Life
2520 prikaza

Presuda: Drogirao i silovao, do 10 godina zatvora

Bill Cosby uoči izricanja presude
1/4
Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL
Bill Cosby, sve da mu i uvaže zahtjev za pomilovanje, najmanje tri godine morat će odrobijati... i registriraju ga kao nasilnika

Američka televizijska ikona Bill Cosby (81) proglašen je krivim za sve tri točke optužnice. Glumac je drogirao i silovao trenericu košarke na sveučilištu Temple Andreu Constand. Zbog toga je dobio tri do 10 godina kazne u državnom zatvoru u Pennsylvaniji, što znači da će u zatvoru odslužiti najmanje tri godine.

Sudac Steven O'Neill mu je odbio jamčevinu i kategorizirao ga je kao "nasilnog seksualnog predatora". Cosby će redovito morati ići na savjetovanja do kraja života i bit će u registru seksualnih prekršitelja. To znači da će morati zajednicu u kojoj stanuje obavijestiti o svom kršenju zakona. Susjedi, domovi za djecu i škole će biti obavještene ako u njihovoj blizini živi glumac koji je bio poznat pod nadimkom "američki tata".

Bill Cosby uoči izricanja presude | Author: Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL

Tri točke optužnice su penetracija bez dopuštenja, penetracija dok je osoba u nesvijesti i penetracija nakon davanja lijekova. Glumca poznatog po seriji "The Cosby Show" je do sada za seksualno zlostavljanje optužilo preko 60 žena koje je drogirao, a potom silovao. Cosby je prvo negirao tvrdnje, a prošle godine je priznao kako je često djevojkama davao određene opijate kako bi se "opustile prije seksa".

"Kad me suprug probudio i rekao mi da je Cosby proglašen krivim ustala sam iz kreveta, duboko udahnula i vrisnula od sreće", prepričala je Janice Dickinson (63).

Supermodel Janice došla je u Cosbyjevu vikendu na jezeru Tahoe 1982. kako bi razgovarali o televizijskoj ulozi koju joj je glumac nudio. Tvrdi da ju je silovao i drogirao.

Bill Cosby je tijekom suđenja imao problema s odvjetnicima. Sve do prošle godine, branio ga je Brian McMonagle koji je naglo odstupio zbog Cosbyjeva nametljiva ponašanja na sudu. Unatoč činjenici da Cosby plaća oko 1500 dolara po satu, nitko od poznatih odvjetnika nije mu se javio sa željom da ga brani.

U lipnju je za svog odvjetnika uzeo Josepha P. Green mlađeg. Green je pokušao odbaciti slučaj na sudu zbog Billovog zdravstvenog stanja, ali mu to nije pošlo za rukom. Odvjetnik je molio za kućni pritvor umjesto zatvora riječima da je Cosby potpuno slijep i da od 2004. godine nije bilo nikakvih optužbi protiv njega te da nije opasnost za društvo.

Bill Cosby Ponovljeno suđenje Life Koliko košta šutnja - Bill Cosby platio 3.5 milijuna dolara

Među žrtvama su bivše glumice Linda Ridgeway Whitedeer i Eden Tirl koja je gostovala u seriji "Cosby Show", te bivša stjuardesa American Airlinesa Coleen Hughes. Komičara su za seksualni napad optužile i bivša Playboyeva zečica Sarita Butterfield i glumica Angela Leslie (52) koja se susrela s Cosbyjem 1992. u hotelu u Las Vegasu kada je imala 26 godina. Ispričala je kako je bila uvjerena da će se susreti s glumcem kako bi razgovarali o unaprjeđenju njezine karijere, a on ju je napao.

Među Cosbyjevim žrtvama su i bivši model i glumica Marcella Tate (69), nekadašnja administrativna asistentica Linda Kirkpatrick (60), Linda Brown (69), spisateljica Kaya Thompson, pjevačica Sunni Welles (69), dijetetičarka Chelan Lasha (48), Helen Hayes(83), učiteljica glazbe Heidi Thomas (55) te još dvadesetak njih koje su sve ispričale za magazin New York.

