Life
21645 prikaza

Prokleta Staljinova djeca: Tata ih slao u gulag

Rusija u doba Staljina i Staljinova obitelj
Wikimedia Commons
Staljin imao je troje djece - sina Jakova i Vasilija te kćer Svetlanu, a njihove živote popratila je tragedija

Djeca ne mogu sama birati svoje obitelji, a troje djece Josifa Staljina - Jakov, Vasilij i Svetlana bi sigurno promijenili činjenicu tko im je bio otac da su to mogli. Naime, njihov je život bio obilježen čudovišnim radnjama njihovog oca, ali i tragedijama koje bi mnogi nazvali karmom.

1. Pokušaj samoubojstva Jakova

Kad je Staljinova prva žena Ekaterina umrla, on se promijenio. Na njenom je sprovodu diktator izgovorio " S njom umire moj posljednji osjećaj topline za ljudski rod". Otuđio se, postao znatno nervozniji te udaljeniji od svog sina Jakova. Ipak, ponovno se oženio za Nadeždu Alliulevau, no to ga nije nimalo omekšalo. Pio je puno, a svaku napetos u zemlji rješavao je ispadima ludila, nasilja i bijesa, tako da je njegova druga supruga redovito bježala svojim roditeljima u strahu od batina. Sa sobom bi vodila i svoju djecu, no Ekaterinin sin Jakov bi ostajao s ocem, usamljen u očevom bijestu. 

Život sa Staljinom je bio toliko grozan da je Jakov 1930. sam u stanu pokušao izvesti samoubojstvo pucavši si u prsa. Žurno su ga odveli u bolnicu gdje su mu liječnici spasili život, a Staljin je pozvan da vidi sina. Nakon što je ušao u njegovu sobu samo ga je hladno pogledao i rekao "On ne zna čak pucati kako spada".

2. Izludjela žena 

Bez obzira na to koliko ju je zlostavljao ili je varao, Nadežda se uvijek vraćala kući - sve do jednog dana, dok tuga i jad nisu postali previše. Na proslavi u Kremlju gdje se slavila 15-a obljetnica Listopadske revolucije, Nadežda je odbila uzeti piće kad su gosti nazdravljali Staljinu. 

- Hej, ti! Uzmi piće! - Staljin se derao na nju.

 - Otkud se usuđuješ govoriti mi "hej ti" - odgovorila mu je i nakon toga odjurila sa zabave. Kod kuće je sastavila pismo u kojem je otkrila da je Staljin tiranin koji nije mučio samo građane, već i vlastitu obitelj. Potom se uspela u svoj krevet i upucala. 

Staljin je pokušao prikriti njeno samoubojstvo i od javnosti i od djece te su to tek saznali 10 godina kasnije. Ususret pogrebu Staljin je Nadeždu proglasio "neprijateljem države" i nije otišao na sprovod, kao što nikad nije otišao ni na njen grob kasnije.

Rusija u doba Staljina i Staljinova obitelj | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

3. Kad su Jakova uhitili Nijemci, Staljin je uhitio njegovu ženu

Jakov se oženio za Židovku Juliu, što Staljin isprva nije odobravao. Nikad je nije zvao Juliom, već iskuljučivo nazivom "Židovka" te je pokušao okončati taj brak. No, s vremenom mu se Julia začudo svidjela, no to ga nije spriječilo u tome da je pošalje u gulag. 

Kad je Rusija ušla u Drugi svjetski rat, Jakov je poslan na bojište te je vodio trupe protiv Nijemaca, boreći se sve dok ih nisu pregazili pa je bio prisiljen predati se 1941. Kako bi mučili Staljina, Nijemci su mu poslali sliku njegovog zarobljenog sina. 

S druge strane, Staljin je već prije pisao kako je "svatko tko se preda je zloćudni dezerter čija će obitelj biti uhićena", a on nije namjeravao svoju obitelj izuzeti iz toga. Tako je Julia poslana u logor, a sljedeće dvije godine njihova trogodišnja kćer bila je bez roditelja koji su patili u zatvoreništvu. 

4. Poslao prvu ljubav svoje kćeri u logor

Dok se Jakov nalazio u zarobljeništvu, Svetlana se zaljubljivala - na desetoj obljetnici smrti svoje majke, 17-godišnja je djevojka upoznala 38-godišnjeg filmaša Alekseia Kaplera. On joj je bio prava utjeha u inače melankoličnom životu, darujući joj knjige koje joj je otac branio, izvodeći je na ples...

Staljin je bio bijesan zbog toga i potajno je snimao njihove telefonske razgovore, a potom ga je poslao u gulag na 10 godina. Kad je Kapler uhićen, suočio se s kćeri optužujući je da se kurva okolo dok ruski muškarci umiru u ratu. Svetlana se branila, tvrdeći kako su zaljubljeni, a Staljin ju je na to ošamario s riječima "pogledaj se kakva si, tko bi te uopće htio, budalo jedna!".

