry Longabaugh Jr. i da je sin od Sundance Kida. Ispričao je svoju nevjerojatnu priču, čiji su se detalji tijekom godina mijenjali. No bio je "jako sličan Sundanceu", govorili su. Umro je 1982. godine prije nego je njegova priča ispitana i dokazana. 

Zatim su 1991. godine ekshumirana tijela na tom groblju. DNK testiranje pokazalo je kako se ostaci ne poklapaju sa živućim rođacima, i tako je legenda od ovom zloglasnom ali prijateljskom paru Butch Cassidy i Sundance Kid i dalje ostala živa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:26 01.Svibanj 2019.

    nema do doc hollidaya