Life
23512 prikaza

Ukrao sto milijuna dolara, a za kaznu uživa na plaži

Fotografija Azurne obale
Wikimedia Commons
Globalni prevarant nije mogao bolje ni isplanirati

Fabien Gaglio priznao je svoju krivnju u 100 milijuna dolara teškoj prevari u maniri Charlesa Ponzija, no po vlastitim pravilima. U 9 sati ujutro jedne srijede u Parizu, odjeven elegantno u tamnu vestu i bijelu košulju, taj je 39-godišnji bankar iz francuske Rivijere ušetao u policijsku stanicu i sjeo u sobu za ispitivanje, naoružan gomilom bilješki.

"Da zbrojimo sve činjenice" Gaglio je rekao policijskom zapovjedniku koji je sjedio preko puta njega, "moj je posao bio da povećam bogatstvo svojih klijenata". Gaglio je bio jedan od dvojice "glavešina" u švicarskoj tvrtki pod imenom Hottinger & Partners, piše Time. 

Njegova je bogata klijentela dolazila iz cijelog svijeta - od biznismena u Singapuru, tech lovaša u SAD-u do umjetnika u Italiji, svi su oni bili privučeni obećanjem niskih poreza, velikog profita i apsolutnom švicarskom diskrecijom. 

Kad su neke investicije pošle po zlu, objasnio je Gaglio, uzeo je novac od jednog klijenta da plati drugom, a uskoro je postao pravi stručnjak u krivotvorenju izjava i potpisa. Ta je šarada, po njegovim riječima, trajala 15 godina.

“Je n’ai plus rien,” Gaglio je rekao. Ništa mi nije ostalo.

Francuska ne dopušta izručenje svojih građana

Zapovjednik, Franck Royet, nije razumio zašto mu Gaglio išta od ovog govori. Činilo se kako niti jedna od njegovih žrtava nije Francuz.

- Zašto istupate u Francuskoj kad se vaša tvrtka nalazi u Švicarskoj, a vi živite u Španjolskoj? - pitao ga je. 

Gaglio je promrmljao kako je predao neke krivotvorene papire u Francuskoj. Niti jedan od muškaraca nije spomenuo činjenicu da Francuska vrlo rijetko dopušta izručenje svojih građana. U 16 sati i 20 minuta, Gaglio je potpisao izjavu o svojoj krivnji, pokupio ručni sat koji je predao i vratio se na ulice Pariza.

Datum je bio 23. siječnja 2013. U idućim je danima Gagliov partner, francuski grof s bujnom crnom kosom i imenom Jean-François de Clermont-Tonnerre, sa suznim glasom i očima počeo prenositi vijest klijentima Hottinger & Partner's. Jedanaest njih je podnijelo kaznene i građanske prijave protiv Gaglioa u Švicarskoj. Matična kuća iz koje je nastala sama kompanija, švicarska banka Hottinger & Cie, pretrpjela je gubitke zbog kojih je bankrotirala. 

Kriv sam, pa što?

I dok su žrtve i istražitelji počeli rasplitati mrežu ove globalne sheme prevare, tužitelji u Luksemburgu najbrže su reagirali, službeno ga optužujući za brojna kaznena djela.

Gaglio se izjasnio krivim.

- Već godinama živim u laži, danas ću odgovoriti na vaša pitanja posve iskreno i transparentno. Nemam što skrivati. - rekao je na svom saslušanju. 

Ponovio je kako je novac njegovih klijenata, kao i njegov vlastiti, nestao

Novac, svežnjevi eura | Author: Pixabay Pixabay
- Bio sam uvučen u ludilo koje je teško objasniti. Sve sam potrošio na luksuznim odmorima, umjetninama Andya Warhola i Keitha Harringa, na privatne avione, provode...  - ispričao je.

Kolega koji je s njim radio opisao je njegovu potrošnju kao "faraonsku". No, kolekcija koju je prikupio je navodno ukradena s njegova imanja nekoliko tjedana prije njegova priznanja.

Fabien Gaglio je lagao svaki dan proteklih 15 godina, zašto bi mu itko sada vjerovao?

Nastavak čitajte na sljedećoj stranici

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.