Rusija u doba Staljina i Staljinova obitelj | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

5. Vasilij je išao u ribolov s avionom bombarderom

Vasilij je bio, po Svetlaninim riječima, Staljinov princ. On je imao poseban tretman, a kad je Jakov zarobljen, Vasily je skinut s dužnosti leta kako Staljin ne bi slučajno izgubio i drugog sina. Kako je Vasilij odrastao, tako je počeo iskorištavati svoje privilegije i status, a postao je poznat po svojim pijanstvima i bahaćenjima.

Tako je 1943. poveo nekolicinu svojih prijatelja na ribolov - zrakoplovom. Potpuno pijani, isputili su nekoliko bombi iz aviona u jezeru kako bi gledali umrle ribe. Jedna je bomba eksplodirala na pogrešnom mjestu, usmrtivši odlikovanog časnika.

"Otpusite poručnika Vasilija Staljina smjesta" pisao je Staljin nadređenom svome sinu.

6. Staljin je ostavio Jakova da umre u koncentracijskom logoru

Kako se rat približavao kraju, Hitler je pokušavao pregovarati sa Staljinom nudeći mu Jakovov život za onaj njemačkog maršala Friedericha Paulusa. Staljin je imao priliku spasiti svog sina, no odbio ju je uz riječi "neću mijenjati maršala za poručnika".

Tako ga je ostavio da umre u njemačkom koncentracijskom logoru gdje su mu jedini prijatelji bilo zarobljenici, većinom Poljaci. Situacija je postala još gora kad se pročulo da je Staljin dao ubiti 15 tisuća poljskih oficira, pa su se na Jakovu iskaljivali. Bez imalo nade, Jakov je otišao do ruba logora te se bacio na električnu ogradu.

To je bio jedini trenutak u kojem je njegov otac bio ponosan na njega, pa je nakon sinova samoubojstva pustio njegovu ženu iz zatvora i u svijet pustio fotografije događaja uz riječi "pravedan kraj za časnog čovjeka".

7. Odbio je upoznati Svetlanina muža

Svetlana se ponovno zaljubila, ovaj put u Grigorija Morozova, kolegu studenta i Židova. Oni su se vjenčali i Svetlana je rodila sina, no Staljin je odbio ikad upoznati Grigorija - od trenutka kad je objavila zaruke. S vremenom se njihov brak raspao, a Svetlana se vodila "trećom srećom", pokušavajući ovaj put usrećiti svog oca udajom za sina jednog od njegovih najbližih suradnika.

No, ni s tim potezom Staljin nije bio zadovoljan - naprosto je ignorirao njeno postojanje.

8. Vasilij je prikrio ubojstvo iz straga od oca

Umišljen i bahat kakav je bio, Vasilij je pijančevao, tukao svoju ženu te se nije bojao nikoga - osim svog oca. Navodno bi se u njegovoj blizini tresao i jedva govorio. Dok je 1950. bio zaduđen za rusku hokejašku ekipu, avion u kojem su letjeli hokejaši se srušio te je svih 11 hokejaša te 8 članova posade poginulo. 

Vasilij je bio prestavljen što će njegov otac učiniti s njime zbog nemilog događaja te je nabrzinu zamijenio cijelu ekipu, zabranio sovjetskim medijima da pišu o tome te se pravio kao da se ništa nije dogodilo. Uspjelo mu je - Staljin nikad nije primijetio kako je u hokejaškoj ekipi puno novih imena i lica.

9. Čim je Staljin umro, Vasilij je završio u zatvoru

Vasilij je bio svjestan toga da ga ljudi ne vole te je dobro znao da će se naći u problemima onog trenutka kad njegov otac umre - i bio je u pravu. Staljin je umro 1953., a Vasilij je optužen za iskorištavanje državne imovine. Naime, kako bi zadivio jednu djevojku, Vasily je naredio da se na državom vlasništvu izgradi luksuzni privatni kompleks bazena, a sve s novcima sovjetskog ratnog zrakoplovstva.

Iz zatvora je pušten 1960, no ponovno se našao u njemu nakon što je skrivio prometnu nesreću. Nakon puštanja, prognan je u Kazan. Umro je ubrzo nakon toga - sam, omražen i izmučenog tijela od dugogodišnjeg alkoholizma.

Rusija u doba Staljina i Staljinova obitelj | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

10.. Svetlana je pobjegla u SAD

Svetlana je mrzila svog oca i nazivala ga je "moralnim i duhovnim čudovištem". Naposljetku, 1967. je uspjela pobjeći iz zemlje i uputila se u SAD. Ispred okupljene mase u New Yorku izjavila je "došla sam ovdje govoriti ono što mislim, a što nisam mogla dugo vremena u Rusiji". 

Iako sa sobom nije mogla povesti djecu, ponovno bi odlazila vidjeti ih u SSSR, ali se uvijek vraćala u SAD sve dok nije preminula 2011. u dobi od 85 godina. Prije smrti je izjavila: "Ovdje sam bila najsretnija u životu".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Artus 08:14 20.Siječanj 2017.

    Martina, zar vi nemate lektora?