Life
1426 prikaza

Pronašli dokaz: Ameriku su prvi otkrili drevni Rimljani?

Otkriće Amerike
Wikipedia
Čini se kako su puno prije Kolumba stari Rimljani prvi posjetili Ameriku

Stručnjaci već jako dugo raspravljaju o mogućnosti da su Ameriku otkrili Vikinzi, Polinežani, pa čak i Kinezi, i to puno prije Kolumba, a sada grupa stručnjaka tvrdi da su prvi stranci u Americi bili Rimljani.

Tvrde kako su pronašli dokaze da su rimski brodovi posjetili Sjevernu Ameriku tijekom prvog vijeka, a možda čak i ranije.

Oni su, naime, u Novoj Škotskoj (New Scotia) pronašli mač za koji vjeruju da potječe iz rimskog doba. Povjesničari obično kažu da su takva otkrića posljedica toga što su neki kolekcionari iz modernog doba izgubili svoje artefakte, pa i u ovom slučaju postoji takva sumnja.

Međutim, u emisiji “The curse of Oak island” (Prokletstvo otoka Oak) na History Channelu znanstvenici predvođeni J. Hutton Pulitzerom, tvrde da to nije slučaj.

Oni su zajedno s Društvom za očuvanje drevnih artefakata objavili rad ekskluzivno za “Johnston Press” u kojem stoji da je ‘100 posto potvrđeno’ da je mač iz rimskog vremena

“Ceremonijalni mač ispao je iz olupine broda”, rekao je Pulitzer za Boston Standard.

Pulitzer svoju studiju zasniva na istraživanju legure od koje je izrađen mač, a koja se poklapa s tehnologijom izrade predmeta od metala za koje je potvrđeno da su ih izradili drevni Rimljani.

“Otkriveni mač ima isti odnos arsena i olova. Testirali smo ga s još jednim mačem i rezultati se poklapaju”, kaže Pulitzer i dodaje da je na otoku Oak pronašao čak i natpise u kamenu na jeziku koji je upotrebljavan u nekim dijelovima starog Levanta.

Osim toga, na Oaku je 1901. pronađena pištaljka rimskih legionara, dio štita, dok je u Mexico Cityju 1933. godine pronađena mala skulptura iz rimskog doba.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.