Life
351 prikaza

Prioriteti diljem svijeta: Što je važno Hrvatima, a što Slovencima?

Sretni ljudi
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte kartu na kojoj su istaknuti prioriteti u gotovo svim zemljama svijeta

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) skuplja informacije od 2011. godine, te je do danas primila više od 60.000 odgovora iz više od 180 država.

Rezultat, koji se zove indeks boljeg života, dopušta gledateljima da uspoređuju dobrobiti u različitim državama, a koje se baziraju na 11 tema koje je OECD prozvao najbitnijima, u području materijalnih životnih uvjeta i kvalitete života.

Teme su bile: sigurnost, stambeno pitanje, posao, primanja, ravnoteža između posla i privatnog života, opće zadovoljstvo, zdravlje, obrazovanje, vlast, društvo i okoliš.

Iz dobivenih odgovora, stranica MoveHub.com izradila je kartu koja prikazuje što je ljudima diljem svijeta najvažnije od navedenih stvari.

Karta svijeta s prioritetima | Author: movehub.com movehub.com

U Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Finskoj i Poljskoj, zadovoljstvo životom nalazi se na vrhu liste prioriteta, dok je zdravlje najcjenjenije u Rusiji, Norveškoj, Francuskoj, Austriji i Islandu. U Sloveniji i Gruziji, najbitnije je pak društvo.

Cipar je jedina europska država u kojoj su ljudi odabrali ravnotežu između posla i privatnog života kao najbitniju stavku, dok su u Ukrajini i Albaniji najvažnija primanja.

U Sjevernoj Americi postoji velika razlika između SAD-a, Kanade i Meksika, gdje su glavni prioriteti zadovoljstvo životom, zdravlje i okoliš. S druge strane, u većini Južne Amerike najvažnije je obrazovanje, piše Independent.

Za ostale zemlje, pogledajte detaljnu kartu ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.