Life
18369 prikaza

Preživjeli su 11. rujan, a danas umiru od raka

Napadi 11. rujna
Wikipedia
U terorističkom napadu 2001. al-Kaida je tog dana pobila 2977 ljudi, pravi broj žrtava višestruko je veći

Cijeli svijet pamti 2977 žrtava terorističkog napada putničkim avionima na New York od 11. rujna 2001. kao tragediju koja je utjecala na put kojim se nastavila kretati naša civilizacija. Čak i u SAD-u uglavnom ispod radara prolaze podaci o 1700 vatrogasaca koji su otada do danas oboljeli od karcinoma direktno povezanih s njihovom jurnjavom na mjesto rušenja Twin Towers na Manhattanu.

Samo tijekom 2016. od bolesti za koje je dokazano da su posljedica otrovnih tvari koje su se nakon napada u oblaku proširile Manhattanom, pomrlo je 168 policajaca, vatrogasaca, medicinskog osoblja i pripadnika raznih drugih hitnih službi. News Republic se prisjeća slučaja Jamesa Zadroge, njujuorškog policijskog detektiva koji je umro 5. siječnja 2006. od plućne fibroze, a koji je bio među prvim koji je dojurio nakon što se prvi avion zabio u prvu zgradu "Blizanaca".

Napadi 11. rujna Zakulisne igre None FBI agent: "CIA je mogla zaustaviti događaje 11. rujna"

Zašto je umro u dobi od 34 godine, naglo oboljevši već samo nekoliko tjedana nakon terorističkog udara, iako je do tada bio zdrav i nepušač, postalo je savršeno jasno nakon autopsije. U plućima su mu pronašli čestice talka, celuloze, kalcijevog fosfata i plastike. News Republic se prisjetio susreta s njim malo prije smrti, kad je, iako u pretpostavljeno najboljim godinama, bio toliko slab da si nije bio u stanju sam promijeniti bocu s kisikom pomoću koje je stalno disao, nego je to umjesto njega morala njegova tada četverogodišnja kći.

Koliko je takvih žrtava naknadno doista bilo, još uvijek nije moguće točno utvrditi. Odmah nakon napada 11. rujna 2001. na Donjem Manhattanu je bilo 400.000 ljudi, od kojih su mnogi tada bili djeca, koja su s vremenom oboljela. Najgore su prošli, dakako, oni koji su jurili na samo mjesto napada, pa čak i u zgrade malo prije nego će se srušiti.

No, ni ostali nisu prošli dobro, jer se s rušenjem ogromnih nebodera u zrak podigao oblak sačinjen od najfinijih čestica azbesta i drugih građevinskih materijala, čestica od izgaranja plastike i raznih sintetičkih tvari, finih čestica stakla, plinova oslobođenih eksplozijom avionskog goriva i svakog drugog zamislivog užasa. Ako se ikada nad New Yorkom uzdizao oblak pun otrovnih tvari, onda je to bilo tada.

Napad na New York | Author: Wikipedia Wikipedia

Zahvaljujući detektivu Zadrogi, koji je uoči smrti tražio da obavezno obave autopsiju nad njegovim tijelom čim umre kako bi se pomoglo oboljelima poput njega koje se možda još moglo spasiti, SAD je, na inzistiranje demokrata, a žestoko protivljenje dijela republikanaca, prije točno osam godina donio "James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act" kako oni koji su tada bili izloženi otrovnim tvarima ne bi morali plaćati preglede ni liječenje.

Prije tri godine zakon vrijedan nekoliko milijardi dolara produljen je na trajanje od 75 godina od tragedije. Ipak, redovnim liječničkim pregledima, odnosno naknadama u slučaju smrti, odazvalo se 80.000 ljudi, samo petina od svih onih koji udovoljavaju uvjetima, oni koji su prije 17 godina bili u kritičnoj zoni na Manhattanu.

Ako je samo vatrogasaca otada oboljelo 1700 i ako je samo prošle godine registrirano 168 umrlih samo među onima koji su hitali u pomoć, sva je prilika da se stvaran broj žrtava od raka i drugih bolesti kao posljedica trovanja na Manhattanu mjeri sigurno u tisućama, možda i u desecima tisuća. Primjerice, samo uzduž Canal Street, koja je od mjesta WTC-a udaljena oko 800 metara zračne linije, nalazilo se 2001. čak 12 javnih škola.

Barack Obama Tajni dokumenti Top News Amerikanci Obami: "Prestani kriti da su Saudijci krivi za 11. rujna!"

Naknadno su se po njima porazbolijevali mnogi i učenici i učitelji i razno drugo osoblje. A to je samo jedna ulica u krajnje zgusnutom najužem centru multimilijunskog grada koji je tada bio pretrpan ljudima. Tako da je stvaran broj pobijenih u terorističkom napadu očito višestruko veći od broja onih koji su pobijeni odmah.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:38 14.Prosinac 2017.

    sad opet neke teorije zavjera