Glumica Judith Huth (59) tužbu je protiv komičara podnijela 2014. tvrdeći da je, kada je imala 15 godina, Cosby zlostavljao seksualno i emocionalno u Playboyjevoj vili. Huth tvrdi kako su se ona i njezina prijateljica, koja je tada imala 17, upoznale s Billom na setu filma koji se snimao u Lacy Parku u San Marinu. Prihvatile su njegov poziv da se druže s njim u teniskom klubu tjedan dana kasnije.

Bill Cosby uoči izricanja presude | Author: Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL

Kad su se sastali, igrali su biljar, a komičar ih je ponudio alkoholnim pićima. Prema Cosbyjevim pravilima, svaki put kad bi on pobijedio, djevojke su morale piti. Djevojke su pile sve više i Cosby im je navodno rekao da ima iznenađenje za njih. Odveo ih je u drugu kuću za koju se na kraju ispostavilo da je Playboyeva vila. Cosby im je rekao da, u slučaju da ih netko pita, kažu da imaju 19 godina.

Prema Judynoj priči, kad su stigli u vilu, Judy je tražila kupaonicu, a Bill joj je pokazao onu koja je bila u sklopu jedne spavaće sobe. Judy je izašla iz kupaonice i zatekla Cosbyja, koji je tada imao 37 godina, kako sjedi na krevetu. Rekao joj je da sjedne pored njega nakon čega ju je navodno seksualno iskoristio.

Glumica Louisa Moritz (68) ispričala je kako je bila iz pozornice emisije "The Tonight Show" 1971. kada ju je iskoristio. Kaže da joj je pritisnuo ruke na stražnji dio glave i potom ju napao.

Bill Cosby - presuda Teška presuda Life Sve više žena protiv njega - Cosby bi mogao u zatvor

"Rekao mi je: 'Okusi ovo. Godit će ti na tako mnogo načina'", rekla je Moritz. Komičar je nakon toga zaprijetio glumici da mora pristati na seksualne radnje s njime ako želi napredovati u karijeri.

Joan Tarshis (68) ispričala je kako ju je komičar drogirao i silovao dvaput 1969. kada je radila kao spisateljica za njega.

Odvjetnica Tamara Green (53) bavila se modelingom i Cosby joj je obećao pomoći s glumačkom karijerom koju je toliko željela. Susreli su se u filmskom studiju u Hollywoodu, a budući da je imala gripu, kako kaže, pravio se zabrinut za nju i dao joj je lijekove da joj pomognu. Nakon što ju je malo omamio rekao joj je da četka kosu i onda ju je promatrao. Malo kasnije bila je u potpunosti drogirana i nije mogla ni glavu držati uspravno.

Jedna od žrtvi je i Carla Ferrigno, supruga glumca Loua Ferrigna koji je utjelovio lik Hulka. Pokušao ju je silovati 1967. na prijateljskom okupljanju u njezinoj kući samo trenutak nakon što je komičareva žena, producentica Camille Cosby (74) izašla iz sobe.

Linda Joy Traitz tvrdi je rekla kako ju je Cosby odvezao na plažu kada je imala 19 i htio prisiliti da uzme neke tablete, a onda je postao seksualno agresivan.

Beth Ferrier kaže da je bila u vezi s Cosbyjem sredinom osamdesetih, a jednom se probudila u autu gola dok joj je odjeća bilo okolo u neredu. Istaknula je kako joj je komičar stavio drogu u kavu.

Bill Cosby uoči izricanja presude | Author: Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL Jessica Kourkounis/REUTERS/PIXSELL

Therese Serignese je imala 19 kada ju Cosby drogirao i silovao nakon svog showa u Las Vegasu. Theresa je jedna od 13 žrtava koje su anonimno optužile komičara za seksualno zlostavljanje, no kasnije je odlučila otkriti svoj identitet.

Cosbyjevih 35 žrtava se 2015. fotografiralo za naslovnicu časopisa New York te su jedan stolac ostavile prazan navodno za Andreju Constand.

Cosby je glumicu i model Beverly Johnson (64) drogirao sredinom osamdesetih kada je došla na audiciju za seriju "The Cosby Show". Patricia Leary Steuer (61) radila je na sveučilištu u Massachusettsu kada je upoznala komičara. Ponudio joj je pomoć oko pjevačke karijere i pozvao ju kod sebe doma na zabavu, a kada je došla bili su samo oni dvoje. Nakon što je popila piće bila je omamljena i komičar ju je silovao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.